Темата за бе един от поводите за нападки през социалните

...
Темата за бе един от поводите за нападки през социалните
Коментари Харесай

Горенето на отпадъци доведе до спор между бившия и настоящ екоминистър

Темата за бе един от мотивите за нападки през обществените мрежи от някогашния длъжностен министър на околната среда и водите Асен Личев към прокуратурата, само че и към сегашния постоянен Борислав Сандов. Други тематики, които също са завещание от мандата на Личев в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), също бяха повдигнати във фейсбук профила му като непреки офанзиви към Сандов - мълчанието на институциите за и данните за замърсяването с азотни торове от ".

По последните два проблема Сандов има изявления. Преди дни разгласи, че, до момента в който по време на мандата си Личев не разгласява на никое място информация за случая, нито разреши на дирекцията на " Централен Балкан " да оповести бракониерството (. По проблема " Вера Су " Сандов бе първият политик с дейна позиция, до момента в който държавното управление не бе подхванало дейности ().

Боклукът от 2020 година - кое е неразрешено и кой (министър) е отговорен

Липсата на документи в Министерство на околната среда и водите за нелегално складиран край Плевен боклук също бе част от обществено от някогашния екоминистър Асен Личев преди 2 дни. За обстоятелствата е била разпоредена инспекция от Сандов, което се разбра през вчерашния ден от негов отговор в същия обществен канал за информация.



Проверката в резюме е удостоверила обстоятелствата, изнесени в обществените мрежи от Личев, откакто мандатът му в екоминистерството е изминал. Настоящият министър в Министерство на околната среда и водите Борислав Сандов разяснява, че става въпрос за два разнообразни случая.

Първият проблем е за импорт на боклуци с код 19-12-10, които са нотифицирани от министър Емил Димитров директно преди първите за предходната година парламентарни избори. Това е така наречен боклук за гориво RDF, друг от неразрешения за импорт рисков боклук с код 19-12-12, прецизира Сандов. В случая става въпрос за RDF, складиран в пристанището Варна като енергиен източник за гориво евентуално в циментовите фабрики. Сандов удостоверява, че изгарянето в циментовите фабрики на Девня съответствува с място, където е " акумулирано огромно замърсяване от няколко предприятия и е една от " алените екологични точки " на България ".

Вторият проблем са нелегално импортиран боклук в размер от 9 хиляди тона, съхраняван на площадка край Плевен от 2019 и охраняван от полицията, който е бил открит от инспекция на екоминистерството на 4 януари. Потвърждават се изнесените обстоятелства, че през годините инспекциите на районната екоинспекция не са отразявали противозаконния боклук. Факт е също, че документите е конфискувана от прокуратурата и не е налична в Министерство на околната среда и водите, удостоверява екоминистърът. Както в тази ситуация с бракониерството на диви кози, и по този проблем, министър Сандов обави, че чака дейности от прокуратурата, защото няма друга информация.

Заявленията на някогашния министър Личев във фейсбук допускат, че той има повече информация, само че тя не е налична в министерството, което само може да чака резултата от прокурорските следствия, само че не и да го изиска.

Занапред - ще се гори ли боклук?

Големият въпрос от двата проблема е дали практиката на импорт на позволените като гориво RDF боклуци и на различен, само че противозаконен, импорт на боклуци ще продължат.

По отношение известието на боклуци министър Сандов декларира, че той до момента не е давал такива позволения за импорт и няма да го направи без " единодушие от съдружните сътрудници. "

По отношение на използването на RDF боклук като гориво, Сандов завява, че възнамерява диалози с циментовите фабрики на Девня и със Столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тема на диалозите ще бъде декларираната от министъра " потребност от сериозна промяна по отношение на енергоносителите в производствата и по отношение на ръководството на отпадъците в България ". Екоминистърът прецизира, че при плануваната апаратура за изгаряне на RDF в " Топлофикация-София " има съществено закъснение и " тази апаратура наподобява все по-невъзможна за реализация, в случай че Столична община не се ангажира с дофинансиране с към 80 млн. от бюджета си ".

Сандов разяснява, че все още вносът на RDF като гориво се постанова от обстоятелството, че генерираният боклук от този вид от българските общини е фалшив и не може да се изгода за изгаряне. Друга причина за прилагане на RDF боклуци за гориво е тома, че този вид енергоизточници към момента не са част от системата за отчитане на излъчвания (не се закупуват въглеродни квоти). Според Сандов това " обаче скоро ще се промени на равнище Европейски Съюз ".

Сандов удостоверява своята, че трансформацията на тези процеси е част от съдружното съглашение и негова персонална воля.

На фона на фейсбук полемиката за несвършения надзор в предишното и установеното през вчерашния ден нелегално хранилище край Плевен, съществуващо от години, природозащитната организация " За Земята " алармира за плануван план за апаратура за изгаряне на боклуци с потенциал 56 тона на час в същия район - в община Павликени. Според организацията в " инсинераторът е тихомълком комплициран в общ план за цех за каменна вата и показан единствено като " енергоизточник ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР