За първи път в страната Българското дружество за защита на

...
За първи път в страната Българското дружество за защита на
Коментари Харесай

Малък креслив орел с две малки е регистриран за първи път в България

За първи път в страната Българското сдружение за отбрана на птиците () записва гнездо на дребен писклив орел с две дребни в него. Успешното развъждане на две дребни е извънредно рядко събитие за този тип и в света - нормално двойката не съумява да отгледа повече от едно, като при излюпване на две, едното не оцелява.

Двете млади птици са следени по време на постоянния мониторинг на гнезда на дребен писклив орел. Михаил Илиев от Българското сдружение за отбрана на птиците открива гнездото през 2021 година, като през последните две години двойката е отглеждала единствено по едно малко.

Пред " Дневник " орнитологът описа, че гнездото, намиращо се в предпазената от " Натура 2000 " зона на река Батова отбелязва още едно рядко събитие - с изключение на гнездото с две дребни единствено на 700 метра се намира второ гнездо на двойка с едно новоизлюпено орелче от същия тип. Толкова малко разстояние сред двете гнезда е извънредно, тъй като дребният писклив орел има над 2-километрова територия за ловуване. Малката отдалеченост сред гнездата на другите двойки демонстрира съществуване на богато хранително многообразие за хищните птици и непокътната природа в долината на река Батова.

Илиев показа за " Дневник ", че все още има регистрирани към 40 двойки и 10 гнезда на типа в Североизточна България. Той означи съществуването на няколко сполучливи гнезда на дребен писклив орел и в предпазената зона " Суха река ", която е оповестена единствено за запазване по Директивата за местообитанията. Повече данни за дребни кресливи орли до момента са насъбрани за Югоизточна България, тъй като там се работи по мониторинг на типа от по-отдавна. Според специалиста несъмнено за типа е особено обитаване на източните елементи на България, които са и по миграционния му път, като се случва една от птиците в двойка да остане да презимува. Малкият писклив орел населява широколистни гори на ниска надморска височина и по тази причина по-рядко се заселва в по-високите гористи планини в Западна България, споделя орнитологът.

Защитата на долината на река Батова

Гнездото се намира в Натура 2000 в Североизточна България, оповестена за отбрана на дивите птици, която опазва над 100 типа птици по силата на Закона за биологичното многообразие (ЗБР). Зоната за птиците съответствува и със предпазената зона, която от своя страна пази местообитания и типове като дюни, калцифилни или базифилни тревни съобщества, сухи тревни и храстови съобщества върху варовик, Понто-Сарматски степи, прилепи, предпазени земноводни и влечуги и орхидеята Обикновена пърчовка (Himantoglossum caprinum). Повече за зоните от европейската мрежа " Натура 2000 ", директивите за тях и Закона за биологичното многообразие.

Малкият писклив орел

Видът е вписан като уязвим на България, като не е под опасност в Европа и света. Като закани за оцеляването на типа са маркирани стопанското прилагане на буковите и смесените гори до 1000 m н. в. за дърводобив, инфраструктурно развиване за туризъм и отдих, както и конкуренцията за храна с царския орел.

" Сравнен с други орли, срещащи се у нас, дребният писклив орел е не изключително огромна граблива птица. И въпреки всичко размахът на крилете му доближава 145 см, само че тежи едвам 1600 година, " разказват от Българско дружество за защита на птиците типа.

Научни проучвания в Централна и Северна Европа демонстрират, че едвам 1.5-3.5% от гнездовите опити на типа приключват с две сполучливо изхвърчали дребни. Всъщност две дребни се излюпват нерядко, само че нормално по-малкото от двете умира до 10-15 дни след излюпването.

" В момента младите птици в гнездото при река Батова са на едномесечна възраст, което ни дава убеденост да мислим, че сериозният интервал е минал и двете сполучливо ще полетят в небето над долината на река Батова. Ще продължим с мониторинга на гнездото и през идващите седмици. ", споделя специалистът по типа от Българско дружество за защита на птиците Михаил Илиев.

Дейностите на сдружението за птиците за този тип и наблюдението му се извършват по план, съфинансиран от Европейската комисия посредством програмата ЛАЙФ -. Неговата съществена цел е запазване популацията на дребния писклив орел посредством отбрана и стабилно ръководство на гнездовите и хранителни местообитания на типа. Партньори в него са Изпълнителна организация по горите, Българско сдружение за отбрана на птиците, Югоизточно държавно дружество - гр. Сливен и Североизточно държавно дружество - гр. Шумен. Съвместната работа за типа на Българско дружество за защита на птиците и горската администрация стартира още през 2013 година, като повече за нея можете да.

В рамките на стратегия ЛАЙФ по запазване на дивата природа за разнообразни типове, както и и за.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР