Европейската ракета Вега се издигна в небето за първи път

...
Европейската ракета Вега се издигна в небето за първи път
Коментари Харесай

Голям успех за Европейската ракета Vega

Европейската ракета " Вега " се издигна в небето за първи път тази година в границите на задача за извеждане на 12 спътника в околоземна орбита. Оператор на изстрелването е френската компания Arianespace.

Ракетата беше изстреляна от космодрума Куру във Френска Гвиана на 8 октомври в 21:36 ч. локално време (9 октомври, 04:36 ч. българско време). По-малко от два часа по-късно 12 спътника на борда на носителя бяха изведени в ниска околоземна орбита на Земята.
-->
Припомняме, че 30-метровата ракета " Вега " е предопределена за снабдяване на относително дребни товари в открития космос. Според спецификациите на Arianespace носителят може да изведе до 1,5 тона товари в кръгова орбита на височина 700 км. Ракетата Vega дебютира през 2012 година и до момента е употребена за 22 изстрелвания в космоса. Настоящото изстрелване е първото за носителя от ноември 2021 година насам.

Днешната задача, наречена VV23, достави в космоса по едно и също време 12 спътника. Сред тях са тайландският THEOS-2, 417-килограмов сателит за отдалечено наблюдаване на Земята, и FormoSat-7R/Triton, 241-килограмов сателит, принадлежащ на тайванската галактическа организация. Освен тях на борда на носителя бяха сложени и 10 други по-малко солидни апарата, принадлежащи на шест разнообразни клиенти. Според Arianespace общото тегло на всички спътници е 1242 кг.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР