В близост до град Мъглиж през април 2023 г. започна

...
В близост до град Мъглиж през април 2023 г. започна
Коментари Харесай

Местят лалугери заради фотоволтаична централа: добра практика или тревожен прецедент

В непосредственост до град Мъглиж през април 2023 година стартира създаване на фотоволтаична електрическа централа (ФЕЦ), позволена от екоинспекцията, само че за която се оказа, че поврежда местообитание на Европейския лалугер - тип в листата на строго предпазените типове в целия ЕВропейски съюз от Директивата за местообитанията и типовете за " Натура 2000 " (), чието положение в България е оценено от научния мониторинг като " Неблагоприятно - неприятно ". След природозащитни сигнали за увреждането и инспекция на екоинспекцията вложителят следва през сегашния месец юли 2023 година да реалокира лалугерите от досегашния им дом в терени, в които да бъдат опазени.

Преместването на лалугерите от площта за градеж е единствено една от ограниченията в стратегия, която вложителят " Белозем Солар Парк " е инициирал, с цел да понижи нездравословния резултат върху предпазения тип, както и върху други редки типове. Документът е координиран с районната екоинспекция и с природозащитните организации, подали сигнала за увреждането и има заглавие " Програма за понижаване на въздействието от градежа и употребата на ФЕЦ " Мъглиж " върху популацията на европейския лалугер (Spermophilus citellus) и други детайли на биологичното многообразие ".

След сигнала през април вложителят се е съветвал с двама учени, които са специалисти в региона - Йордан Кошев и Мария Качамакова, които са създали след това програмата за понижаване на увреждането. Според Кошев проектът за ограничения, които да понижат нездравословните резултати върху биоразнообразието, е добра процедура, като за " Дневник " той акцентира, че вложителят по своя самодейност е предложил спомагателни ограничения за намаляване на вредите върху предпазени типове.

Екоинспекцията: Зелена светлина за градежа и констатация за увреждане

След питане от " Дневник " Регионалната ревизия по околна среда и води на област Стара Загора (РИОСВ-Стара Загора) даде своето решение от 2021 година, което. С него шефът на екоинспекцията преценя, че градежът на слънчева централа в съответните парцели няма потребност да минава през оценки по природозащитното законодателство, тъй като няма възможност да повреди доста естествени местообитания, популации и местообитания на типове от европейската природозащитна мрежа " Натура 2000 ".

През април 2023 година след сигнал на природозащитните сдружения " Зелени Балкани " и Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) обаче екоинспекцията прави незабавна инспекция и открива увреждане на колония от Европейски лалугер. Така на 4 април РИОСВ-Стара Загора изпраща констативен протокол с наставления към вложителя, които той е извършил в края на месец май:

Природозащитници: слънчевите паркове да бъдат в урбанизирани територии или върху нарушени терени

Инвеститорът подхваща и откакто получава единодушие както от жалбоподателите " Зелени Балкани " и Българско дружество за защита на птиците, по този начин и от РИОСВ-Стара Загора. Той е минал всички стъпки по законодателството и подхваща доброволни ограничения, откакто макар разрешението се оказва, че поврежда скъпи типове за биологичното многообразие. На пръв взор, има единодушие по тематиката и казусът е затворен: реалокират се застрашените животни и се оставя част от терена незастроена

" Дневник " потърси за коментар природозащитните организации, които са подали първичния сигнал за увреждане и които ще вземат участие в преместването на лалугерите отвън терена на фотоелектрическата централа.

Ръководител на плана, в който е планувано да се правят смекчаващи дейности за увреждане на обитания на Европейския лалугер, е Волен Акумарев (БДЗП). Заедно с Ивайло Клисуров от " Зелени Балкани ", който първи открива на терен увреждането на местообитанието, коментират за " Дневник " събитията в общ писмен отговор.

Принципно реализацията на нови слънчеви паркове би трябвало да се насочи към урбанизирани зони и нарушени терени наоколо до обитаемоте места, където е потреблението на електрическата енергия и загубите по преносната мрежа са най-малки. Това би трябвало да се регламентира с нов проект за развиване на ВЕИ в страната, който да предотврати настоящето стихийно развиване, което води до заличаване на скъпи естествени територии.  Волен Акумарев, Ивайло Клисуров, Българско дружество за защита на птиците, Зелени Балкани

Природозащитниците припомнят, че при реализирането на инфраструктурни планове в пасища и ливади е нужен " подробен разбор и оценка за вероятните негативни въздействия върху биологичното многообразие, типовете предпочитани за запазване и техните местообитания, които попадат в Директива №2009/147/ЕО за запазване на дивите птици и Директива № 92/43/ЕЕС за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна ". Акумарев и Клисуров споделят, че преценката от 2021 година на РИОСВ-Стара Загора е обоснована с това, че екоинспекцията нямала данни за съществуване на лалугери в парцелите за бъдещо строителство на фотоелектрическа централа (ФЕЦ) край Мъглиж. След случая, природозащитниците са споделили с екоинспекцията и с Министерството на околната среда и водите, чието звено е тя, обществено наличните данни за разпространяването на Европейския лалугер в България, регистрирани в базата данни SmartBirds.

 Местят лалугери поради фотоволтаична централа: добра процедура или обезпокоителен казус
© Ивайло Димитров, Българско дружество за защита на птиците

Според природозащитните организации подхванатите от вложителя ограничения са единственото, което може да се направи пост-фактум в обстановка, до която не би трябвало да се доближава. " Важно е да се подчертае, че това са смекчаващи негативното влияние ограничения, които са планувани заради това, че построяването на ФЕЦ е към този момент стартирало. Изграждането на нови фотоволтаични мощности не би следвало да е причина за унищожаването на скъпи местообитания като пасища и ливади, които се населяват от редки и предпазени типове животни. Считаме, че построяването на нови слънчеви паркове следва да бъде планувано в урбанизирани територии или върху нарушени терени, да вземем за пример някогашни кариери и рудници, " припомнят представителите на Българско дружество за защита на птиците и " Зелени Балкани ".

Становище по отношение на разпоредбите за създаване на на природата популяризира в края на 2022 година е обединението от природозащитни организации и цивилен група " За да остане природа в България " (). Темата с създаване на народен План за зони за предпочитано развиване на ВЕИ, който да насочва вложителите към терени, в които да развиват зелена сила без увреждане на биоразнообразието, е заложена и в член 5 на разисквания в 49 Народно заседание законопроект за изменение на Закона за силата от възобновими източници, към който към този момент има стотици страници от мнения и оферти към признати на първо четене текстове ).

Концепцията за национални проекти за предпочитани зони за ВЕИ, които да насочват вложителите във ВЕИ (т. нар " go-to areas " ) към планове в градовете и в региони с повредена природа, е регламентирана в на Европейската комисия ().
За закъснение на промените във ВЕИ бранша.

Какво е трябвало да се направи, с цел да се избегне?

На пръв взор, в тази ситуация с фотоволтаичната централа край Мъглиж процедурата е спазена и рискът е преценен през 2021 година, когато РИОСВ-Стара Загора прави оценка, че няма заплаха за влияние върху типове и местообитания от " Натура 2000 ". Това обаче се оказва неправилна оценка, тъй като се основава на обстоятелството, че липсват данни, че парцелът е в местообитание на Европейския лалугер. Спор поражда и това, че типът по неточност не е вписан в Приложение №3 на Закона за биологичното многообразие (ЗБР), който изисква запазване на типа освен в зоните от " Натура 2000 ", само че и на територията на цялата страна.

Според природозащитника Тома Белев, някогашен зам.-министър в екоминистерството с сектор " Биоразнообразие и превантивна отбрана ", лалугерът обаче има такава отбрана по силата на включването си като тип в листата на строго предпазените типове в целия Европейски Съюз в самата европейска Директива за местообитанията и типовете. Това, че Приложение № 3 Закон за биологичното разнообразие не е обновено във връзка с лалугера, на значи, че директивата не се ползва за България, безапелационен е Белев.



Според Белев след установяването на съществуването на предпазения тип в парцела след започване на строителството, РИОСВ-Стара Загора е трябвало да спре строителството с насилствена административна мярка (ПАМ) и да укаже на вложителя да изпрати искане за решение до Министерството на околната среда за допускане на изключение по реда на член 48 от Закона за биологичното многообразие.

" За инфраструктурните планове, които има възможност да окажат доста негативно влияние върху предпазени типове или техните местообитания следва да се организират процедури за преценка на риска, а също по този начин да се оцени и кумулативният резултат на другите инфраструктурни планове в избран регион, " коментират Акумарев и Клисуров в отговора си до " Дневник ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР