Как да отгледаме черен пипер от семена у дома? Отглеждането

...
Как да отгледаме черен пипер от семена у дома? Отглеждането
Коментари Харесай

Как да отгледаме черен пипер от семена у дома?

Как да отгледаме черен пипер от семена вкъщи? Отглеждането на черен пипер ( Piper nigrum ) вкъщи може да бъде потребно начинание. Това е една от най-широко публикуваните подправки в европейската кухня, позната още от древността. Вкусът на черния пипер се дължи на веществото пиперин.

С подобаващите условия и самообладание можете да култивирате тази фалшификация във вашето лично жилище. Ето по какъв начин да отглеждате черен пипер от семена вкъщи, включващо прозрения от разнообразни източници.

Какви са идеалните условия за развъждане на черен пипер вкъщи?

Адаптивност към климата: Докато растенията от черен пипер виреят най-добре в тропически климат с високи температури и мокрота, те могат да се приспособяват към по-хладен и изсъхнал климат.

Нужда от слънчева светлина: Тези растения се нуждаят от най-малко 6 часа непряка слънчева светлина дневно. При по-студени условия може да се нуждаят от повече слънчева светлина. Ако се отглежда на закрито, поставете растението покрай огромни прозорци за частична слънчева светлина.

Изисквания към почвата: Използвайте добре дренираща почва с pH сред 6,2 и 7,0. Средно глинеста, богата на хумус почва е идеална за задържане на влагата, само че осигуряваща добър дренаж. Коригирайте pH-то на почвата с вар или сяра, в случай че е належащо.

Поливане и мокрота: Поливайте 2 до 3 пъти седмично или когато повърхността на почвата е суха. Почвата би трябвало да е непрекъснато влажна, само че не преовлажнена, с цел да се избегне изгниване и вредители. Навлажнявайте постоянно растенията с мека вода под формата на мъгла, а за саксийни растения поставете чинийка с вода изпод, с цел да увеличите влажността.

Подготовка и обогатяване на почвата – по какъв начин да отгледаме черен пипер от семена вкъщи?

Подобряване на почвата: Подгответе почвата с добре отлежал оборски тор или богат на хранителни субстанции компост . Течният тор на всеки две седмици и британската сол могат да насърчат по-силния напредък на растенията.

Мулчиране: Използвайте органически мулч като листа , плява или окосена трева, с цел да предотвратите изпарението и да потиснете плевелите. Мулчирайте два пъти годишно.

Приготвяне на семената: Накиснете семената за една нощ в хладка вода. След това ги засадете в саксии с качествена примес за саксии и отлежал оборски тор или компост на дълбочина от към 1 см и на разстояние не повече от 7-8 см едно от друго.

Покълване и напредък: Засадете на закрито и поддържайте почвата влажна и топла. Покълването би трябвало да се случи след 30 до 40 дни. Осигурете сянка от горната страна, до момента в който разсадът стане 15-20 см висок, преди да го засадите на открито.

Търпение и грижа – по какъв начин да отгледаме черен пипер от семена вкъщи?

Време на напредък: Търпението е от основно значение, защото може да отнеме няколко години, до момента в който растенията стартират да цъфтят и да произведат зърна пипер. Процесът нормално лишава към 5 години.

Борба с вредители и заболявания: Внимавайте за кореново изгниване , листни въшки , охлюви, люспести инсекти и паякообразни акари. Използвайте органични способи за битка с вредителите, в случай че е належащо.

Прибиране на реколтата и предпазване: Отнема от 2 до 5 години, до момента в който растенията узреят задоволително за прибиране на реколтата. Когато са подготвени, плодовете на пипера ще станат ярко червени.

Изсушете ги на директна слънчева светлина, до момента в който се свият и почернеят. Съхранявайте зърната черен пипер до 4 години в херметически затворен резервоар на хладно и изсъхнало място. Прясно надробен пипер би трябвало да се съхранява в затварящи се торбички по сходен метод.

Допълнителни препоръки – по какъв начин да отгледаме черен пипер

Избор на местонахождение: Изберете място във вашата градина или дом, което може да обезпечи нужната слънчева светлина и условия на мокрота.

Редовна поддръжка: Редовно проверявайте растенията за всевъзможни признаци на вредители или заболявания и неотложно предприемайте дейности за намаляване на всички проблеми.

Подпорни структури: обезпечаването на поддържащи структури като решетки може да помогне за ефикасното ръководство на растежа на растението.

Отглеждането на черен пипер от семена вкъщи изисква внимание към детайлите. От подготовката на почвата до обезпечаването на подобаващите условия на околната среда. С самообладание и подобаващи грижи можете сполучливо да култивирате тази фалшификация, наслаждавайки се на нейния пресен и лют усет напряко от вашата градина. Не забравяйте, че ключът към добре отгледаното растение се крие в салдото на мокрота, слънчева светлина и почвени условия.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР