Видрите, бизоните, морските бозайници и рибите могат да помогнат в

...
Видрите, бизоните, морските бозайници и рибите могат да помогнат в
Коментари Харесай

Увеличаване на популацията на определени животни може да забави климатичните промени

Видрите, бизоните, морските бозайници и рибите могат да оказват помощ в битката против климатичните промени, оповестява Агенция Франс Прес, базирайки се на научно проучване.

Горите, океаните и влажните зони са въглеродни кладенци, които оказват помощ за ограничение на климатичните промени. Според ново проучване девет скотски типа също биха могли да изиграят основна роля за ограничение на световното стопляне под 1,5 градуса по Целзий.

Някои скотски типове подкрепят улавянето на въглерод с помощта на метода си на живот.

Възстановяването или опазването на популацията на морски риби, китове, акулообразни, сиви вълци, антилопи гну, морска видра, овцебик, африкански горски слон и американски бизон би могло да докара до улавянето на 6,41 гигатона въглероден диоксид на година, гласят изводите на проучване, оповестено в " Нейчър Клаймит Чейндж ". Автори на създаването са 15 учени от осем страни.

Това допустимо хващане, комбинирано с другите ограничения за ограничение на излъчванията, съставлява повече от 95 % от нужното годишно количество за реализиране на международната цел за елиминиране на 500 гигатона въглерод в атмосферата до 2100 година То би лимитирало световното стопляне под прага от 1,5 градуса по Целзий, каквото е равнището от прединдустриалната ера.

Дивите животни съставляват едвам 0,3 % от въглеродното наличие в земната биомаса и заради това са неглижирани в изчисленията, отнасящи се до въглерода. Множество типове обаче могат да въздействат върху въглеродния цикъл и да предизвикат сред 15 и 250 % промени в количествата всмукан и уловен от растенията и почвата въглероден диоксид, сподели пред Агенция Франс Прес Осуалд Шмиц, професор в университета Йейл, водещ създател на проучването.

Африканският горски слон да вземем за пример освен се храни и популяризира семената на растения, значими за улавянето на въглерод, само че и отделя кълнове на тези растения в екскрементите си. Възстановяването на популацията на слоновете - сред 500 000 и 1 млн. екземпляра, би могло да подкрепи улавянето на 13 млн. тона водород годишно. Броят на слоновете е намалял с 86 % през последните 31 години.

Нямаме време, губим популациите на голям брой типове, които играят значима роля в екосистемата и подкрепят улавянето на въглерода, акцентира Магнус Силвин, който е измежду създателите на проучването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР