Историите за произхода на хелоуинския тиквен фенер са толкова многобройни,

...
Историите за произхода на хелоуинския тиквен фенер са толкова многобройни,
Коментари Харесай

Хелоуин - легендата разказва за тиквения Джак

Историите за произхода на хелоуинския тиквен фенер са толкоз многочислени, колкото и забавни. Но всички митове приказват за Джак, ленив, само че остроумен ирландски фермер, който съумял няколко пъти да надхитри Дявола.

Едната от приказките споделя по какъв начин един път Джак подмамил Дявола да се качи на ябълково дърво и когато той към този момент бил горе, Джак надраскал върху кората кръст. Тъй като Сатана не съумял да слезе, трябвало да обещае на фермера, че няма да вземе душата му, с цел да му помогне.

Друга легенда приказва по какъв начин Джак обрал свои съселяни и бил подгонен от тях, когато по пътя си срещнал Дявола, който му споделил, че времето му на този свят е изтекло. Джак обаче съумял да го изкуши да се подиграе с набожните селяни, които го преследвали като предложил на Дявола да се трансформира в монета, с цел да им заплати откраднатото. После, откакто Дяволът изчезне и още веднъж си възвърне типа, те ще се скарат кой всред тях я е откраднал. Дяволът харесал концепцията и се съгласил, само че когато фермерът го прибрал в джоба си за негова неприятна изненада там имало и божи кръст. Дяволът почнал да губи сили, бил отпаднал, не можел да излезе и почнал да моли за прошка. Джак го освободил от мъчителния капан едвам откакто Дяволът му заречен, че в никакъв случай няма да вземе душата му.

Но не след дълго времето на Джак на този свят в действителност изтекло. Тъй като земният му живот бил прекомерно неверен, той не можел да отиде в Рая. Но не можел да отиде и в Ада. Дяволът не желаел да го одобри, защото имал подписана договорка с него. Джак нямало къде да отиде, а в близост било мрак. Тъй като в тъмното не виждал пътя си, Дявола му дал постоянно пламнал въглен от Ада, който да осветява пътя му през тъмата. Джак издълбал една ряпа, сложил въглена вътре и почнал да броди в търсене на безконечния покой. От тогава Джак е жертван да скита из нищото.

Тези митове дават името на фенерите, които изначало са правени от ряпа, а в следствие от тикви. Символиката им е да плашат неприятните духове, които излизат в нощта на празника. Така през днешния ден тиквеният фенер се назовава Светещият Джак, а милиони хора по света всяка година осветяват с него пътя си и домовете си през тъмната Хелоуинска нощ.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР