Има такъв народ напуска управляващата коалиция, защото правителството не се

...
Има такъв народ напуска управляващата коалиция, защото правителството не се
Коментари Харесай

Караджов е просто брокер, казал Трифонов на премиера

" ИТН " напуща ръководещата коалиция, тъй като държавното управление не се е съгласило да даде 6 милиарда лева с актуализацията на бюджет 2022 на районното министерство за неразбираеми разноски в дадена посока, които да отидат при няколко от досегашните компании, които са обвързани с ГЕРБ. Това изясни министър председателят Кирил Петков в сряда вечерта пред бТВ, малко след конференцията, на която изложи аргументите за разрива с Има Такъв Народ и оповестеното решение на водача им Слави Трифонов партията да излезе от ръководството.

По-рано същия ден трима от четиримата министри на Има Такъв Народ (регионалният Гроздан Караджов, външният Теодора Генчовска и спортният Радостин Василев) напуснаха държавното съвещание, на което бе утвърден планът за актуализация на бюджета. Не е участвал енергийният министър Александър Николов, също излъчен от Има Такъв Народ. От думите на Петков и доста положителната оценка на работата му може да се направи извод, че Николов евентуално ще резервира поста си.

" За Караджов и Генчовска знам, че всичко координираха със Слави и самият той ми е казвал, че Караджов е просто един брокер ", съобщи Петков.

" Моята теза е, че тези хора бяха в политиката, с цел да се опитат да вземат едни публични поръчки от АПИ и като откриха, че няма да стане, излязоха – без да им пука за народа, за държавното управление, за обстановката. Направиха го, както един артист може да го направи, без мисъл за страната ", разяснява министър-председателят.

Според него най-лошото е страната да влезе в цикъл на избори, до момента в който се случва войната в Украйна.

" Аз като министър председател ще направя всичко допустимо да няма избори и да защитя публичните ползи, само че не на цената компании да продължат да източват бюджета ", увери той.

Относно бъдещи формати на ръководство, Петков даде да се разбере, че не вижда като сътрудници ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

" Не можем да работим с ГЕРБ във формат, в който Борисов стои откъм гърба и пуши пура... даже и без пурата . Борисов е алена линия и ще бъдем най-големите лъжци, в случай че създадем договорка с ГЕРБ. Докато Делян Пеевски е в Движение за права и свободи, не мога да направя такава договорка и да се прибера у дома и да се погледна в огледалото. " Възраждане " също не виждам като сътрудник. Надеждата ми е да има 12 самостоятелни и виновни депутати от Има Такъв Народ, които да кажат, че страната им е по-важна и застават зад нас за нулевата корупция. Няма метод всички да са толкоз безотговорни колкото техния водач ", уточни министър председателят.

Според него по тематиката за еврочленството на Северна Македония и дейностите на министър Генчовска, Има Такъв Народ се е опитвала да вдигне националистически цели, с цел да вкарва непрестанно в риск обединението, " която колкото повече се клати, толкоз повече са компромисите в нея ".

" Всеки се опитваше да вкара подправената вест, че ще направя нещо по тематиката Скопие, по тази причина желаех КСНС при президента да покаже, че политиката ни би трябвало да е консенсусна , а това че полемиката мине през Народното събрание да демонстрира, че никой не може да подписа сепаративна покупко-продажби. Исках да махнем тематиката за потайни диалози и да се обсъдят всички нови благоприятни условия ", разяснява още той.

" Правителството има един проблем – нямаме време да си създадем пиара и да разкажем успехите си, тъй като работим по 20 часа на денонощие. Световната инфлация ни заля, само че цената на тока не се повиши, а стопанската система набъбна с 4.5 % за първото тримесечие, вдигнахме пенсиите със 167 лева повече в сравнение с в последните 10 години ", добави той.

Даде за образец по какъв начин за 10 години България е постигнала едвам 2.1 % растеж на стопанската система, " институциите не работеха, корупцията - на всички места, милиарди разплатени, без да има автомагистрали ".

" Ние за шест месеца с енергийна рецесия, война и бежанци и реализираме растеж на Брутният вътрешен продукт, а бяхме подложени на невиждана офанзива. Надявам се да имаме време да си напишем към този момент обещаните закони ", сподели още той и осведоми, че още на следващия ден в Народното събрание щ ебъде импортиран законопроектът за КПКОНПИ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР