© Надежда Чипева Още по темата Столична община подготвя амбициозна

...
© Надежда Чипева Още по темата Столична община подготвя амбициозна
Коментари Харесай

Столичната община планира обособяване на нискоемисионни зони в София

© Надежда Чипева Още по тематиката
Столична община приготвя амбициозна стратегия за близо 60 ремонта за 2019 година
от Дневник,28 окт 2018
Жълтите павета от градината пред художествената академия са на склад, ще се употребяват за поправки
от Дневник,17 окт 2018
" Джи Пи " се отхвърли от втора огромна поръчка - 45 млн. лева за трасето на трамвай №5

За разлика от търга за тунел " Железница " на " Струма " тук втората класирана компания е обвързвана с " Джи Пи "
15 окт 2018
В лабиринта на ремонта
от Дневник,14 окт 2018
От паве на паве – Гранит ли си, бетон ли си?

Кои са доставчиците на " Джи Пи груп " и какви материали се влагат в обновяването на ул. " Граф Игнатиев " и градинката " Св. Седмочисленици "
12 окт 2018
Йорданка Фандъкова: Смятам, че планът за центъра е проведен добре

Кметът на Столична община изяснява за ремонтите по ул. " Граф Игнатиев " пред " Капитал "
12 окт 2018
Центърът на София – в какво се трансформират фантазиите

Конкурсът за нов образ на центъра от 2015 година беше съпроводен със кавги и преработван във времето
12 окт 2018 Столичната община обмисля да ограничи придвижването на тежкотоварни камиони и на коли с невисок екологичен клас в избрани зони на града. Това излиза наяве от целите на Направление " Транспорт " за 2019 година, подадени към бюджетната комисия по отношение на правенето на бюджета. На този стадий това са хрумвания, които не са обвързани с финансиране и промени в нормативната уредба, само че от дирекция " Управление и разбор на трафика " са декларирали, че имат техническа подготвеност да управляват достъпа на избрана категория МПС в така наречен нискоемисионни зони. Създаването им е залегнало и в плана на Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 година, която беше направена от Столична община след рекомендации на Световната банка.

Нискоемисионни зони има в доста европейски градове - Лондон, Осло, Мадрид, Милано, Берлин. Те могат да действат по няколко разнообразни метода: посредством заплатен достъп до избрани зони или посредством възбрана за придвижване в избрани часове и дни с натоварен трафик и високи равнища на нездравословни излъчвания.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Плановете на общината

През идната година столичната Система за ръководство на трафика може да бъде надградена с няколко модула: модул за придвижването на тежкотоварното придвижване в града; модул за надзор на транспортните средства посредством различаване на регистрационния номер и други Модулът за тежкотоварно придвижване " ще даде опция за първи път да бъде следено тежестта на тежкотоварните коли, както и техните екологични стандарти и съществуването им на годен пропуск за придвижване в неразрешените зони на града. По този метод ще се понижи отрицателното въздействие върху пътните настилки от придвижването на претрупани тежкотоварни коли, както и ще се обособи опция за надзор върху замърсяването от страна на непочистени тежкотоварни коли ", се показва в документа.

Чрез разпознаването на номера на автомобила (по сходство на тол системата) " се дава опция за надзор на еко стандартите на транспортните средства, обособяването на зони с рестрикции по отношение на екологичните стандарти на МПС, както и опция за отчитане на " тапи " и междинна скорост на придвижване по натоварените артерии ", показват още от транспортната дирекция към общината.

2019 година е прекомерно скоро

" Ще имаме техническа опция да засечем номера на автомобила и платена ли е екотаксата, в случай че има такава. Тези ограничения са разнообразни от описаните в програмата за деяние при превишени правила на замърсяване: медийна акция, зелено билетче и така нататък ", изясни пред " Капитал " шефът на дирекцията Димитър Петров. Въвеждането на екотакса или така наречен стикер за достъп до нискоемисионна зона е политическо решение, а дирекцията дава отговор за използването й, изясни той.

За въвеждането на нискоемисионни и споделени зони (зони с различен на автомобилния трафик: велоалеи, пешеходни зони, градски транспорт) се приказва от към година. " Има го като концепция, дискутират се детайлите, само че няма готово, финално решение. Може би 2019 година е прекомерно скоро, с цел да се случат тези неща ", разяснява от своя страна Елица Панайотова, координатор на плана " Зелена София " към Столична община. В този смисъл, въпреки и сега да има техническа подготвеност за въвеждането на зони с ниски излъчвания в София, това ще се забави незнайно какъв брой време поради нуждата от нормативни промени и обезпечаване на средства.

Отваряне на данните за трафика

Столичната дирекция за ръководство на трафика възнамерява следващата година да отвори към жителите данните си за трафика в града, сподели още Димитър Петров. " Сега съществуващите приложения не са точни, те вземат някакви междинни стойности за трафика и вършат прогнози. Ние по този начин или другояче разполагаме с данните в действително време и планираме да ги отворим към жителите ", изясни шефът на дирекцията. Все още не е ясно дали това ще стане посредством приложение, което да се поръча на външен снабдител или ще става посредством онлайн платформа или уеб страницата на общината.

През идната година дирекцията ще инсталира още знаци, които регистрират скоростта и подават светлинни сигнали на натоварени артерии и ще усъвършенства отвесната и хоризонталната сигнализация. Отлагани с години поправки за стотици милиони влизат в проектите за 2019

Зациклили планове като трамвайната линия от Семинарията до Дървеница, разширението на бул. " Ломско шосе ", Източната скоростна дъга и други са попаднали в проектите на общината за ново строителство и пътни поправки през 2019 година, излиза наяве от програмата на Направление " Транспорт ". " Това са хрумвания от предходни години, които не са се случили, само че са на дневен ред ", изясни пред " Капитал " зам.-кметът Евгени Крусев. Той сподели, че тези, за които има завършили процедури и за които се обезпечи финансиране, ще стартират първи.

Програмата за строителство и ремонт включва над 60 обекта, измежду които площад " Александър Невски ", пренареждането на жълтите павета по бул. " Цар Освободител ", преасфалтирането на бул. " България " и на бул. " Пенчо Славейков " ; пробивът на бул. " Филип Кутев " от бул. " Черни връх " до ул. " Сребърна " ; разширението на бул. " Тодор Каблешков ", ремонтите на булевардите " Монтевидео ", " Президент Линкълн ". Включени са и отсрочените от тази година поправки на бул. " Ген, Скобелев ", в това число и на тунелите при Националния замък на културата, както и на тунела по бул. " Царица Йоана ". В програмата за 2019 година е заложено построяването на 3 нови трамвайни трасета - по. бул. " Копенхаген ", което да е връзка сред " Дружба " и " Младост ", по бул. " Панчо Владигеров " в " Люлин " и трамвая към " Дървеница ", който жителите на квартала отхвърлиха и който би коствал към 20 млн. лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР