Как да направим течен тор за подхранване – много градинари

...
Как да направим течен тор за подхранване – много градинари
Коментари Харесай

Как да направим течен тор за подхранване и как да го разреждаме

Как да създадем течен тор за поддържане – доста градинари в днешно време се замислят за по-природосъобразни способи за поддържане на растенията в градината. Защото е потвърдено, че потреблението на химически направените торове е нездравословно както за нас хората, по този начин и за микробиологията на нашата градина.

Тук на помощ идва течният тор, която можем сами да произвеждаме вкъщи. Най-общо казано, течният тор съставлява наквасен във вода за няколко дни органически материал . Процесът е следният – смесваме хранителни субстанции с вода, разбъркваме, изчакваме два до три дни и прецеждаме готовата течност (течният тор). След това смесваме концентрата на готовия течен тор с уместно количество вода и подхранваме растенията.

Най-често градинарите вършат течен тор от коприва , оман , окосена трева , оборска тор (птича, говежда, овча, конска), водорасли (които имат достъп до тях). В доста изследвания се показва, че множеството хранителни субстанции са се извлекли във водата единствено след три дни накисване. Създаването на личен домакински тор е задоволително просто упражнение и всеки градинар и овощар може самичък да си направи подобен.

Домашно приготвените торове , направени с оборски тор от птици, сухи органични материали или окосена трева, обезпечават по-широк набор от хранителни субстанции. Можете да бъдете толкоз изобретателни, колкото желаете, в избора на материали. Окосената трева съдържа много разтворим азот, тъй че се възползвайте.

Потенциални изгоди и вреди от течният тор

С помощта на домашно направената течна тор, нашите зеленчуци ще засилят растежа си и тези подхранвания ще обезпечат здравословен напредък. За разлика от гранулираните торове, течните торове доставят питателните субстанции на вашите растения бързо, тъй че можем да ги подхраним, когато имат най-голяма потребност.

Когато използваме гранулиран тор в градината, може да сложим прекалено много, което от своя страна може да бъде пагубно за нашите растения. Твърде доста азот, прибавен към цвеклото , да вземем за пример, ще докара до огромни зелени върхове и не доста корени. Научно потвърдено е, че след поливането на растенията с течен тор от коприва те боледуват доста по-малко от гъбички и стартират да порастват по-буйно.

Единствените неща, които можем да създадем неправилно, когато вършим домашно приготвени течни торове, е да използваме прекомерно мощен разтвор , да оставим сместа да ферментира прекомерно дълго или да я напръскаме върху листата на растенията , вместо да напояваме корените. Силно съсредоточеният разтвор може да докара до пострадване на корените и покафеняване на ръбовете на листата.

Що се отнася до времето за подготвяне, неприятната миризма стартира да се развива след два дни и става напряко ужасна след четири. В този миг сместа е прекипяла и е време да я изхвърлим и да стартираме изначало. Така, че 3 дни са ни изцяло задоволителни. Домашно приготвените течни торове са прекомерно биологично дейни, с цел да бъдат непокътнати или съхранявани, тъй че е най-добре да вършим дребни партиди, тъй че постоянно да имаме пресен ресурс.

Как да създадем течен тор за поддържане с птича тор

Птичата тор е извънредно богата на най-различни потребни за растенията съставки. Но тя е доста съсредоточена, по тази причина би трябвало да създадем воден извлек (течен тор) и да го разредим с вода преди да го употребяваме.

За задачата слагаме 4 супени лъжици угнил птичи тор в еднолитров буркан. Допълваме буркана с хладка вода. Завиваме капака и разклащаме пламенно, след което държим на стайна температура в продължение на два дни. Прецеждаме течността и разреждаме с вода до мечтаната мощ.

Това малко количество е уместно за пролетта, когато нямаме доста растения в градината и нямаме потребност от огромно количество течен тор. Най-често тогава имаме потребност да подхраним разсада . Тук се употребява готовата разредена примес, като към една част дестилат се прибавят четири елементи вода.

Как да създадем течна тор за поддържане в бидон

След като пристигна лятото и към този момент имаме доста растения в градината, нуждаещи се от поддържане, вършим по-голямо количество домашно подготвен течен тор. За задачата имаме потребност от дребен бидон или по-голяма кофа, в които да създадем задоволително течна тор за потребностите на нашата зеленчукова градина.

За задачата слагаме една кофичка угнил птичи тор, дружно с няколко шепи окосена трева, нарязани листа от оман или листа от коприва. След това допълваме бидона/кофата с хладка вода, разбъркваме добре и я слагаме на сянка, покрита със остаряла забрадка. След два дни разтворът е подготвен за прецеждане през гевгир в друга кофа. Смесваме концентрата с вода в лейката, разреждайки с към пет елементи вода.

Това е най-общо казано за метода на правене на течна тор. Може да опитвам с най-различни органични боклуци от нашата градина и да достигнем до скъп опит. Сега ще разгледаме още 6 подобаващи метода за правене на домакински течен тор:

1. Чай за торене

Отличен източник на азот. Ще ни трябват 1 част добре отлежал оборски тор и 5 елементи вода, огромна кофа/бидон (с капак) и чувал/калъфка за възглавница. Пилешки, конски, овчи … в действителност няма значение какъв тор използваме за този чай, стига да е добре угнил.

Слагаме оборският тор в чувала или калъфката за възглавници и я слагаме в кофата. Доливаме вода и покриваме (това е като гигантска торбичка чай). Оставяме да престои една до две седмици. Когато сме подготвени да го използваме, разреждаме в съответствие 1:16.

След това можем да изхвърлим торбата, напълнена с оборски тор, в нашия компост .

2. Компостен чай

Използваме същото съответствие, както нагоре – 1 част органична материя към 5 елементи вода. Този път ще използваме малко домакински компост вместо оборски тор.

Домашният компост е прочут като черното злато в градинарския свят, а компостният чай е златната течност. В кофа или бидон слагаме 1 част домакински компост и доливаме с 5 елементи вода. Разбъркваме и оставяме да престои четири дни.

Когато е подготвен за приложимост, прецедеждаме компостния чай през някакъв плат, да вземем за пример остаряла тениска. Използваме го неотложно, като разредим до съответствие 1:10 (компостен чай/вода).

3. Течен тор от водорасли

Ако живеем покрай морето и имаме остатъци от водорасли, това е нашият материал за течен тор. Водораслите са цялостни с екстри за нашите растения, в това число калий, азот, фосфат и магнезий. Те също по този начин оказват помощ за битка с шока от пресаждането при пренасяне на растения и разсад.

Отново се придържаме към съотношението 1:5. Нямаме потребност от голямо количество. Изплакваме добре водораслите, с цел да отстраним непотребната сол, по-късно ги слагаме в кофа, покриваме с вода и ги оставяме да престоят.

Водораслите би трябвало да се разложат за този тор, тъй че оставяме да престоят към осем седмици на мрачно място, надалеч от къщата ни, тъй като може да стане малко смрадливо. Разрежда се в съответствие 1:2.

4. Течен тор от обелки от банани

Банановата обелка е огромно лакомство за растенията, изключително за розите . Те са цялостни с калий, фосфор и калций. Можем да създадем тор от бананови кори по няколко разнообразни метода.

Чай от бананова обелка – накисваме две до три бананови кори в почти 600 мл вода за няколко дни. Минералите ще се извлекат във водата, която по-късно можем да използваме такава, каквато е за нашите растения, без да е належащо да се разрежда. Даваме накиснатите кори на градинските червеи или ги слагаме в компоста.

Смути от бананова обелка – смесваме обелките дружно с чаша вода, с цел да създадем каша от банановата кора. Изсипваме това върху основата на нашите рози и те ще ни обичат поради това.

Бананов шейк – развалените, остарели банани също могат да бъдат разрушени на течност и да се изсипят към нашите растения. Можем да ги използваме и в нашата зеленчукова градина.

5. Течен тор от бурени

Това би трябвало да е най-лесният за изработка способ. Тук можем да използваме всевъзможни бурени от градината, изключително растения като лапад , оман , глухарче , коприва или див копър.

Дълбоките корени на тези растения спомагат растението да всмуква повече хранителни субстанции, които се предават в листата. Когато тези листа се слагат в чая от бурени, питателните субстанции ще се извлекат във водата, подготвени за връщане назад в градината.

Придържайки се в съответствие 1:5 (1 част бурени, 5 елементи вода), напълваме кофа с нашите бурени. Покриваме ги с вода и по-късно слагаме похлупак върху кофата. Оставяме да ферментират за към две седмици.

Разреждаме готовият течен тор от бурени в съответствие 1:10 и я използваме на всички места в градината.

6. Как да създадем течен тор за поддържане от коприва

Известно е, че копривата съдържа доста минерални субстанции, дейни съставки и витамини. Тези й качества я вършат освен потребна храна за хората напролет, само че и за растенията. В екологичното градинарство копривата може да се употребява сполучливо като течен тор за поддържане на плодове, зеленчуци и цветя.

Рецепта 1 – слагаме 1 кг зелена коприва в бидон или огромна кофа и допълваме с 10 литра вода (за предпочитане дъждовна). Затваряме съдът добре и го слагаме някъде на сянка. За да ускорим процеса на ферментация, ежедневно разклащаме съда. При топло време течният тор е подготвен за 1-2 седмици. Течният тор разреждаме преди приложимост с вода в съответствие 1:10.

Рецепта 2 – вършим студена настойка като накисваме 1 кг прясна коприва в 10 литра студена вода. Престоява едно денонощие и можем да изкъпем задачите растения с настойката без да я разреждаме. Тази копривена баня отблъсква доста от градинските вредители, като листните въшки да вземем за пример.

Рецепта 3 – заливаме 1 кг пресни листа и стъбла от коприва с 5 л вода. Слагаме на котлона и варим за не повече от 5 мин. След като течността изстине, прецеждаме и разреждаме с вода в съответствие 1/20 (една част запарка с 20 елементи вода).

Можем да изберем един или два метода и да използваме готовият течен тор за всичките ни култивиран растения. Желаем ви триумф!

Как да изградим плантация за червеи в домашни условия

Как да изградим плантация за червеи – ще посочим единствено главните неща, само че по-голямата работливост на културите и дълготрайните изгоди от вермикомпоста са неоспорими. Почвата, подхранена с това „ черно злато “, е това, което дава огромното преимущество на доста ферми и оранжерии. Подобрява структурата на почвата, усилва добива и даже усъвършенства усета на плодовете и зеленчуците…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР