Столицата на Исландия Рейкявик оглави класация за най-зелен град за

Столицата на Исландия Рейкявик оглави класация за най-зелен град за ...

......... условия, като ограничават или забраняват дизеловите автомобили, обособяват зелени зони, свободни от автомобили, стимулират използването на автобуси с нулеви емисии, налагат по-строги ограничения срещу замърсяването на въздуха. Един от основните стимули е постигане на целите на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. за ограничаване на емисиите на парникови газове.


До 2025 г. Франция ще намали наполовина количествата изхвърляна храна,

До 2025 г. Франция ще намали наполовина количествата изхвърляна храна, ...

......... тях 356 000 тона постъпват в Завода за механично и биологично третиране. По думите й 84 % от отпадъците са оползотворени през 2017 г., което е с две на сто повече от 2016 г. Към септември 2017 г са изработени 6 772 т. компост от събираните в общината зелени отпадъци


Наемателят на плажа на къмпинг

Наемателят на плажа на къмпинг "Делфин" е предприел строителни дейности ...

......... връзка със сечта, а разследването на прокуратурата не стигна до извършителя.Фирмата "Тива интернешънъл" не допускаше през целия летен сезон нудистите на плажната ивица и за целта постави табела, на която е записано, че плажът не е нудистки. Отново там полицията наложи първа глоба на нудист, прекарващ почивката си на къмпинга.


Стойка за велосипеди взе голямата награда в първото издание на

Стойка за велосипеди взе голямата награда в първото издание на ...

......... лв.) отиде за занаятчийска работилница за обучения и демонстрации как се прави ръчно млечни продукти в Старозагорско. Идеята е фермери и градски хора да могат да се обучават в традиционните практики на правене на автентични продукти като саламурено сирене в дървен калъп, катък, кашкавал, бутано домашно масло и кисело мляко.


При засилено полицейско присъствие и частни охранители на къмпинг

При засилено полицейско присъствие и частни охранители на къмпинг "Корал" ...

......... фирма също бяха на протеста. Те твърдят, че не предвиждат да строят ваканционно селище, но не искат в частната територия да има поставени палатки и каравани. Протестиращите пък заявиха, че ще се борят до последно срещу приемането на Общия устройствен план на Царево, който предвижда застрояването и на къмпинг "Корал".


Замърсяването с пластмаса е един от най-сериозните екологични проблеми в

Замърсяването с пластмаса е един от най-сериозните екологични проблеми в ...

......... засаждане на фиданки, конкурси за картички, рисунки, есета, свързани с темата за Земята, са част от инициативите, с които Министерство на околната среда и водите, чрез своите регионални структури отбелязва Деня на Земята.Денят на Земята за 2018 г. ще бъде отразено с над 2,5 милиарда "зелени" инициативи по целия свят.Днес е Световен ден на мигриращите риби (World Fish Migration

Днес е Световен ден на мигриращите риби (World Fish Migration ...

......... в северното полукълбо и в продължение на десетилетия са били подложени на прекомерен риболов и други видове натиск от човешката дейност, които са ги довели до ръба на изчезването.Виенската декларация призовава властимащите да предприемат незабавни действия за ограничаване на заплахите за есетровите популации и за подпомагане на тяхното естествено възпроизвеждане.


Ограда ограничава достъпа до плаж Корал показват снимки в социалните

Ограда ограничава достъпа до плаж Корал показват снимки в социалните ...

......... събитието организаторите подчертават, че акцията им е и срещу готвените промени в новия общ устройствен план на Царево, който предвиждат увеличаване на урбанизираните територии в общината с 40%, в природен парк Странджа - с 20 %. "Част от това безобразие са и дюните над плаж Корал," твърдят от гражданската организация.


Българското дружество за защита на птиците започна кампания

Българското дружество за защита на птиците започна кампания "Ние броим ...

......... полското и испанското. Там са описани и отличителните белези на всеки от "братовчедите", както и любопитни факти за тях.Резултатите от преброяването ще бъдат обявени на 14 май. Всеки ученик, регистриран на сайта и участвал в броенето, може да спечели екскурзия за целия си клас до природозащитния център "Пода" край Бургас.


В България все още има места, където се добиват въглища.

В България все още има места, където се добиват въглища. ...

......... изпълнили целите си, отбеляза Добрев. Той посочи, че българското законодателство дава възможност за подпомагане на най-малките производители на зелена енергия - тези до 30 киловата. Нашето общо разбиране в парламента е, че подкрепата с преференциални условия, свързани с цените, трябва да е по посока на тези най-малки производители, отбеляза той.


Американците разхищават близо 150 000 тона храна на ден, или

Американците разхищават близо 150 000 тона храна на ден, или ...

......... на над 350 000 тона пестициди и над 800 000 тона изкуствени торове всяка година, се казва в изследването.Сред възможните решения на този проблем се предлага потребителите да бъдат научени по-добре да съхраняват пресните плодове и зеленчуци, а усилията за предотвратяване на хранителното разхищение да се включат в правителствени програми.Голямо пано във формата на слънце разпънаха активисти на

Голямо пано във формата на слънце разпънаха активисти на "Грийнпийс" ...

......... данни от проучване от 2016 г., че един от всеки седем българи може сам да произвежда енергията, която използва. Тоест до 26% от енергията може да бъде произвеждана от гражданите. Оттам нататък останалият процент може също да е възобновяема енергия и да се произвежда от по-големите енергийни компании, посочи Антонова.


Новият устройствен план на Царево е много по-щадящ за природата.

Новият устройствен план на Царево е много по-щадящ за природата. ...

......... на степента на въздействие върху защитени зони (ДОСВ) на Изменението на Общ устройствен план на община Царево. Какво предвижда планът четете тук.Димов обясни, че в позицията си министерството ще търси баланс между опазването на околната среда и икономическите интереси на местните общности и не може едно от двете да надделява.


Напрежение и протести предизвикаха нови планове за застрояване по Южното

Напрежение и протести предизвикаха нови планове за застрояване по Южното ...

......... този проект действително намалява площите за строителство спрямо проектите от 2008 г.," допълни Белев.Той обясни, че предложените за застрояване зони в общия устройствен план от 2008 г. са били по-скандални в сравнение със сегашните, там дори не е имало екологична оценка. "Тук обаче също не виждаме екологична оценка", допълни той.


Роклята модел Мимоза е изработена от

Роклята модел Мимоза е изработена от "лиоцел" - събирателно наименование ...

......... фабрики, които не са тяхна собственост) и се стремят да наложат справедливо заплащане. Целта им е да успеят тази година да въведат тези правила в 50% от фабриките, произвеждащи половината от обема на продуктите на марката.В 50% от фабриките работниците участват в демократично избор на управлението на работните си места.


Директорът на природен парк Странджа инж. Стефан Златаров, свързан със

Директорът на природен парк Странджа инж. Стефан Златаров, свързан със ...

......... на Общ устройствен план на община Царево, който предвижда сериозно застрояване край Синеморец, както и заради казуса с наемателят на нудисткия плаж Делфин. На предишното обсъждане през 2008 г. на плана за Царево, Дирекцията на природен парк "Странджа" беше единствената държавна институция, която гласува "против" на Висшия експертен екологичен съвет.Английската художничка Ейми Шаррокс събира всякакви видове и форми на

Английската художничка Ейми Шаррокс събира всякакви видове и форми на ...

......... прилагат на практика това, което "проповядват". Например като ограничават собствените си емисии, отбелязват експертите.Елиът Гуджер, представител на асоциацията на музеите в Уест Мидландс във Великобритания, заяви, че "около половината от емисиите на градовете идват от използването на енергия в сградите. В този смисъл музеите имат задължението да бъдат енергийно ефективни.


До месец се очаква да се произнесе комисията, назначена от

До месец се очаква да се произнесе комисията, назначена от ...

......... с това, че трябва да се сложи край на нерегламентираното плажуване, преследвано през годините, както и на замърсяването заради безстопанствеността до момента. Тя твърди, че там бетон няма да бъде изливан, но промяната е необходима, защото ще помогне на местните хора да поддържат основния си поминък, свързан със селския туризъм.


Министърът на екологията Нено Димов търси съюзници сред своите колеги

Министърът на екологията Нено Димов търси съюзници сред своите колеги ...

......... в процес на промяна, като резултати се постигат, "но не така бързо, като ни се иска". Въздухът, който дишаме в София, е по-чист от оклкото преди шест години. София е доста по-зелена. Има прираст сериозен на гората, примерно в Пирин", завърши оптимистично екоминистърът.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (155)


В момента нямаме основание да предприемаме каквито и да било

В момента нямаме основание да предприемаме каквито и да било ...

......... региони в Европа, които са част от Натура 2000 и ще следим и какво ще се предприеме в Пирин", заяви еврокомисарят.Кармену Вела допълни, че всички държави-членки на ЕС трябва да полагат и повече усилия за справянето с проблема със замърсяването на въздуха.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (81)


Отделните държави трябва сами да контролират влизането на стари и

Отделните държави трябва сами да контролират влизането на стари и ...

......... случая всяка година в Европа на преждевременна смърт, които се дължат на мръсния въздух, както и огромния брой хронични заболявания. "Това, което правим като мерки и законодателство за справяне с проблема не е толкова в интерес на околната среда, а най-вече е в интерес и на гражданите", заяви Кармену Велла.


Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа ново

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа ново ...

......... предприемачеството да бъде улеснено. "Развитието на икономиката е приоритет и на България, и на ЕС", коментира той, цитиран от агенция "Фокус".Третата тема, която ще бъде дискутирана утре сутринта, е свързана с глобалното затопляне и подготовката на СОР24, големият дебат, който ще се състои в град Катовице, Полша след няколко седмици.


С демонстрация в защита на моретата и за спасяването на

С демонстрация в защита на моретата и за спасяването на ...

......... министър на околната среда Нено Димов. За тогава беше предвидена пресконференцията с българския екоминистър Нено Димов и комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Преди ден от министерство на екологията съобщиха, че пресконференцията се измества за 15.30 ч. заради "непредвидими обстоятелства".Всичко, което трябва да знаете за:Европредседателството (194)


България рискува да бъде наводнена от опасно замърсяващите въздуха дизелови

България рискува да бъде наводнена от опасно замърсяващите въздуха дизелови ...

......... позицията на организацията.Двудневната среща на екоминистрите в София, която се открива официално в момента, е възможност да се обсъди темата с мръсния въздух и дизеловите автмобили, които се изместват на изток, както и да се търси своевременно решение на този задълбочаващ се проблем.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (152)


Товарен кораб, който е трябвало да транспортира над 50 000

Товарен кораб, който е трябвало да транспортира над 50 000 ...

......... живи животни за над 800 милиона австралийски долара (500 милиона евро). Това е доходоносен сектор, който понася все повече критики от защитниците на животни.През 2013 година Австралия спря за няколко месеца износа на живи животни за Египет, след като бяха разпространени видеоматериали за лошо отношение към превозвани крави, припомня АФП.


София е един от градовете с най-замърсен въздух в Европа,

София е един от градовете с най-замърсен въздух в Европа, ...

......... и Благоевград, макар че там все още няма достатъчно станции, за да се говори с представителност, поясниха от "AirBG.Info". Измерванията на 11-те станции там тази зима са показали 98 денонощия с превишение на максимално допустимите норми, или 61% от времето. И тук са отчетени стойности с 5-6 пъти над допустимото.


Днес кучета от приютите на Столичната община отново ще си

Днес кучета от приютите на Столичната община отново ще си ...

......... вкъщи веднага.Кампания се проведе за пръв път миналата година с поредица от събития в търговски центрове, паркове и градинки. Кучетата от общинските приюти са обезпаразитени, кастрирани и чипирани, а осиновяването е напълно безплатно.През миналата година кучетата, намерили нов дом чрез кампанията са намерили близо 700 кучета, пишат от Столичната община.


Заливът Мая в Тайланд, популяризиран от филма с Леонардо ди

Заливът Мая в Тайланд, популяризиран от филма с Леонардо ди ...

......... водите наоколо е "буквално изчезнал", а голяма част от кораловите рифове измират.Според учените обаче още не е късно плажът да бъде спасен. През 2016 г. Тайланд затвори изцяло за посещения други два острова, издъхващи под напора на туристите. За две години оживлението във водите им се е възвърнало, казват океанолози.


Зоополицията е трябвало да бъде първата институция, която да реагира

Зоополицията е трябвало да бъде първата институция, която да реагира ...

......... изоставеното стадо от 100 коне. Около 70 от тях умряха от студ и глад, а 30 и в момента бедстват в Осоговската планина.Според Цацаров, вместо Зоополицията, която била "шумно открита преди време" са реагирали "най-общо казано: будни граждани, хора със съвест. които са направили необходимото най-малкото, за да спасят животните".


Спорт и устойчиви градски пространства са двете нови категории, в

Спорт и устойчиви градски пространства са двете нови категории, в ...

......... на местно ниво в шест ключови области като стълбове на устойчиво градско развитие: енергийна ефективност на обществените сгради и частните жилища; управление на водите, на отпадъците, устойчива градска мобилност. А от тази година и управление на публичните пространства и спорт и гражданско общество. В последната категория в журито участва –


Експерти от инспекцията по околна среда в Русе днес поставиха

Експерти от инспекцията по околна среда в Русе днес поставиха ...

......... птица с маркировка от Германия. Щъркелът е пуснат и се очаква да отлети към страната, в която му е поставен пръстенът.Една птица от групата в Дулово е с наранявания и е изпратена за лечение в Спасителния център в Стара Загора.Бели щъркели са освободени от селата Межден, Черник, Вокил и Зарица.


Собственикът на бедстващите коне Петър Пищалов няма регистриран животновъден обект

Собственикът на бедстващите коне Петър Пищалов няма регистриран животновъден обект ...

......... областната дирекция на агенцията по безопасност на храните обявиха, че ще проверяват на място случая веднага. "Ако не успеем да стигнем до животните днес, ще го направим утре, при първа възможност", каза Емил Гъгнев.На този етап служителите на ОДБХ в Кюстендил извършват проверки на животновъдните обекти, собственост на Петър Пищалов.


Новата защитена местност в землището на село Мечка в Русенска

Новата защитена местност в землището на село Мечка в Русенска ...

......... територия е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН). То е направено по проект "Опазване на редки и застрашени растителни видове в България чрез изпълнение на дейности от утвърдени планове за действие", финансиран от Предприятието за управление дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).


Сграда на горско стопанство над хижа

Сграда на горско стопанство над хижа "Седемте Рилски езера" се ...

......... ловуването в национални паркове, освен при регулиране на числеността на животинските видове.Затова фондът сезира по компетентност Инспекторатакъм кабинета, като очаква да се извърши проверка, да се съберат доказателства и да установи дали са налице извършени нарушения на закона."Дневник" потърси коментар по казуса от инициатора на конкурса - Министерство на земеделието.


След лъвчетата Терез и Масуд, още един млад лъв от

След лъвчетата Терез и Масуд, още един млад лъв от ...

......... и е много по-стабилен като походка. До края на живота си Асен ще бъде на лекарства, под постоянно наблюдение и грижи.Родителите на Асен, Терез и Масуд: Рая и Хектор, също са в зоопарка в София, където на този етап се полагат най-добрите грижи. За тях също ще се търси дом.


Десетки загинали от глад и студ коне, както и още

Десетки загинали от глад и студ коне, както и още ...

......... от планинските спасители и председател на ТД Осогово Христо Абаджиев.Планира се и нова акция, за да се закара с моторни шейни храна на конете. Надеждата е снегът да се стопи по- бързо, за да могат животните да пасат и трева, а като добият сили да бъдат свалени на безопасно място.


Днес светът и България отбелязва Часът на земята. В 20.30

Днес светът и България отбелязва Часът на земята. В 20.30 ...

......... катедралата "Св. Александър Невски", Народното събрание и повечето административни сгради в центъра на столицата ще бъдат затъмнени.По света, във френската столица Париж в 20.30 ч. местно време, светлините ще бъдат загасени и на Айфеловата кула, в Лондон - на Биг Бен, както и на други символни за различните държави места.


Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за

Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за ...

......... са между 15 и 35 литра на кв./м.В София 135 снегопочистващи машини извършват обработки със смеси срещу заледяване по общинските пътища, както и Южната дъга на Околовръстен път. Четири екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" извършват обходи.От министерството на околната среда и водите предупреждават за повишени нива на реките.


Подписка в защита на Кресненското дефиле инициират от гражданска организация

Подписка в защита на Кресненското дефиле инициират от гражданска организация ...

......... като се намали качеството на продукцията и се прекъснат естествените обходи до нивите и градините, създавайки рискове от пътни злополуки. На срещи с местните хора от град Кресна те са изразили безпокойството си, че пътят им към ключовия за тях регионален център Благоевград ще бъде изключително затруднен по този начин.


Години наред една тревожна тенденция се забелязва и от специалисти,

Години наред една тревожна тенденция се забелязва и от специалисти, ...

......... доказаха, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за съществуване. Сега експертите искат да разберат дали ще се запази тази закономерност или не с месец разлика в броенето.


Последният мъжки северен бял носорог почина след като месеци наред

Последният мъжки северен бял носорог почина след като месеци наред ...

......... носорога да спасят подвида от изчезване. Двете женски обаче са негова дъщеря и внучка, пише БТА.Надеждата за запазване на северния бял носорог сега е в разработването на техники за ин витро оплождане (IVF).Судан беше знаменитост в резервата и привличаше хиляди посетители. Той беше последният северен бял носорог, роден на свобода.


Над 5 милиарда души са застрашени от недостиг на вода

Над 5 милиарда души са застрашени от недостиг на вода ...

......... Африка, Азия и Латинска Америка и се очаква да се влоши допълнително през следващите две десетилетия, главно поради селскостопански торове и други агрохимикали, които замърсяват свежи води. Промишлеността и градовете също са голям проблем. Около 80% от промишлените и битови отпадъчни води се изхвърлят без да се обработват или пречистват.


Близо 40 на сто от българите не могат да поддържат

Близо 40 на сто от българите не могат да поддържат ...

......... е по-скоро инвестиране в енергийна ефективност или намаляване на необходимостта и количеството енергия, което е необходимо за отопление и охлаждане на едно жилище. С мерки за енергийна ефективност ние по естествен път ще намалим и броя на гражданите, вкарани в дефиницията "енергийно бедни", чрез количеството на енергията, която им трябва".


На запитване от министъра на околната среда кой е действителният

На запитване от министъра на околната среда кой е действителният ...

......... местната общност. Даде пример за такъв подход в Трън, където местната общност се обяви на референдум срещу златодобива, и в Генерал Тошева, където каза "да" на добива на природен газ. Министърът повтори тезата си, че протестите са част от политическа кампания и прогнозира, че те ще продължат до изборите догодина.


Колонията на къдроглавите пеликани в резервата

Колонията на къдроглавите пеликани в резервата "Сребърна" постепенно възобновява гнездовия ...

......... са открити новоизлюпени. Въпреки неблагоприятното развитие на първото люпило едно новоизлюпено е оцеляло благодарение на старателните грижи на родителите си.Нивата във водното огледало са стабилни. В момента се отчитат високи водни нива на река Дунав. Отворени са двата шлюза, което ще позволи навлизането на свежи води от реката в езерото.


Природата е перфектната кръгова икономика. В нея отпадък не съществува.

Природата е перфектната кръгова икономика. В нея отпадък не съществува. ...

......... философски погледнато съществуват два вида закони – едните, които могат да се нарушават и другите, които не мога да се нарушават. "Могат написаните от човека закони, а не могат божиите или природните закони. Колкото по-близо е до втората група един човешки закон, токова по-малко може да бъде нарушаван", поясни екоминистърът.


Проект, посветен на разрешаване на конфликта между гъските и фермерите

Проект, посветен на разрешаване на конфликта между гъските и фермерите ...

......... по време на зимната му миграция.Още два проекта с участието на БДЗП са номинирани за наградата на Европейската комисия Натура 2000. Това са "Помощ за египетският лешояд" в категорията "Трансгранично сътрудничество и работа в мрежа" и "Солта на живота" в категорията "Комуникации". За проектите на финала може да се гласува.


С траурно шествие и палене на свещи в памет на

С траурно шествие и палене на свещи в памет на ...

......... брега, изхвърлят вършината на речното корито. "Всичкото това нещо се случва с разрешението на Министерството на околната среда и водите"."Заради тяхното престъпно поведение всяка година търпим главоломна загуба на биоразнообразие по българските реки - намаляват рибни популации, съсипват се прекрасни реки, замърсява се питейната вода", пише в съобщението до медиите.


Сдружението на рибарите

Сдружението на рибарите "Балканка" организира протест пред сградата на Министерството ...

......... разрешението на ведомството - въпреки подаваните сигнали, обещания за действия. За пример те дават пресушаването на река Въча под Цанков камък и после в град Кричим от миналата година и "почистването" на река Яденица между Белово и Юндола. И наскоро се допусна изграждането на пети пореден ВЕЦ на Градевската река.


Eкспертна и финансова подкрепа ще предостави Международна агенция за атомна

Eкспертна и финансова подкрепа ще предостави Международна агенция за атомна ...

......... на управляваните от Екоинженеринг-РМ" ЕООД обекти ще посетят страната и ще се запознаят с информацията за състава на рудите, състоянието на подземните и надземните води, предложения за нововъведения в съществуващите мощности и стартиране на процедура от страна на МАЕЕ – изцяло с нейно финансиране - за закупуване на избраното оборудване


Нова онлайн карта показва терени в София, които са подходящи

Нова онлайн карта показва терени в София, които са подходящи ...

......... с написването на материали в помощ за хората, които искат да се включат в създаването и функционирането на т.нар споделена градина. Паралелно с търсенето на подходящи терени работната им група разработва два помощни наръчника с практическа насоченост за всички, които биха искали да се включат в създаването на споделена градина.


Двама шофьори са задържани, а караните от тях камиони -

Двама шофьори са задържани, а караните от тях камиони - ...

......... лв. за повреждане на гората.В съобщението на МВР името на рудника е изписано погрешно "Мали Кланидял". Справка в регистъра на Министерството на енергетиката показва, че концесията за експлоатацията на находището "Мали Крадни дял" край Стрелча е дадена на "Ватия холдинг" през 2006 г. и след удължаване изтича през 2033 г.


Десетки сигнали за остра задушлива миризма във въздуха са получени

Десетки сигнали за остра задушлива миризма във въздуха са получени ...

......... че са извършили проверка на всички автоматични измервателни станции. Според тях няма регистрирани превишения на замърсителите в атмосферния въздух.Извънредни проверки на противоаварийната служба също не са констатирали миризми.От началото на месеца "Лукойл Нефтохим Бургас", който често е сочен като основен замърсител на въздуха в града, не работи поради капитален ремонт.


След едноседмично посещение на експерт от ЮНЕСКО Херве Летие в

След едноседмично посещение на експерт от ЮНЕСКО Херве Летие в ...

......... лифт и подобряването на инфраструктурата."Моето присъствие тук е за да подчертая важността на развитието на тази икономическа зона, тъй като тук туризма е основен поминък, и да заявя пред господин Летие необходимостта от решаването на този проблем", е заявил вицепремиерът Валери Симеонов.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (80)


Рекордна численост на червеногуши гъски има в страната точно преди

Рекордна численост на червеногуши гъски има в страната точно преди ...

......... БДЗПмалък нирецМониторингът на влажните зони по Северното Черноморие и в района на Бургас се извършва по проект "Опазване на червеногушата гъска по прелетния ѝ път", финансиран от програма LIFE на ЕС и изпълняван от Българско дружество за защита на птиците с още 10 партньора от Русия, Румъния, Украйна и Казахстан.


Следващата протестна акция в защита на Национален парк Пирин ще

Следващата протестна акция в защита на Национален парк Пирин ще ...

......... каквото поиска, срещу зависими политици, които не желаят да спазват законите. Това е и протест срещу беззаконието", обясняват организаторите в страницата на събитието.Протестиращите възразяват и срещу действията, свързани с парк Витоша и всички други планини чрез промени в Закона за горите. Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (79)


Министърът на околната среда Нено Димов е уверил в Брюксел,

Министърът на околната среда Нено Димов е уверил в Брюксел, ...

......... да се направят. "Продължаваме да подкрепяме не само България – имаме решение и за Полша, ще продължаваме да подкрепяме и 9-те държави членки, които събрахме през януари, за да сме сигурни, че нашите стандарти на качеството на въздуха са такива, че да са в полза на нашите граждани", заяви Вела.


Добиване на чиста енергия чрез експерименти с фотоволтаични (соларни) панели,

Добиване на чиста енергия чрез експерименти с фотоволтаични (соларни) панели, ...

......... оригиналния модел на аеронавтиката на НАСА; генерират водород чрез водна електролиза и го превръщат в електроенергия, използваща горивна клетка. След курса всеки участник ще е генерирал зелена енергия на практика и ще е запознат в дълбочина с темата, която тепърва ще се развива и добива важност в живота му занапред.


Рафтинг и каяк сезона в Кресненското дефиле ще започне през

Рафтинг и каяк сезона в Кресненското дефиле ще започне през ...

......... в къщи за гости в близките населени места - в селата Симитли, Кресна и региона, но е осигурено пространство за палатков лагер на мястото на събитието.Очакванията на организаторите са тази година фестивалът със свободен достъп да посрещне над 1200 души. Първото издание на събитието миналата година посрещна близо 800 души.


Желанието на Столичната община да изтегли креди за 67 млн.

Желанието на Столичната община да изтегли креди за 67 млн. ...

......... вчера на на ДЕОС, "Зелените", ДСБ, "Да, България" и БЗНС "не е известен случай в света, подобно съоръжение да работи рентабилно", като проектът предвиждал генерираното количество боклук в София до 2030 година да се увеличи на 670 000 тона, а практиките в Европа имат за цел да намаляват тези количества.


Миналата седмица граничните власти са заловили и конфискували незаконно транспортирани

Миналата седмица граничните власти са заловили и конфискували незаконно транспортирани ...

......... 6 000 000 млн. загуби, затваряне и рестрикиции за движение и търговия на животни, загубен здравен статус на държавата). Всяко незаконно въвеждане на животни в страната крие рискове от въвеждане и разпространение на заболявания по животните, включително заболявания опасни и за хората (зоонози), като инфлуенца по птиците, констатират от БАБХ.


Миналата седмица граничните власти са заловили и конфискували незаконно транспортирани

Миналата седмица граничните власти са заловили и конфискували незаконно транспортирани ...

......... 6 000 000 млн. загуби, затваряне и рестрикиции за движение и търговия на животни, загубен здравен статус на държавата). Всяко незаконно въвеждане на животни в страната крие рискове от въвеждане и разпространение на заболявания по животните, включително заболявания опасни и за хората (зоонози), като инфлуенца по птиците, констатират от БАБХ.


От няколко години десетки коне, наследници на древния вид тарпан

От няколко години десетки коне, наследници на древния вид тарпан ...

......... предимствата на статут "Див" за природата и хората на Родопите и България, както и за Европа.Лекцията "Статут ДИВ за дивите коне в Родопите" открива новия сезон на традиционния "Курс за опазване на биоразнообразието", който Българска Фондация Биоразнообразие вече 12 години организира в Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Със заповед на министъра на екологията Нено Димов, преди ден

Със заповед на министъра на екологията Нено Димов, преди ден ...

......... нейно място застава Валери Серафимов, който до момента оглавяваше дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда" в същата агенция.Изпълнителната агенция по околна среда и водите е администрация към Министерството на околната среда и водите и осъществява ръководни, координиращи и информационни функиции по контрола и опазването на околната среда в страната.


Министерството по околната среда и водите (МОСВ) отказва достъп до

Министерството по околната среда и водите (МОСВ) отказва достъп до ...

......... тях, няма и дневен ред и отчет за изпълнението на работната им програма. Никой не отговаря и на посочените телефонни номера на сайта.През 2013 г. проверка на Комисията за защита от дискриминация установи, че екоминистерството е ограничавало и контролирало участието на членове на неправителствения сектор в експертните съвети на ведомството.


И този четвъртък граждани в 11 български града в страната

И този четвъртък граждани в 11 български града в страната ...

......... и бетонирането в горите; отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от Министерството на земеделието и храните и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори.Протестиращите искат отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.


Вековните букови гори на резерватите в национален парк

Вековните букови гори на резерватите в национален парк "Централен Балкан" ...

......... наследство. Включването на България в него е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване.Решението за участие на България в серийния обект беше взето след допитване до заинтересованите институции на регионално и местно ниво – съответните областни управители и общини, в чийто териториален обхват попадат резерватите.


Европейският съюз може значително да увеличи използването на възобновяеми енергийни

Европейският съюз може значително да увеличи използването на възобновяеми енергийни ...

......... още в анализа.Страните-членки от ЕС потвърдиха през декември миналата година набелязаната си цел от 27% дял на зелената енергия, докато Европейският парламент иска Съюзът да се придържа към дял от 35 процента. Еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете коментира тази седмица, че ЕК работи за "балансиран компромис".


Употреба на пластмасови бутилки ще бъде напълно забранена на фестивала

Употреба на пластмасови бутилки ще бъде напълно забранена на фестивала ...

......... следа", призовавайки участниците да споделят пътуването си до фестивала, за да използват по-малко автомобили, да ограничат отпадъците, да рециклират, да пълнят бутилки с вода. В същото време почистването през тази година беше едно от най-трудните и дългите в дългогодишната му историята, продължило повече от две седмици след края на събитието.


В края на миналата седмица седем благородни елена са освободени

В края на миналата седмица седем благородни елена са освободени ...

......... отделниживотни са запазени по граничните части на Източните и Западните Родопи в държавноловно стопанство "Женда".Тази естествена популация също се развива много добре през последните години и животните започват да се саморазселват на изток по цялата територия на общините Кърджали и Черноочене. Разселените животни няма да бъдат ловувани минимум 5 години.