От 1 януари идната година се очаква поскъпване на таксиметровите

...
От 1 януари идната година се очаква поскъпване на таксиметровите
Коментари Харесай

Искат още по-високи цени за таксито в София. Колко струва услугата?

От 1 януари идната година се чака повишаване на таксиметровите услуги в София. На съвещание на Столичния общински съвет през днешния ден ще бъде препоръчана цена от 1,05 лв. за дневна минимална цена и 1,21 лв. за нощната. Предложението за дневната оптималната е 1,78 лв. и нощна оптималната – 2,19 лева, заяви ръководителят на Комисията по превоз Карлос Контрера.

„ Ние сме употребявали за база в този момент съществуващите цени и сме предложили те да се актуализират с насъбраната инфлация, прогнозната инфлация за идната година и цената на природния газ, която взе участие като съставен елемент 20% от цената на тези цени. По закон таксиметровите превозвачи сами могат да дефинират своите цени, сред минималните и оптималните в Общинския съвет. В тази обстановка, когато всичко се подвига, част от настояванията на таксиметровия отрасъл за смяна на цените са основателни “, сподели Контрера пред БНР.

Заради коронавирус рецесията таксиметровите водачи ще заплащат най-малък налог от 300 лв. за идната година, посочи Карлос Контрера. За разликата до 850 лв. ще се чакат обезщетения от страната.

От Националния таксиметров профсъюз обаче не са удовлетворени. Те настояват, че цените, препоръчани от Столичния общински съвет, са под себестойността на услугата. Петър Владимиров от синдиката споделя, че действителните цени за транспорт в София са 1,42 лева за дневна цена и 1,74 лева за нощната.

Синдикалистите предизвестяват, че новите цени ще доведат до понижаване на такситата в столицата и клиентите ще чакат по-дълго при поръчка на такси. „ Себестойността за 1 км за пробег е 0,97 лева До 1,05, което Столична община позволи, са 8 стотинки разлика. Искам аз да обясня на обществеността по какъв начин един таксиметров водач при 105 км цялостни дневно, което значи, че той ще прави 8,40 лева доход, или облага, или заплата, както желаят да схващат, по какъв начин той ще си изхрани фамилията “, пита Владимиров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР