Парламентът ще обсъди като първа точка днес проекторешението за създаване

...
Парламентът ще обсъди като първа точка днес проекторешението за създаване
Коментари Харесай

Обсъждат комисия за имунитетите, Кирил Петков се отказа от своя, но не веднага

Парламентът ще разиска като първа точка през днешния ден проекторешението за основаване на краткотрайна комисия за имунитетите на трима депутати – Бойко Борисов, Даниел Александров и Кирил Петков , взеха решение депутатите. В началото на съвещанието те одобриха програмата си за тази седмица.

След това народните представители ще прегледат на второ четене законопроекта за продължение на периода на деяние на така наречен удължителен закон за бюджета. Трета точка в програмата е първото четене на законопроект за неплатежоспособност на физическите лица.

В същото време Кирил Петков разгласи, че ще се откаже самичък от имунитета си . „ Това, което видяхме или най-малко в моя случай е, че прокуратурата употребява своята власт и като политическа бухалка. Това, което мисля, че е най-разумно за цялото българско общество, е да създадем комисия с къс период, мисля, че до 18 юли е предлагането, тъй че да няма продължение на периода просто по този начин. До 18 юли са се вземе решение, да се вкара цялата документи от прокуратурата в Народно събрание, да се освети, че се употребяват прокурорите като политически бухалки и аз персонално преди комисията да вземе решение ще подам своят имунитет, с цел да покажа, че комисията по никакъв метод не се употребява като чадър ”, изясни съпредседателят на Политическа партия.

" Днес желая да заявя няколко обстоятелството. Тази Комисия за депутатски имунитети ще има явен период до 18 юли да завърши работа. Второ, от ПП-ДБ няма да предложим ръководител на тази комисия, ще призовем и депутатите от ГЕРБ-СДС също да не предложат ръководител, с цел да няма никакви подозрения за спор на ползи. Трето, ще си дам имунитета непринудено преди 18 юли - преди комисията да даде своето мнение ", добави в следствие Петков от парламентарната естрада. 

Петков разяснява и каква е разликата сред това в този момент да даде своя имунитет или да го даде след месец. " Разликата е, че прокуратурата е възобновила произвеждане, което самата прокуратура спря преди година и половина. Какво се случи в тази година и половина? Какви нови обстоятелства прокуратурата видя? Какви нови очевидци видя? Какви нови дейности видя? Искаме ли ние като народни представители да оставим прокуратурата да работи безусловно на мрачно като политическа бухалка, или желаеме да забележим тяхното мнение ясно. Какво се е трансформирало за година и половина - нищо! ", безапелационен е той.

Петков напомни, че преди година и половина в Плана за възобновяване и резистентност е вкаран механизъм за следствие на основния прокурор, и затова след година и половина без никакви обстоятелства, внезапно прокуратурата взема решение да възобнови неговото произвеждане. " Няма да оставим тази прокуратура да работи като политическа бухалка , и Народно събрание - като висшия орган в страната, ще осветява всякога, когато някой си разрешава да употребява правосъдната власт по политически цели ", сподели още Петков.

Според нас не е резонно да я има тази комисия , тъй като поисканите имунитети са по отношение на персони, които са се потвърдили с провиненията си от много време насам “, сподели пред Euronews Bulgaria депутатът Станислав Балабанов от Има Такъв Народ .

„ Политическа партия върви редом с това, което изскочи от техните записи. Европейската процедура е да се основават такива комисии, само че там няма алтернатива евродепутат да си подаде самичък имунитета и по тази причина се основават. В България Народното събрание е дал тази опция за хора, които се усещат почтени и имат мъжко достолепие сами да се откажат от имунитет. Като следя Кирил Петков и Бойко Борисов, очевидно не са такива и вместо да гледаме значими неща, ще гледаме комисия, която да гледа имунитетите на двама към този момент другари. Тяхното другарство се сътвори, тъй като страхът от пандиза е по-голям. Тази комисия е безсмислена, трябваше непосредствено да има разискване в зала и в случай че имаше такова, ние щяхме да подкрепим свалянето на имунитетите на всички депутати, на които са поискани сега. Може би този период от един месец им дава опция да се оправят по-бързо с основния прокурор Иван Гешев. Когато видят, че са спокойни във връзка с прокуратурата, комисията ще излезе със мнение, че всичко е наред и тия двамата ще продължат да пазят гърбовете си “, сподели още Балабанов.

Вижте цялото изявление във видеото:
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР