До 6 юни е отворен тази година вотът за за

...
До 6 юни е отворен тази година вотът за за
Коментари Харесай

Български проект срещу инвазивни видове се състезава за наградата "Натура" за 2023

До 6 юни е отворен тази година вотът за за природозащитни начинания, пазещи. Наградата се провежда към този момент 9 години от стратегия ЛАЙФ на Европейската комисия. Един от състезаващите се планове е българският " Местообитания свободни от инвазивни непознати растения ",.

Наградата на Европейската комисия за природозащита

От 2014 година насам годишно премиите " Натура 2000 " на Европейската комисия отличават най-успешните действия за отбрана на природата, които са финансирани от стратегия ЛАЙФ. Жури на Европейска комисия присъжда награди в категориите " Опазване на земите ", " Морска отбрана ", " Комуникация ", " Заедно за природата ", " Трансгранично съдействие ". Вотът на жителите на Европейския съюз дефинира наградения за природозащитна самодейност, която има най-силна социална поддръжка. Всички номинирани планове, за които жителите могат да гласоподават до 6 юни 2023 година,.

През 2020 година премията на жителите бе, която бе реализирана в България по самодейност на група природозащитни неправителствени организации (НПО) и с дейната поддръжка и управническа воля на отрасловото Министерство на земеделието и храните, към което е зачислена и Изпълнителната организация по горите (ИАГ).

Български Неправителствени организации са получавали самопризнание от Европейската комисия за сполучливата си работа за отбрана на природата посредством планове по стратегия ЛАЙФ и в други категории на премията. Миналата година в категорията за връзка за природата, изпълняван от съдружие " Зелени Балкани " дружно с няколко медии, измежду които " Дневник " и " Капитал " (повече ).

И при по-ранните издания на състезанието български организации, работещи за природата, постоянно са били измежду отличаваните за най-хубави европейски природозащитни начинания -. Според специалисти, за дребна страна и в подтекста на всички планове по стратегия ЛАЙФ на Европейската комисия това самопризнание е голямо самопризнание за природозащитните Неправителствени организации в България.

За инвазивните типове

Номинирането на план за освобождение на природата от инвазивни типове наподобява на пръв взор несвоевременно в България, на фона на стартирано по тематиката. През 2022 година екипът в Министерството на околната среда под управлението на Борислав Сандов и Тома Белев ( " Зелено придвижване ", част от " Демократична България " ) започнаха дейности за понижаване на навлизането на инвазивни типове - дейности, които обаче не бяха приключени. Част от дейностите за справяне с инвазивните типове, съгласно Белев по тематиката, са за регулярен мониторинг на инвазивните типове по контракт с Националния природонаучен музей към Българска академия на науките и идентификация на предпочитани пътища за въвеждане за няколко съответни инвазивни типа по контракт с Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките. Действията по минимизиране на вредите за биоразнообразието и за стопанската система от нахлуване на инвазивни типове са били стимулирани и от наказателна процедура, която до 2022 година е останала без реакция и поради която на 23 януари тази година против България.

В известието си за започване на правосъдно дело, че инвазивните непознати типове са една от петте съществени аргументи за загуба на биологично многообразие в Европа и по света. Освен че съставляват сериозна опасност за растенията и животните в Европа, като изземат местообитанията им, те имат и стопански вреди. Приблизителните оценки сочат, че предизвикват на европейската стопанска система вреди в размер на.

Въпреки правосъдното дело против България, точно инвазивните непознати типове (ИЧВ) са тематиката на номинирания за премията " Натура 2000 " на Европейска комисия план " Местообитания свободни от инвазивни непознати растения ", който се извършва от три неправителствени организации - и сътрудниците и, Пловдив. Работата на природозащитниците по плана подкрепя поддържането и опазването на четири от най-ценните и застрашени в България и Европа видове естествени местообитания. Намират се в три предпазени зони от европейската екологична мрежа " Натура 2000 " в централна България: Страницата на, че от 1 януари 2015 година за страните от Европейския съюз е в действие Регламент (ЕС) № 1143/2014 за предотвратяването и ръководството на въвеждането и разпространяването на инвазивните типове. Регламентът изисква от страните членки на Европейски Съюз да управляват инвазивните типове, да правят оценка риска, да организират мониторинг, ранно разкриване и бързо заличаване, да създават проекти за деяние с ограничения за ограничение на пътищата за разпространяване, ръководство на към този момент откритите типове и други.

За инвазивните типове съществуват съответни ограничавания - да вземем за пример, развъждането им като култури () и използването им в залесяване (). Но един път навлезли в природата, те се популяризират бързо и мъчно могат да бъдат лимитирани, като даже след премахване и премахване не престават да се развъждат.

На страницата на Министерството на околната среда и водите тук можете да видите и, които би трябвало да бъдат лимитирани в Европейския съюз (последно освежен 2019 г.) и с 19-те най-опасни инвазивни растения за България (съставен взаимно с номинирания за премията " Натура " план " Местообитания свободни от инвазивни непознати растения " ).

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР