Таксиметрови шофьори започват безсрочен протест срещу закриването на таксиметрови стоянки

...
Таксиметрови шофьори започват безсрочен протест срещу закриването на таксиметрови стоянки
Коментари Харесай

Шофьорите на такси също протестират за паркоместа в центъра на София. Кой пречи на новите велоалеи

Таксиметрови водачи стартират неопределен митинг против закриването на таксиметрови стоянки в София, заяви в понеделник Красимир Цветков , ръководител на Националния таксиметров профсъюз пред.

Новината идва на фона на митингите на придвижването към Националния замък на културата (НДК) по булевардите " Патриарх Евтимий " , " Витоша " и ул. " Фритьоф Нансен " . Недоволството против смяната съответства с за Народно заседание и Европейски парламент.

Протестите са ориентирани против намаляването на паркоместата и платната за придвижване на колите в региона поради нови двупосочни велоалеи, бус лента и нов метод на паркиране на бул. " Витоша ". Административният съд в София спря въвеждането на новата организация за придвижване, само че в този момент се чака окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС).

" Няма да вършим шествие, с цел да не пречим на софиянци, тъй като трафикът в София така и така е тежък ", сподели ръководителят на таксиметровия профсъюз в понеделник.

Протестът ще се ограничи до наличие на таксиметрови водачи с техните коли на всичките 131 стоянки на територията на столицата, регламентирани от общинска заповед. Цветков упорства, че всички отстранени стоянки би трябвало да бъдат възобновени.

По думите му става въпрос за общо 729 обособени места за прекъсване на таксиметрови коли, от които 68 се намират в центъра на града. Според Цветков 21 от тях са отстранени.
Кой пречи на новата организация
Административният съд в София-град (АССГ) спря новата организация на придвижването в столицата на 16 май. Това стана по тъжба на неправителствената организация " Европейски център за транспортни политики " на Диана Русинова-Мехмедали .

Центърът на Русинова стана прочут около извоювана социална поръчка на Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ) за " наблюдаване на дупките по пътищата посредством спътник " на стойност 9 млн. лева

Конкурсът беше проведен в края на последния кабинет на Бойко Борисов , само че беше спрян от служебният министър на районното развиване Виолета Комитова през 2021 година

Европейският център за транспортни политики и Националния таксиметров профсъюз подписаха за взаимни действия през април тази година.
Липса на връзка
Според АССГ дейностите на Столичната община (СО) опонират на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и би трябвало да бъдат спрени неотложно. Столичният кмет Васил Терзиев апелира това решение на последна инстанция пред Върховен административен съд.

Междувременно ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров сподели пред в понеделник, че при въвеждането на новата организация на придвижване към НДК не е имало задоволително информация.

" Отчитам като уязвимост неналичието на навременна връзка с жителите по какъв начин ще реорганизираме придвижването по бул. " Патриарх Евтимий " и бул. " Витоша ", разяснява Петров.

Той добави, че Центърът за градска подвижност прави разбори, с цел да откри какви са резултатите от новата организация. По думите му СОС прави всичко допустимо, с цел да откри нови паркоместа в центъра на София.

Протестите против новата пътна маркировка, на които постоянно участва и Русинова, не престават и сега. Демонстрантите краткотрайно блокират кръстовището на бул. " Патриарх Евтимий " и ул. " Фритьоф Нансен " и това на булевардите " Васил Левски " и " Патриарх Евтимий ".
 Велоалеи, паркиране и митинги. Какво тъкмо става в центъра на София  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР