Как да направим почвата алкална и защо е нужно? Повечето

...
Как да направим почвата алкална и защо е нужно? Повечето
Коментари Харесай

Как да направим почвата алкална и защо е нужно

Как да създадем почвата алкална и за какво е нужно? Повечето декоративни и културни растения избират релативно неутрална почва. Но някои градини могат да бъдат естествено кисели или почвата може да се подкисели заради други фактори. Някои торове, пресният оборски тор, както и екологични проблеми като киселинен дъжд, могат да доведат до спад на рН-то на почвата.

По формулировка неутралната почва има pH сред 6,6 и 7,3. Киселите почви имат pH под този диапазон, до момента в който алкалните почви имат pH над този диапазон, т.е. над 7,3. В взаимозависимост от културите, които възнамерявате да отглеждате, може да се наложи да коригирате pH-то на почвата преди пролетното засаждане.

Правилните равнища на рН могат да бъдат сериозни за здравето на растенията, защото те могат да повлияят на способността на растението да всмуква вярно питателните субстанции. В тази публикация ще разгледаме по какъв начин да създадем алкална почва сами посредством повишение на pH-то на почвата посредством напълно естествени способи.

4 метода да извършите почвата по-алкална

 4 метода да извършите почвата по-алкална

Естествените артикули и добавки могат да се употребяват, с цел да оказват помощ за “подслаждане ” на градинската почва (т.е. да я създадат по-малко кисела и по-алкална).

Когато вашите растения не порастват добре, това може да значи, че е време да тествате почвата си за наличност на хранителни субстанции и равнища на pH. Ако вашият почвен тест покаже, че би трябвало да повишите pH-то на почвата си, методите по-долу ще създадат тъкмо това.

1. Компост – по какъв начин да създадем почвата алкална

 Компост - по какъв начин да създадем почвата алкална

Компостът е (или би трябвало да бъде) безпристрастен, тъй че може да се употребява за разреждане на киселинността на почвата и възобновяване й в баланс. Компостът е невероятна добавка към почвата, която може да способства толкоз доста за нашата градина. Това е и един от най-хубавите способи за балансиране на проблемите с рН-то в почвата!

Компостът и добре угнилият оборски тор имат релативно неутрално pH. Добавянето им към вашите култивиран лехи може постепенно да поправя pH на почвата с течение на времето. А това е най-здравословно за вашите растения и вашата градина. Тази техника ще отнеме повече време за повишение на pH-то на почвата, в сравнение с някои други способи. Но тя е напълно естествена и ще усъвършенства цялостното здраве на вашата градина.

Компостът освен че може да поправя равнищата на рН, само че и усъвършенства структурата на почвата. Компостът разрохква компактната глинеста почва . Също по този начин оказва помощ на песъчливите почви да задържат по-добре водата и питателните субстанции. Компостът способства с доста хранителни субстанции за вашите растения, с цел да поддържа тяхното здраве и напредък.

За да приложите компост в градината си, прибавете към 5 см компост върху почвата. А по-късно изорете градината, като дълбочината на оранта би трябвало да е към 15 см.

Въпреки че можете да закупите компост онлайн или в градинските центрове, за по-бюджетно решение направете собствен личен. Колкото по-често употребявате вашия домакински компостер, толкоз повече той ще понижи разноските ви в градината.

2. Гасена вар ( калциев хидроксид )

 Гасена вар (калциев хидроксид)

Гасената вар се създава от надробен варовик. Това е доста известна почвена добавка, употребена за алкализиране на почвата. Гасената вар убива микроорганизмите и по тази причина се употребява за стерилизация на разнообразни пространства. Влиза в приложимост в доста области на стопанството – варуване на кисели почви, за подготвяне на овощарска вар и други.

Много лесна за нанасяне, варта може елементарно да се закупи на доста места. Гасената вар е доста ефикасна за повишение на pH-то на почвата. Въпреки това, най-добре е да приложите вар допустимо най-скоро, защото може да отнеме година или повече, с цел да се увеличи pH-то на почвата.

Ако отглеждате градината по биологичен метод, може да употребявате хидратна вар или доломитова вар . И двете разновидности работят сносно. Доломитовата вар обаче съдържа и огромно количество магнезий, който може (или не) да е нужен във вашата градина. Ако вашата градинска почва към този момент е богата на магнезий, ще би трябвало да изберете калцитна (хидратна) вар.

Градинската вар може да се разпръсне в градината на ръка. Колко вар ще ви би трябвало зависи от вашата градина, тъй че не забравяйте да следвате инструкциите на производителя, когато я прилагате.

3. Дървесна пепел – по какъв начин да създадем почвата алкална

 Дървесна пепел - по какъв начин да създадем почвата алкална

Хората употребяват дървесна пепел в градините от генерации. А това е превъзходен метод да повишите pH-то на почвата и по едно и също време с това да добавите хранителни субстанции към почвата. Използването на дървесна пепел по този метод също рециклира пепелта, тъй че да не се изхвърля.

Дървесната пепел освен трансформира pH-то на почвата. Тя съдържа също по този начин калций и калий, както и магнезий и фосфор в по-малки количества. А това я прави идеална за възстановяване на плодородието на почвата. Също по този начин съдържа дребни количества желязо, цинк, бор и други хранителни субстанции, от които растенията се нуждаят.

Не всяка дървесна пепел обаче е идентична. Ще би трябвало да избягвате потреблението на пепел, получена от обработен или оцветен дървен материал. Дървесната пепел от пелетни камини също не се предлага за потребление в градината, защото може да съдържа полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) и други токсични добавки.

4. Сода бикарбонат (сода за хляб) – по какъв начин да създадем почвата алкална

 Сода бикарбонат

За доста просто решение може да се употребява общоприетата сода за самун за контролиране на pH-то на почвата в по-малки градини. Содата за самун (известна още като натриев бикарбонат) е много бюджетно решение. Тя покачва рН-то на почвата по-бързо от гасената вар, само че не устоя толкоз дълго в почвата и ще би трябвало да се ползва по-често.

За общоприети приложения смесете 2-3 супени лъжици сода в 10 л вода и по-късно я прибавете към градинската пръскачка. Нанасяйте тази примес върху почвата на всеки няколко месеца за най-хубави резултати.

Поддържане на равнищата на pH на вашата почва

 Поддържане на равнищата на pH на вашата почва

След като сте избрали вярната за вас смяна на почвата, приложете я във вашата градина, като следвате инструкциите на производителя и техните целесъобразни количества на приложение. След това полейте почвата с вода, с цел да активирате процеса.

След няколко месеца тествайте още веднъж почвата, с цел да видите дали има смяна. В взаимозависимост от резултатите, може да се наложи да повторите. Освен това имайте поради, че содата за самун и дървесната пепел дават по-бързи резултати от варта и компоста, само че ще би трябвало да се ползват по-често.

Добре е да тествате почвата най-малко един път на всеки 3 години. Това ще ви помогне да забележите проблемите с питателните субстанции и pH-то, преди да стартират да ви основават проблеми в градината.

… по какъв начин да създадем почвата алкална …

Второ, помислете за годишно използване на компост или добре угнил оборски тор във вашата градина. Това ще поддържа здравето на вашата почва, ще работи за обезвреждане на равнищата на pH и ще възвърне питателните субстанции, до момента в който вашите растения ги употребяват.

И най-после, добре е да замените синтетичните торове с органични торове или компост . Синтетичните торове, изключително тези, съдържащи амониев сулфат, амониев нитрат и сяра, ще намалят равнищата на pH-то на почвата. И ще основат кисела среда, изключително когато се ползват прекомерно доста. Естествените торове са по-усвояеми за растенията и е по-малко евентуално да повлияят на pH-то на почвата.

Как да създадем почвата алкална – постоянно задавани въпроси

 Как да създадем почвата алкална - постоянно задавани въпроси

Какво равнище на pH-то в положително за почвата? Различните растения имат разнообразни потребности, тъй че кои растения ще изберете да отглеждате може да повлияе на това какъв брой кисела или алкална би трябвало да бъде почвата. Добро предписание е, че множеството култивиран растения избират релативно неутрални равнища на pH сред 6,5 и 7,0.

Какви са признаците за неприятно pH на почвата при растенията? PH-то ще повлияе на способността на растенията да всмукват хранителни субстанции. Неправилно уравновесеното рН на почвата може да провокира признаци на недостиг на хранителни субстанции, като пожълтяване, занимателен напредък, забележими жилки по листата и неприятна годишна продукция.

Може ли сами да тестваме pH-то на почвата? Да, можете да тествате pH на почвата си вкъщи с лесни тестови комплекти или почвени сонди. Въпреки това, за по-точни резултати, най-добре е да изпратите почвена проба до подобаващата лаборатория. Те освен ще могат да ви дадат точни резултати, само че могат също по този начин да предлагат най-хубавите почвени добавки, които да употребявате.

… по какъв начин да създадем почвата алкална …

Какво се случва, в случай че почвата е прекомерно алкална? Почвата, която е прекомерно алкална, може да попречи на способността на вашето растение да всмуква вярно питателните субстанции. Това може да докара до развиване на признаци на недостиг на хранителни субстанции, като жълти листа, слаб напредък и понижени добиви.

Киселинната или алкалната почва е по-добра? pH-то на вашата почва може да се наложи да се промени въз основа на растенията, които сте избрали да отглеждате. По принцип множеството растения избират неутрално или леко кисело pH на почвата. Но това може да варира според от типа на растението.

Коригирането на pH на почвата ви може да звучи смущаващо и като нещо, с което единствено един академик може да се оправи. Но повишението на pH на почвата ви не е мъчно и може да се направи с елементарни, напълно естествени промени в почвата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР