Всичко започна със зловещ глас, нареждащ на стотици терористи от

...
Всичко започна със зловещ глас, нареждащ на стотици терористи от
Коментари Харесай

Едноокият терорист! Кой разпореди войната срещу Израел

Всичко стартира със злокобен глас, нареждащ на стотици терористи от Хамас да подхващат най-кръвожадното нахлуване против Израел от 50 години насам. В събота бяха убити повече от 800 израелци, стотици бяха взети в плен.

Зловещият глас, излъчен до бойци в Газа, принадлежи на едноокия терористичен необут Мохамед Дейф, 58-годишен, който от години е бодил в очите на Израел, макар няколкото опита за ликвидиране, оповестява „ Мейл онлайн “, представена от БГНЕС.
-->
Тази страховита фигура си проправи път нагоре в редиците на Хамас и по някакъв метод оцеля при пет опита за ликвидиране, при които бяха отнесени двата му крайници и ръка, а жена му и двете му деца бяха убити. И в този момент Дейф, който преди този момент е бил занаятчия на бомби, е провел деликатно планувано и смъртоносно нахлуване против Израел, което изненада МОСАД и израелските публични лица. Той подреди на екстремистите да употребяват експлозиви и булдозери, с цел да пробият оградите към Газа и да пропуснат стотици главорези.



Дейф идва като че ли от нищото. Той е роден в бежанския лагер Хан Юнис през 1965 година, когато Газа беше под египетски надзор, само че съумява да се издигне в редиците на Хамас, с цел да стартира офанзивата в събота, най-дръзката и смъртоносна до момента.

Способността му да оцелява при безчет опити за ликвидиране и да надхитри израелската войска, до момента в който подрежда избиването на цивилни и бойци, го трансформира в нещо като воин измежду палестинските бойци.

„ Дори преди този момент Дейф получи статута надали не на свещена персона, доста почитан както в Хамас, по този начин и от палестинците “, сподели Мхаймар Абусада, професор по политика в университета Ал-Азхар в Газа, пред Financial Times.

„ Това е денят на най-голямата борба за преустановяване на последната окупация на земята “, сподели военният пълководец на Хамас Мохамад Дейф в събота, обявявайки началото на интервенцията в предаване по медиите на Хамас и призовавайки палестинците на всички места да се бият.

„ Последната му офанзива против Израел, в мащаб, невъобразим от 50 години, ще го трансформира в митична фигура, в нещо като „ господ за младите “, сподели Абусада.

„ Така че врагът да разбере, че към този момент не може да се любува, без да му бъде потърсена сметка “, добави Дейф във видеото, където не се вижда лицето му. Години наред Дейф остава в сянка и заобикаля опитите на Израел да го убие в продължение на повече от две десетилетия - макар че е останал неподвижен, вследствие на опитите за ликвидиране.

Има единствено две известни изображения на Дейф, в това число 30-годишна фотография за персонална карта, оповестена от Израел, по която даже в Газа единствено шепа хора биха го разпознали.

Всъщност неговото бойно име „ Гостът “ се счита за отпратка към практиката палестински бойци да прекарват всяка нощ в парцела на друг симпатизант, с цел да останат надалеч от полезрението на израелското разузнаване.

Миналото му е изпълнено с бомбени атентати и избиването на стотици почтени цивилни. Дейф, като пълководец на военното крило на Хамас Бригадите Касам, подреди терористични офанзиви, в това число бомбени атентати в рейсове в Израел, които убиха стотици.

В резултат на това Дейф, прочут също като Абу Халед, е най-търсената цел на Израел в Газа. Израел се е опитвал да го убие пет пъти - през 2001, 2002, 2006, 2014 година и последно през май 2021 година

Дейф съумява да се измъкне незасегнат от последните въздушни удари - само че по-ранните офанзиви го оставиха без око, костваха му двата крайници и една ръка и убиха жена му и двете му деца.

Зловещата фигура е разказана от тези, които го познават, като спокоен и натоварен човек, който не се интересува от исторически съперничества в палестинските фракции. Вместо това той желае вечно да промени израелско-арабския спор, употребявайки принуждение на всяка крачка.

Mohammed Deif: The Palestinian commander who gave Zionists the biggest shock in its history.
— Aftab Ahmad (@aftabd)
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР