Хората, прекарващи времето си сред природата, я обичат, но често

...
Хората, прекарващи времето си сред природата, я обичат, но често
Коментари Харесай

Спортовете сред природата и как да ѝ се радваме, без да пречим

Хората, прекарващи времето си измежду природата, я обичат, само че постоянно наличието им в нея има нежелани и незадоволително разбирани резултати, които пречат на финия баланс на екосистемите. За да улесни феновете на приключенските спортове да практикуват отговорно заниманията си, преди седмица съдружие " Зелени Балкани " издаде.

След обявата на управлението в предпазеното Поморийско езеро - което е както национална предпазена територия със статут " предпазена околност ", по този начин и предпазена зона и по двете европейски наставления - за дивите птици и за естествените местообитания. В случая практикуването на спорт наоколо до птиците с изключение на неуместно, е и категорично неразрешено с две заповеди на министерството на околната среда и водите. Това са заповедта от 2001 година на екоминистерството за основаване на предпазената околност (със възбрана за безпокойствие на птиците) и заповедта от 2009 година за за птиците (със възбрана за достъп до колониите на птици, влизането в езерото с плавателни съдове и практикуването на развлекателни спортове, в това число каяк и сърф).



- някогашен член на " Зелени Балкани " и зам.-министър на околната среда - стана ясно, че е прогонена колония на розово фламинго. Влиянието на кайт сърфирането в тази ситуация е показателно за това по какъв начин необичаен тип може да бъде пропъден от вкъщи си и размножаването му - осуетено поради неуместно човешко упражняване на занимание наоколо. По-дългосрочният резултат е освен загуба за биологичното многообразие в региона, само че и на опция за развиване на туризъм, тъй като редките птици притеглят фенове фотографи.

Подобни случаи на прогонване са документирани и за други типове - предпазената гривеста рибарка. Имало е безпокойствие от бракониерски лов на риба през 2014 година, както и още веднъж от кайт сърфисти през 2016 година, както свидетелства и парламентарен въпрос на депутатите Радан Кънев и Вили Лилков от. Гривестата рибарка е със статус на " заплашен тип " в Червената книга на България. Тя е възобновена като гнездящ тип в Поморийското езеро посредством, макар че към момента гнездящият интервал е постоянно злепоставен поради безпокойствие, породено от кайт сърфисти, ловци, плажуващи, както и от нарушавания на местообитанието (виж ).

 Благодарение на бригадите на
© Ивайло Зафиров, Зелени Балкани

Благодарение на бригадите на " Зелени Балкани " за поддържане на местообитанията в Поморийското езеро там има новосформирана колония на гривеста рибарка, която е една от най-многобройните за типа в Югоизточна Европа.

В обявата за упражняване на спортове измежду природата на " Зелени Балкани " с изключение на безпокойството на дивите животни са включени и препоръки за държание, което да предотврати други видове увреждане - генериране на отпадък от битови боклуци, тоалетни потребности, къмпиране. Книгата е с създател Станимира Делева и е издадена от Зелени Балкани в границите на плана ", в който сътрудник е издателят на " Дневник " - Икономедия.

" От правилото " Не оставяй следи " до устойчивите къмпинг практики, тази книга покрива необятна гама от тематики, целящи да оказват помощ на outdoor запалянковците да сведат до най-малко въздействието си върху околната среда. Не бихме желали книгата да звучи назидателно, а да предизвика всеки виновен човек да се замисли над евентуални въздействия на спорта или активността, която практикува и по какъв начин те могат да бъдат понижени. Като се образоваме, внимаваме за дейностите си и вземаме съзнателни решения за това по какъв начин поддържаме връзка с природата, можем да помогнем дивите места, които обичаме, да останат непокътнати за бъдещите генерации ", споделя създателят на управлението Станимира Делева.

Станимира Делева Тя е дълготраен доброволец на Зелени Балкани, академик биолог, откривател на пещери и фен на спортовете навън. Интересите й са ориентирани към екологията на пещерните прилепи и сега приключва докторантурата си в университета в Коста Рика. Тя е създател на голям брой научни и научно-популярни изявления, както и на книгата " Как да стана (по-добър) теренен откривател ".

Повече за отношението на Станимира Делева към опазването на природата можете да прочетете.
Ръководството за виновното упражняване на спортове и действия навън можете да намерите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР