За възстановяването на растението морска рупия в екосистемата на Атанасовското

...
За възстановяването на растението морска рупия в екосистемата на Атанасовското
Коментари Харесай

Природозащитници възстановиха смятано за изчезнало водно растение в Атанасовското езеро

За възобновяване на растението морска рупия в екосистемата на Атанасовското езеро. Видът е единственото водно растение във водите на Атанасовско езеро. Дълго време считана за изчезнала, Морската рупия е тревисто растение от групата на морските треви с нежни листа, високо към 15 см.

Морската рупия (Ruppia maritima) е воден растителен тип, който макар научното си название не е морско растение. Описана е като резистентен на сол сладководен тип. Родовото име Ruppia е отдадено от Линей на немския ботаник Хайнрих Бернхард Рупиус (1689-1719), а характерното име (maritima) се превежда като " на морето ". Този сладководен тип има висока резистентност към висока соленост. Заради съвместимостта си с морската вода, рупията е необятно публикуван тип в сладководни водоеми, които са свързани с канали и в плитките елементи на морето.

 Природозащитници възвърнаха считано за изчезнало водно растение в Атанасовското езеро
© Спас Узунов, Българска фондация биоразнообразие
Според специалиста от БФБ Спас Узунов точно Атанасовското езеро до неотдавна обаче не е имало мощна популация на типа. Находищата са лимитирани само в периферните елементи - тези, които непосредствено се зареждат с морски води. Природозащитниците са разкрили през 2015 година дребни и изолирани колонии на типа в северната част на лагуната и това е провокирало интереса им.

Според проучванията на БФБ през последните години рупията се въздейства от пресъхванията на по-вътрешните басейни, високата температура на водите, мощните талази, причинявани от летния бриз в плитките басейни и замътването, породено от придвижването на водите и от вълните. Тези фактори са провокирали и съвсем цялостното изгубването на типа от Атанасовското езеро.

През 2019 година от Българската фондация Биоразнообразие стартират действия по подкрепяне на оскъдната популация. изследване на характерните условия на рупията за живот в Атанасовско езеро и търсене на подобаващи места за възобновяване. Основното условие за басейните беше да имат релативно непрекъснато водно равнище, тинест субстрат, да не се образуват високи талази и да има добра бистрота на водата.

Спас Узунов от БФБ споделя, че в интервала 2019-2021 даже естествената колония на рупията в Атанасовско езеро не се е развила. Причините за това са били главно високата мътност на водите в басейна, подбудени от недоброто ръководство на водните равнища и зареждането на езерото със свежи морски води. Екипът е потърсил донорски колонии отвън езерото, фокусирайки се на находищата на типа в Поморийско езеро.

" Там растението се развива доста добре, благоприятствано от упадъка на солодобива, което разрешава поддържане на по-високи водни равнища, липса на пресъхване и едва съмнение на температурата и солеността на водите, и най-много висока бистрота в следствие от бавната циркулация на водите при неналичието на солодобив. Популациите на Ruppia maritima в Атанасовско и Поморийско езеро имат общ генезис и се поддържат от растенията на типа в Бургаския залив - най-обширните подводни ливади по нашето крайбрежие, " коментира Узунов.

за усилване на популацията, благодарение на доброволци и разнообразни донори. През 2023 година трансплантираните от БФБ растения към този момент имат повърхност към 3000 кв. м - към 100 пъти повече от първичната повърхност. Колонията съгласно специалиста Спас Узунов по нищо не се разграничава от естествените колонии по своите характерности и опциите за влияние върху качеството на средата с басейна. " Приемаме нашата работа за възобновяване на рупия в Атанасовско езеро за огромен консервационен триумф, първи по рода си за българската природозащита. Успяхме да демонстрираме за пръв път у нас различна техника за възобновяване на крайбрежни местообитания с огромен резултат върху тяхното качество. Екосистемните услуги, които тези растения оферират са неизмерими с вложенията и напъните за тяхното възобновяване, изключително в подтекста на климатичните промени и загубата на крайбрежни местообитания, " споделя Узунов.

Повече за значимостта на.

Природозащитниците показват, че възобновяване на морски треви по света е дългогодишна процедура, изключително по атлантическото и тихоокеанското крайбрежие на Съединени американски щати и в Източна Азия. В Европа в последните години възобновяване на морски треви също се радва на огромно внимание и се ползва в доста страни - Испания, Франция, Италия и Гърция. В България потреблението на сходна процедура се прави за пръв път и провокациите, пред БФБ са се изправили, са били многочислени.

 Природозащитници възвърнаха считано за изчезнало водно растение в Атанасовското езеро
© Спас Узунов, Българска фондация биоразнообразие

Морската рупия е доста значим тип за екосистемата - въпреки дребно и неугледно растение, то има незаменима роля за нейното действие. На първо място тя образува обширни и плътни подводни обраствания, наречени ливади, които са местообитание за доста типове животни, които се крият или развъждат в сенките на растенията - червеи, ракообразни, мекотели, риби. Други значими функционалности на рупията са пречистването и обогатяването на водата и почвата с О2, укрепването на тинята и крайбрежията на влажните зони и понижаване на силата на вълните.

Морските треви притеглят птици, които се хранят с тях, а самата рупия е обичана храна за другите типове патици и гъски. Най-голяма компактност на тези типове в Атанасовско езеро от БФБ са записали в басейните, в които рупията пораства. Експертите на фондацията показват, че в научната литература има данни за хранене на розовото фламинго с рупия, само че в България такова не е следено.


През април 2023 година към 80 мътещи птици от розово фламинга гнездят в Атанасовското езеро

Атанасовското езеро е известно точно като дом на богато птиче биоразнообразие, което притегля профилирани туристи, както и с обичайния за региона солодобив. То е предпазено като влажна зона от интернационалната Рамсарска спогодба и като предпазена зона в. Атанасовското езеро е една от най-ценните зони от " Натура 2000 " за отбрана на дивите птици и най-богатото на птици място в България с 333 типа. През 2021 година точно на Атанасовското езеро бе следен за първи път нов за България тип птица (). Тази пролет за първи път бе следен и опит за - точно в зоната на Атанасовското езеро.
Документирани на 15.12.2021 на брега на Атанасовското езеро дългоклюни (берингови) вретенари (Limnodromus scolopaceus)
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР