Колонията на къдроглавите пеликани в резервата

Колонията на къдроглавите пеликани в резервата "Сребърна" постепенно възобновява гнездовия ...

......... са открити новоизлюпени. Въпреки неблагоприятното развитие на първото люпило едно новоизлюпено е оцеляло благодарение на старателните грижи на родителите си.Нивата във водното огледало са стабилни. В момента се отчитат високи водни нива на река Дунав. Отворени са двата шлюза, което ще позволи навлизането на свежи води от реката в езерото.


Природата е перфектната кръгова икономика. В нея отпадък не съществува.

Природата е перфектната кръгова икономика. В нея отпадък не съществува. ...

......... философски погледнато съществуват два вида закони – едните, които могат да се нарушават и другите, които не мога да се нарушават. "Могат написаните от човека закони, а не могат божиите или природните закони. Колкото по-близо е до втората група един човешки закон, токова по-малко може да бъде нарушаван", поясни екоминистърът.


Проект, посветен на разрешаване на конфликта между гъските и фермерите

Проект, посветен на разрешаване на конфликта между гъските и фермерите ...

......... по време на зимната му миграция.Още два проекта с участието на БДЗП са номинирани за наградата на Европейската комисия Натура 2000. Това са "Помощ за египетският лешояд" в категорията "Трансгранично сътрудничество и работа в мрежа" и "Солта на живота" в категорията "Комуникации". За проектите на финала може да се гласува.


С траурно шествие и палене на свещи в памет на

С траурно шествие и палене на свещи в памет на ...

......... брега, изхвърлят вършината на речното корито. "Всичкото това нещо се случва с разрешението на Министерството на околната среда и водите"."Заради тяхното престъпно поведение всяка година търпим главоломна загуба на биоразнообразие по българските реки - намаляват рибни популации, съсипват се прекрасни реки, замърсява се питейната вода", пише в съобщението до медиите.


Сдружението на рибарите

Сдружението на рибарите "Балканка" организира протест пред сградата на Министерството ...

......... разрешението на ведомството - въпреки подаваните сигнали, обещания за действия. За пример те дават пресушаването на река Въча под Цанков камък и после в град Кричим от миналата година и "почистването" на река Яденица между Белово и Юндола. И наскоро се допусна изграждането на пети пореден ВЕЦ на Градевската река.


Eкспертна и финансова подкрепа ще предостави Международна агенция за атомна

Eкспертна и финансова подкрепа ще предостави Международна агенция за атомна ...

......... на управляваните от Екоинженеринг-РМ" ЕООД обекти ще посетят страната и ще се запознаят с информацията за състава на рудите, състоянието на подземните и надземните води, предложения за нововъведения в съществуващите мощности и стартиране на процедура от страна на МАЕЕ – изцяло с нейно финансиране - за закупуване на избраното оборудванеНова онлайн карта показва терени в София, които са подходящи

Нова онлайн карта показва терени в София, които са подходящи ...

......... с написването на материали в помощ за хората, които искат да се включат в създаването и функционирането на т.нар споделена градина. Паралелно с търсенето на подходящи терени работната им група разработва два помощни наръчника с практическа насоченост за всички, които биха искали да се включат в създаването на споделена градина.


Двама шофьори са задържани, а караните от тях камиони -

Двама шофьори са задържани, а караните от тях камиони - ...

......... лв. за повреждане на гората.В съобщението на МВР името на рудника е изписано погрешно "Мали Кланидял". Справка в регистъра на Министерството на енергетиката показва, че концесията за експлоатацията на находището "Мали Крадни дял" край Стрелча е дадена на "Ватия холдинг" през 2006 г. и след удължаване изтича през 2033 г.


Десетки сигнали за остра задушлива миризма във въздуха са получени

Десетки сигнали за остра задушлива миризма във въздуха са получени ...

......... че са извършили проверка на всички автоматични измервателни станции. Според тях няма регистрирани превишения на замърсителите в атмосферния въздух.Извънредни проверки на противоаварийната служба също не са констатирали миризми.От началото на месеца "Лукойл Нефтохим Бургас", който често е сочен като основен замърсител на въздуха в града, не работи поради капитален ремонт.


След едноседмично посещение на експерт от ЮНЕСКО Херве Летие в

След едноседмично посещение на експерт от ЮНЕСКО Херве Летие в ...

......... лифт и подобряването на инфраструктурата."Моето присъствие тук е за да подчертая важността на развитието на тази икономическа зона, тъй като тук туризма е основен поминък, и да заявя пред господин Летие необходимостта от решаването на този проблем", е заявил вицепремиерът Валери Симеонов.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (80)


Рекордна численост на червеногуши гъски има в страната точно преди

Рекордна численост на червеногуши гъски има в страната точно преди ...

......... БДЗПмалък нирецМониторингът на влажните зони по Северното Черноморие и в района на Бургас се извършва по проект "Опазване на червеногушата гъска по прелетния ѝ път", финансиран от програма LIFE на ЕС и изпълняван от Българско дружество за защита на птиците с още 10 партньора от Русия, Румъния, Украйна и Казахстан.Следващата протестна акция в защита на Национален парк Пирин ще

Следващата протестна акция в защита на Национален парк Пирин ще ...

......... каквото поиска, срещу зависими политици, които не желаят да спазват законите. Това е и протест срещу беззаконието", обясняват организаторите в страницата на събитието.Протестиращите възразяват и срещу действията, свързани с парк Витоша и всички други планини чрез промени в Закона за горите. Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (79)


Министърът на околната среда Нено Димов е уверил в Брюксел,

Министърът на околната среда Нено Димов е уверил в Брюксел, ...

......... да се направят. "Продължаваме да подкрепяме не само България – имаме решение и за Полша, ще продължаваме да подкрепяме и 9-те държави членки, които събрахме през януари, за да сме сигурни, че нашите стандарти на качеството на въздуха са такива, че да са в полза на нашите граждани", заяви Вела.


Добиване на чиста енергия чрез експерименти с фотоволтаични (соларни) панели,

Добиване на чиста енергия чрез експерименти с фотоволтаични (соларни) панели, ...

......... оригиналния модел на аеронавтиката на НАСА; генерират водород чрез водна електролиза и го превръщат в електроенергия, използваща горивна клетка. След курса всеки участник ще е генерирал зелена енергия на практика и ще е запознат в дълбочина с темата, която тепърва ще се развива и добива важност в живота му занапред.


Рафтинг и каяк сезона в Кресненското дефиле ще започне през

Рафтинг и каяк сезона в Кресненското дефиле ще започне през ...

......... в къщи за гости в близките населени места - в селата Симитли, Кресна и региона, но е осигурено пространство за палатков лагер на мястото на събитието.Очакванията на организаторите са тази година фестивалът със свободен достъп да посрещне над 1200 души. Първото издание на събитието миналата година посрещна близо 800 души.


Желанието на Столичната община да изтегли креди за 67 млн.

Желанието на Столичната община да изтегли креди за 67 млн. ...

......... вчера на на ДЕОС, "Зелените", ДСБ, "Да, България" и БЗНС "не е известен случай в света, подобно съоръжение да работи рентабилно", като проектът предвиждал генерираното количество боклук в София до 2030 година да се увеличи на 670 000 тона, а практиките в Европа имат за цел да намаляват тези количества.Миналата седмица граничните власти са заловили и конфискували незаконно транспортирани

Миналата седмица граничните власти са заловили и конфискували незаконно транспортирани ...

......... 6 000 000 млн. загуби, затваряне и рестрикиции за движение и търговия на животни, загубен здравен статус на държавата). Всяко незаконно въвеждане на животни в страната крие рискове от въвеждане и разпространение на заболявания по животните, включително заболявания опасни и за хората (зоонози), като инфлуенца по птиците, констатират от БАБХ.


Миналата седмица граничните власти са заловили и конфискували незаконно транспортирани

Миналата седмица граничните власти са заловили и конфискували незаконно транспортирани ...

......... 6 000 000 млн. загуби, затваряне и рестрикиции за движение и търговия на животни, загубен здравен статус на държавата). Всяко незаконно въвеждане на животни в страната крие рискове от въвеждане и разпространение на заболявания по животните, включително заболявания опасни и за хората (зоонози), като инфлуенца по птиците, констатират от БАБХ.


От няколко години десетки коне, наследници на древния вид тарпан

От няколко години десетки коне, наследници на древния вид тарпан ...

......... предимствата на статут "Див" за природата и хората на Родопите и България, както и за Европа.Лекцията "Статут ДИВ за дивите коне в Родопите" открива новия сезон на традиционния "Курс за опазване на биоразнообразието", който Българска Фондация Биоразнообразие вече 12 години организира в Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


Със заповед на министъра на екологията Нено Димов, преди ден

Със заповед на министъра на екологията Нено Димов, преди ден ...

......... нейно място застава Валери Серафимов, който до момента оглавяваше дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда" в същата агенция.Изпълнителната агенция по околна среда и водите е администрация към Министерството на околната среда и водите и осъществява ръководни, координиращи и информационни функиции по контрола и опазването на околната среда в страната.


Министерството по околната среда и водите (МОСВ) отказва достъп до

Министерството по околната среда и водите (МОСВ) отказва достъп до ...

......... тях, няма и дневен ред и отчет за изпълнението на работната им програма. Никой не отговаря и на посочените телефонни номера на сайта.През 2013 г. проверка на Комисията за защита от дискриминация установи, че екоминистерството е ограничавало и контролирало участието на членове на неправителствения сектор в експертните съвети на ведомството.


И този четвъртък граждани в 11 български града в страната

И този четвъртък граждани в 11 български града в страната ...

......... и бетонирането в горите; отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от Министерството на земеделието и храните и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори.Протестиращите искат отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.


Вековните букови гори на резерватите в национален парк

Вековните букови гори на резерватите в национален парк "Централен Балкан" ...

......... наследство. Включването на България в него е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване.Решението за участие на България в серийния обект беше взето след допитване до заинтересованите институции на регионално и местно ниво – съответните областни управители и общини, в чийто териториален обхват попадат резерватите.


Европейският съюз може значително да увеличи използването на възобновяеми енергийни

Европейският съюз може значително да увеличи използването на възобновяеми енергийни ...

......... още в анализа.Страните-членки от ЕС потвърдиха през декември миналата година набелязаната си цел от 27% дял на зелената енергия, докато Европейският парламент иска Съюзът да се придържа към дял от 35 процента. Еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете коментира тази седмица, че ЕК работи за "балансиран компромис".


Употреба на пластмасови бутилки ще бъде напълно забранена на фестивала

Употреба на пластмасови бутилки ще бъде напълно забранена на фестивала ...

......... следа", призовавайки участниците да споделят пътуването си до фестивала, за да използват по-малко автомобили, да ограничат отпадъците, да рециклират, да пълнят бутилки с вода. В същото време почистването през тази година беше едно от най-трудните и дългите в дългогодишната му историята, продължило повече от две седмици след края на събитието.


В края на миналата седмица седем благородни елена са освободени

В края на миналата седмица седем благородни елена са освободени ...

......... отделниживотни са запазени по граничните части на Източните и Западните Родопи в държавноловно стопанство "Женда".Тази естествена популация също се развива много добре през последните години и животните започват да се саморазселват на изток по цялата територия на общините Кърджали и Черноочене. Разселените животни няма да бъдат ловувани минимум 5 години.


Ново мобилно приложение

Ново мобилно приложение "Help A Paw" е създадено с мисията ...

......... резултат технологичната компания MentorMate подпомага разработката на мобилната версия за другата популярна мобилна платформа – Android. Следват още месеци на довършване и изпипване на двете приложения, но в крайна сметка те вече са факт.Help A Paw може да бъде свалено безплатно от онлайн магазините Apple App Store и Google Play.


През последните десетилетия глобалното морско равнище се покачва по-бързо от

През последните десетилетия глобалното морско равнище се покачва по-бързо от ...

......... които ще бъдат от решаващо значение за подобряването на бъдещите прогнози за нивото на морското равнище. Едната, наречена Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On, която ще проследи как се променя масата на ледниците на Гренландия и Антарктика. Другата - Ice, Cloud и Land Elevation Satellite-2, пък ще изследва изчезващите ледници.


Седем общини подписаха договор с министерството на околната среда и

Седем общини подписаха договор с министерството на околната среда и ...

......... изградена и довеждаща инфраструктура.Трите компостиращи инсталации са с общ капацитет 12 598 тона годишно. Депото за предварително третиране на отпадъците, генерирани на територията на седемте общини, ще е с капацитет до 43 хил. тона годишно и ще бъде разположено в пазарджишкото село Алеко Константиново.Съоръженията ще обслужват над 170 хил. души.


Парламентът очаквано отхвърли ветото на президента върху поправки, свързани със

Парламентът очаквано отхвърли ветото на президента върху поправки, свързани със ...

......... разрешително.През май миналата година поправки в Закона за опазване на земеделските земи, внесени пак от "Обединени патриоти", предлагаха да се удължи с още три години срокът за строителство на черноморското крайбрежие. Тогава обаче след шумна реакция в социалните мрежи ГЕРБ оттегли подкрепата си и проектът не стигна до пленарната зала.


Деветият протест в защита на Национален парк

Деветият протест в защита на Национален парк "Пирин" този път ...

......... края на миналата година до сега как ще отговори на протестиращите граждани, ресорният министър Нено Димов винаги повтаря, че много се радва на протестите като израз на демократичното време, в което живеем, но в същото време няма намерение да се съобрази с исканията им, нито да води диалог с тях.


Парламентът ще гледа ветото на президента върху поправките, свързани със

Парламентът ще гледа ветото на президента върху поправките, свързани със ...

......... разрешително.През май миналата година поправки в Закона за опазване на земеделските земи, внесени пак от "Обединени патриоти", предлагаха да се удължи с още три години срокът за строителство на черноморското крайбрежие. Тогава обаче след шумна реакция в социалните мрежи ГЕРБ оттегли подкрепата си и проектът не стигна до пленарната зала.


В деня на Св. Валентин от фондация

В деня на Св. Валентин от фондация "По-диви Родопи" ни ...

......... в групата. Младата дама продължава да показва симпатиите си към младия мъжки, а всеки по-сериозен жест на внимание от страна на Спиро към нея предизвиква ревност от възрастната женска.Днес всички живеят заедно в едно голямо семейство, а какъв ще е краят на тази сложна любовна история тепърва предстои да разберем.


Цветните контейнери изчезнаха от нашата улица, сега къде да изхвърлям

Цветните контейнери изчезнаха от нашата улица, сега къде да изхвърлям ...

......... в сивите контейнери, напомнят създателите на платформата. А сайтът разяснява какво можем да направим като граждани с тези видове отпадъци или на кой телефон да се обадим за повече подробности и съдействиеСтикерите също могат да се изтеглят безплатно от сайта. Идеята е информацията да стига до максимално голям брой хора.


Националната агенция за приходите се превърна в продавач на кучета

Националната агенция за приходите се превърна в продавач на кучета ...

......... на търгове в полза на държавата всички конфискувани имущества, а постъпленията се превеждат на централния бюджет след приспадане на разходите.Евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ, ЕНП) призова в интервю за промяна в законодателството и въвеждане на най-добрите европейски практики, така че животните да подадат там, където за тях ще се полага грижа.


Съществено улесняване на строителството на ски писти, лифтове и съоръжения

Съществено улесняване на строителството на ски писти, лифтове и съоръжения ...

......... придобиването на статут на урбанизирани територии създава вътрешни противоречия.Помолен за коментар Тома Белев от Асоциация на парковете в България напомни пред "Дневник", че наскоро Каракачанов установи 2 млн. кубика годишно незаконни сечи, но вместо Обединени патриоти да предприемат нещо по този проблем, внасят изменение, улесняващи нови сечи за ски писти.


Валежите, които ще паднат през следващите 2-3 дни, ще покрият

Валежите, които ще паднат през следващите 2-3 дни, ще покрият ...

......... да премине в сняг. В Северна България дори ще се образува снежна покривка от 5-6 см.Валежите ще започнат да спират в неделя вечер. В понеделник вече няма да вали почти никъде. Температурите ще започнат да се повишават.По думите на Рачев тази зима е една от най-топлите от 2000 г. насам.


Комисията по земеделие и храни отхвърли ветото на президента и

Комисията по земеделие и храни отхвърли ветото на президента и ...

......... разрешително.През май миналата година поправки в Закона за опазване на земеделските земи, внесени пак от "Обединени патриоти", предлагаха да се удължи с още три години срокът за строителство на черноморското крайбрежие. Тогава обаче след шумна реакция в социалните мрежи ГЕРБ оттегли подкрепата си и проектът не стигна до пленарната зала.


Регионалната екоинспекция в Бургас ще наложи глоби от 40 хил.

Регионалната екоинспекция в Бургас ще наложи глоби от 40 хил. ...

......... е установено, но независимо от това заводите ще бъдат санкционирани. причината е, че при възникнали неблагоприятни метеорологични условия не са намалили производствените си мощности.От регионалната екоинспекция съобщиха, че до две седмици предстои да бъде изградена автоматична гореща телефонна линия, на която денонощно ще се записват сигнали за замърсяване на въздуха.


Със скандирания

Със скандирания "Искаме градини, не искаме бетон" и "Мафия" десетки ...

......... пред парламента заради плановете за строителство на парк Изток. "Заради тези планове за парк, нямаме право да ползваме земите си, но и не получаваме обезщетение," посочи една от протестиращите пред "Дневник", но не можа да обясни каква е връзката на този проблем с гласуваните поправки и ветото на държавния глава.


Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е подобно на това

Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е подобно на това ...

......... проучвания. Но най-силно се надяваме скоро да се промени стилът на живот и пластмасите за еднократна употреба да не са част от света ни. Има достатъчно решения," допълва Деница Петрова.След няколко месеца анализи на събраните проби, крайните резултати са резюмрани в подробен доклад и в момента учените планират неговото издаване.


Двете малки лъвчета Терез и Масуд най-сетне са в спасителния

Двете малки лъвчета Терез и Масуд най-сетне са в спасителния ...

......... инфрачервени лампи.Още с пристигането си, малките веднага са започнали да си играят, без да се плашат от човешкото присъствие и светкавиците на фотоапаратите. Животните са понесли добре и дългото пътуване до новия си дом.© Марина Евгениева, фондация "Четири лапи"Терез и Масуд в новата си "детска стая" в спасителния център Фелида


През март ще бъдат приети нови наредби, свързани с мерките

През март ще бъдат приети нови наредби, свързани с мерките ...

......... живеете почти е сигурно, че замърсяването на въздуха е проблем. Това не е проблем за България или Европа, това е глобален проблем. Всяка година в Европа умират 400 000 души заради лошото качество на въздуха. Трябва всички заедно да работим на всички нива, за да осигурим по-чист въздух на гражданите".


Със скандирания

Със скандирания "Оставка" и "Нено е лъжец" група протестиращи посрещна ...

......... път повтори, че всъщност много се радва на демонстрациите, защото е живял във време на режим, в който не всеки е можел да изразява мнението си. "Всъщност това е едно чудесно начало на един форум, в който да защитим демокрацията", каза министърът.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (72)


Пернишкият административен съд потвърди санкция в размер на 30 000

Пернишкият административен съд потвърди санкция в размер на 30 000 ...

......... им операторът използвал съществуващите сгуропроводи, което също е нарушение на комплексното разрешително.Първоначално с решение на Районен съд - Перник имуществената санкция на "Топлофикация" била намалена на 15 000 лв. След обжалване Пернишкият административен съд отмени решението на Районния съд и потвърди изцяло наказателното постановление на директора на екоинспекциятаРешението е окончателно.


Жителите на три столични района –

Жителите на три столични района – "Западен парк", "Овча купел" ...

......... годината Столична община е наложила санкции за над 140 хиляди лева за горене на отпадъци навън и използване за отопление на гуми и отработени автомобилни масла. Глобите са наложени основно на пунктове за смяна на автомобилни гуми, сервизи и пунктове за вторични суровини.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (140)


Замърсяването на въздуха и възможностите за справянето с този сериозен

Замърсяването на въздуха и възможностите за справянето с този сериозен ...

......... осигуряването на финансиране за екологични иновационни решения. Повече информация можете да намерите на страницата на събитието, което ще се излъчва на живо по интернет от 13:00 до 18:00 часа на 5 февруари (понеделник) и от 09:00 до 16:00 часа на 6 февруари (вторник).Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (139)


Днес- 2 февруари отбелязваме важната роля за хората и планетата

Днес- 2 февруари отбелязваме важната роля за хората и планетата ...

......... възстановяването на крайречни гори", заяви екологът от WWF Стоян Михов.Вече могат да се видят и резултатите от тази работа. Благодарение на усилията на Дирекцията на Природен парк Персина, Българското дружество за защита на птиците, WWF и други организации, след 50-годишно отсъствие там са се завърнали и вече гнездят къдроглави пеликани.


За седми път тази вечер в защита на Национален парк

За седми път тази вечер в защита на Национален парк ...

......... Националния парк "Пирин", както и за оставка на министъра на околната среда Нено Димов, който предложи това. Другото им искане е да бъде обявен реалният собственик на концесионера на ски зоната на Банско "Юлен" и да бъде извършен одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.


Делото, заведено от няколко организации срещу Столична община, има шанс

Делото, заведено от няколко организации срещу Столична община, има шанс ...

......... на допускането на делото. Тя го насрочва за декември тази година, но в началото на октомври се отведе от процеса с мотив, че не може да гледа делото по-рано от определената от нея дата и не иска да оставя съмнения за нейната безпристрастност.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (138)


"Не ме гледайте какво приемам, а какво ви говоря". Така ...

......... на повече хора в просперитета на България. Иначе си оставаме на сегашното ниво. На опашката на Европа и с растежи от максимум 3-4%, когато глобалната конюнктура е добра като сега. И ще хващаме пневмония, когато светът кихне.Авторът е съпредседател на партията "Зелените"Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (71)


Столичната община предупреди, че днес се очаква повишение на нивата

Столичната община предупреди, че днес се очаква повишение на нивата ...

......... с личните си автомобили, а за отопление - да използват електрически уреди вместо твърдо гориво. "При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди", съветват от градската администрация.От там добавят, че метеорологичните условия днес ще бъдат подходящи и е планирано допълнително машинно метене и миене на улиците.


Двете лъвчета от зоопарка в Разград ще заминат в най-кратки

Двете лъвчета от зоопарка в Разград ще заминат в най-кратки ...

......... грижа за животните.Според Илиев лъвчетата още утре ще заминат за спасителния център за диви котки в Холандия. След пресконференцията обаче Явор Гечев от "Четири лапи" заяви, че процедурно няма как животните да заминат още утре. Той допълни, че от организацията ще се опитат това да стане до края на седмицата.


Регионалната инспекция по околната среда и водите ще започне извънредна

Регионалната инспекция по околната среда и водите ще започне извънредна ...

......... да бъдат монтирани в комплекс "Славейков" и да извършват 24-часов мониторинг на показателите на въздуха, а резултатите от замерването да се излъчват онлайн на сайта на екоинспекцията и община Бургас.Комплексното разрешително на "Кроношпан" ще бъде променено като изискване към предприятието ще бъде да извършва 24-часов мониторинг на емисиите във въздуха.


Протест срещу решението на общинските съветници от Разград да изпратят

Протест срещу решението на общинските съветници от Разград да изпратят ...

......... лапи" и "Дивите животни" изградените нови клетки в зоопарка не отговарят на нуждите на двете спасени лъвчета, чието състояние продължава да е нестабилно. Същевременно според тях в зоологическата градина няма опитни и обучени специалисти гледачи, а в града "няма ветеринарни лекари и клиники, които имат достатъчен опит с диви животни.


Родените в нелицензирания в Разград зоокът две лъвчета продължават да

Родените в нелицензирания в Разград зоокът две лъвчета продължават да ...

......... от Берлинския институт за изследване на зоопаркови и диви животни "Лайбниц" и от специалистите от Централна ветеринарна клиника в София. Резултатите се показали неправилен растеж на костите на Терез. Проблемът налага промяна на диетата й и ако това не доведе до подобрение, ще се наложи да й бъде направена операция.


Международната природозащитна организация

Международната природозащитна организация "Фонд за дивата природа" (World Wide Fund ...

......... строителство е нанесло необратими щети на националния парк. В резултат на това две зони вече са загубили статуса си на световно природно наследство на ЮНЕСКО, напомнят авторите му и предупреждават, че паркът може да попадне в списъка на обектите в риск. Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (69)


Днес за първи път пуснахме в обръщение така наречен

Днес за първи път пуснахме в обръщение така наречен "зелен ...

......... е знаков, коментира и ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев. Според него метрото е пример за това как най-ефикасно се използват европейските средства и впечатлява не само с бързината, с която се строи, но и с качеството на строителството.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (132)


И днес в София е отчетено замърсяване на въздуха с

И днес в София е отчетено замърсяване на въздуха с ...

......... а общината посочва, че инспекторат продължава с проверките за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали.Лекарите съветват гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди, посочват още от общината.


Замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици в

Замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици в ...

......... реализира пилотен проект в район "Нови Искър" с 30 домакинства, избрани по социални критерии, на които предоставяме безвъзмездно горивни системи на екопелети. След това бих искала тези хора да получават това гориво през социални помощи, защото имат право на такива", каза още тязВсичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (130)


Общинският съвет на Разград днес реши да даде двете лъвчета

Общинският съвет на Разград днес реши да даде двете лъвчета ...

......... 3-годишния Асен висят на косъм, заради "играта" на процедурни хватки и размотаване от какви ли не хора, облечени във власт", пишат още те и припомнят, че наскоро премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда Нено Димов поеха ангажимент, че двете лъвчета ще бъдат изпратени в спасителния център в Холандия.


Центърът за градска мобилност (ЦГМ) вече разполага с целодневните зелени

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) вече разполага с целодневните зелени ...

......... бъде въведен, те трябва да са били 4 пъти над допустимото в два поредни дни. Целта му е да стимулира гражданите да ползват градски транспорт вместо автомобилите си.От Центъра за градска мобилност имат готовност да пуснат допълнителни коли по линиите на транспорт в дните, в които въздухът е силно замърсен.


Трудно е да се отговори кога може да бъде приет

Трудно е да се отговори кога може да бъде приет ...

......... на парламента пред журналисти добави и, че на базата на тази информация ще се прецени кой от двата варианта по плановете ще избере ведомството. "Това забавяне през последното десетилетие е прекалено дълго. Най-сетне съпротивата за това паркът да не може да се развива би трябвало да се преодолее", допълни той.


Качеството на въздуха в България е сред най-лошите в света.

Качеството на въздуха в България е сред най-лошите в света. ...

......... 23-о място. Значително подобрение е отбелязано и в категория "Гори" където за две години страната достига 34-о място, което е подобрение с 16 позиции.Показателите на България в изследването на Йейлския и Колумбийския университет в сътрудничество със Световния икономически форум може да видите тук.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (126)


В ден, в който нивата на фини прахови частици са

В ден, в който нивата на фини прахови частици са ...

......... това в участъка между булевардите "Патриарх Евтимий", "Христо Ботев", "Тодор Александров" и `Васил Левски". При преценка ще бъде затварян и целият център. Тогава ще бъде въвеждан и безплатен градски транспорт.Тогава общината ще въведе и "плаващо работно време" за администрацията си, за да се облекчи движението на коли в пиковите часове.


Днес и утре нивата на фини прахови частици във въздуха

Днес и утре нивата на фини прахови частици във въздуха ...

......... нива на вредни емисии във въздуха в София. На няколко пъти обаче прогнозите й не бяха верни и имаше дни, в които нивата на фини прахови частици бяха над нормата, но тя не ги прогнозира. Впоследствие се разбра, че системата е точна до 80%, като има 20% вероятност за грешка.


Граждани в страната и чужбина ще протестират за пореден път

Граждани в страната и чужбина ще протестират за пореден път ...

......... на световното природно наследство, защитен от ЮНЕСКО. Решението не е в полза за местните общности, не решава проблема с монопола върху стопанската дейност в района, нито с презастрояването и ниските цени на имотите, а създава юридически хаос, изтъкват още организаторите на протеста.Всичко, което трябва да знаете за:Банско и строежите (67)


Кметът на Разград Валентин Василев обяви днес, че ще сезира

Кметът на Разград Валентин Василев обяви днес, че ще сезира ...

......... нямат фактически правни основания да се разпореждат с тях. Той подчерта, че докато няма влязло в сила решение на Общинския съвет, не може да даде съгласие за заминаването на лъвовете в Холандия. Според него прокуратурата трябва да образува предварителна проверка и ако има данни за престъпление, да започне досъдебно производство.


По-честото миене и метене на улиците е най-одобряваната мярка срещу

По-честото миене и метене на улиците е най-одобряваната мярка срещу ...

......... искат да се въвеждат мерки срещу замърсяването на въздуха, но не харесват онези, които засягат личните им автомобили. Според нея проблемът с въздуха ще бъде решен, ако общината приложи мерките си с добра организация и ако успее да мотивира гражданите да бъдат съпричастни.Всичко, което трябва да знаете за:Замърсеният въздух (125)


Разследване на

Разследване на "Грийнпийс - България" показа сенчести практики, които поддържат ...

......... ключова роля в производството на енергията ни, да изчезнат заедно с въглищата. Хората, които работят в сектора и тези, които живеят във въглищните региони имат нужда от подкрепа, за да постигнат справедлив и възможно най-безболезнен преход. Колкото повече изчакваме, толкова по-труден ще става този преход," коментира Теодора Стоянова от организацията.