След 5-годишно забавяне, планът за управление на Природен парк Българка

...
След 5-годишно забавяне, планът за управление на Природен парк Българка
Коментари Харесай

След 5 г. отлежаване парк "Българка" в края на 2021 г. получи план за управление

След 5-годишно закъснение, проектът за ръководство на Природен парк " Българка " бе дефинитивно одобрен от държавното управление през вчерашния ден. Планът бе импортиран за разглеждане в министерството на околната среда и водите (МОСВ) още по времето на задържания по-късно някогашен министър Нено Димов, само че бе дефинитивно одобрен едвам от сегашния Борислав Сандов.

Планът е създаден по социална поръчка на екоминистерството от екип на консорциум " Българка-2013 ", в който като специалист взе участие сегашният заместник-министър в Министерство на околната среда и водите Тома Белев. Макар и минал през серия публични обществени разисквания, проектът бе оставен без разглеждане от министрите Нено Димов и Емил Димитров-Ревизоро в държавните управления на Бойко Борисов. Документът бе препоръчан за одобряване от служебния екоминистър Асен Личев, само че по този начин и не бе гласуван от служебния кабинет. Планът за ръководство бе подписан от Борислав Сандов в първия му работен ден като вицепремиер по климатични политики и екоминистър и бе дефинитивно одобрен в последното за 2021 година съвещание на кабинета " Петков " през вчерашния ден.

Планът за ръководство е наложителен документ, определящ допустимите човешки действия в другите зони на естествените и националните паркове, опазвани от Закона за предпазените територии (ЗЗТ). След приемането на документа за естествен парк " Българка ", единствените предпазени са естествените паркове " Странджа " и " Сините камъни ". Липсата на правилник с ясни зони и правила дава независимост за застрояване и сеч, както и затруднява притежателите на земи при определянето на възможни селскостопански практики.



Утвърденият през вчерашния ден проект за ръководство може да бъде забелязан на страницата. Според на уеб страницата на ведомството, в парка се обособяват четири зони. Първата включва главно територията на горите във фаза на напреднала възраст и е с краткотрайна възбрана за прилагане на ресурсите. Втората е туристическата зона, определяща съществуващи и нови направления и места за отдих. В нея е разрешено развиване на спортни действия и създаване на инфраструктура. Трета зона обгръща хижи, почивни домове, селскостопански здания, водоеми и инфраструктурни обекти. Четвъртата зона е предопределена за запазване на биологичното и ландшафтното многообразие и водните запаси, като в нея са включени и огромна част от териториите, предопределени за запазване на количеството и качеството на питейните води.

От се вижда, че най-големи са зоните, забраняващи сеч и въвеждащи условия за запазване на биоразнообразието.
 Документацията на проекта за ръководство е <a href=
© Министерство на околната среда и водите

Документацията на проекта за ръководство е е

Отделно с проекта се вкарват ограничавания за цялата територия на естествен парк " Българка ". Изрични забрани за признати за:
В проекта за ръководство също категорично се прецизира, че на територията на парк " Българка " работят и други ограничавания, които са въведени с общото природозащитно и горско законодателство, както и с нормите за предпазени зони и територии с различен статут, отвън естествения парк. Последните са предпазена зона " Българка " за запазване на дивите птици от европейската мрежа " Натура 2000 " и националните предпазени територии Защитена околност " Студения бунар ", Защитена околност " Махченица-Йововци ", Природна забележителност " Виканата канара ", Природна забележителност " Мъхнатите скали ", Защитена околност " Столища ", Защитена околност " Соколски манастир ", Национален паметник-музей " Шипка - Бузлуджа ".

Годината за Министерство на околната среда и водите приключва и с обичайни опити за " коледно " строителство

в предпазени територии. Става въпрос за нахлуване на тежка строителна техника в предпазена околност " Мелнишки пирамиди ", като за случая жител е алармирал на отрасловия министър Борислав Сандов, който по-късно е разпоредил инспекции. През годините такива нарушавания в празничните дни са водели до всеобщи митинги в отбрана на дюните на Несебър и за запазването на строгите правила на проекта за ръководство на Национален парк " Пирин ".

През актуалната година екоминистерството предотврати митинги, като все още се чакат наказания, защото машините, разорали пясъчните формирания на Мелнишките пирамиди са със сниман в сигнали регистрационен номер. Съобщение във " Facebook " на Борислав Сандов указва, че се чака информация от прокуратурата, като се загатва и към момента в Национален парк " Централен Балкан ", в съседство с естествен парк " Българка ".

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР