Разминаване в данните, бездействие, липсва на комуникация и проверки са

...
Разминаване в данните, бездействие, липсва на комуникация и проверки са
Коментари Харесай

Близо 75 млн. евро за 5 г.: Доклад показа бездействие спрямо дружества около Ковачки

Разминаване в данните, безучастие, липсва на връзка и инспекции са част от откритите пропуски в работата на държавната администрация, довели до " спестени " за пет години близо 75 млн. евро от скица за укриване на излъчвания парникови газове от въглищни топлоцентрали.

Това е изводът от, оповестен през днешния ден - ден откакто

Докладът, който е формиран напълно по обществени източници, открива, че фирмите са подавали към другите институции разнообразни данни, само че страната не е засякла разминаването и по този начин е разрешила на производителите да купят квоти за доста по-малко количество излъчвания от парникови газове, в сравнение с са генерирали.

 Проверката в свързваните с Ковачки сдружения е поради допустима машинация с парите за нездравословни излъчвания Проверката в свързваните с Ковачки сдружения е поради допустима машинация с парите за нездравословни излъчвания

Докладът " Скритата картина на замърсяването с въглероден диоксид: по какъв начин несъответствия в данните облагодетелстват топлоелектроцентралите от кръга " Ковачки " прави разбор на докладваните излъчвания на парникови газове по Европейската скица за търговия с излъчвания на парникови газове на съоръжения, свързвани с енергийния съветник Христо Ковачки: " Топлофикация - Перник " АД гр. Перник, Топлоелектрическа централа " Република ", Топлофикация - Сливен " ЕАД, Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ЕАД, " Брикел " ЕАД и Топлоелектрическа централа " Марица 3 " АД. Обхванат е интервалът от 2018 до 2022 година като всяка последваща година се разгласяват данни за миналата. Направено е съпоставяне сред всички обществено налични данни, подавани от инсталациите към Изпълнителна организация по околна среда, районните инспекции по околна среда и Комисията по енергийно и водно контролиране.

 Схемите, проверявани в сдружения към Ковачки, са в парламентарен отчет от 2021 година Схемите, проверявани в сдружения към Ковачки, са в парламентарен отчет от 2021 година

Изчисленията демонстрират, че сред 2017г. и 2021г. спестените финансови средства от въглеродни квоти са в размер на съвсем 75 млн. евро, вследствие на дейностите и бездействието на инсталациите, лабораториите, верификационните органи, Изпълнителната организация по околна среда, Българската работа по акредитация, районните инспекции по околната среда и водите, Комисията по енергийно и водно контролиране и Министерството на енергетиката.

Как политици и представители на държавното управление и регулатора разясниха тематиката през днешния ден

За тецове, които са морално и механически остарели, са подавани коефициенти на потребно деяние над 100%, даже 300%, макар че всекидневно сходни горивни съоръжения не надвишават 90%, са открили създателите на отчета.

Публичните данни, употребявани в разбора, са отчетите по парникови газове, отчетите по околна среда към комплексното позволение и към Европейски указател за изпускане и транспорт на замърсители, които се показват в Изпълнителната организация по околна среда. Отговорна за инспекцията на пълнотата, последователността и достоверността на данните към Европейския указател за изпускане и транспорт на замърсители е съответната Районна ревизия по околна среда и води (РИОСВ). " За Земята " открива, че постоянно в трите докладвания има фрапантни разминавания с наклонност докладваните количества горива в отчета по околна среда доста да надвишават тези, докладвани в отчета за парникови газове.

Държавният енергиен регулатор - КЕВР, на база на докладваното дефинира и цените на силата, само че също не ревизира до каква степен показаната му информация подхожда на тази, показана в отчетите по парникови газове, макар че в ценообразуването се регистрират и данни за нужните квоти за излъчвания, разноските за които са основна част от себестойността на силата, отбелязва " За Земята ".

Бездействала е и Българската работа по акредитация (БСА), която би следвало да подсигурява, че акредитираната от нея самостоятелна компания за инспекция на данните от отчетите за инсталациите ги е проверила и те са точни, е друго умозаключение в отчета. Обратното, позволено е до 2019 година е да бъдат заверявани от сдружение с неразбираем притежател (дружеството с акции на приносител), а откакто то трансформира формата си на благосъстоятелност, същата се поверява на друга компания, позволила от своя страна грубите нарушавания на докладването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР