Усилията за улавяне на емисиите от въглероден диоксид и складирането

...
Усилията за улавяне на емисиите от въглероден диоксид и складирането
Коментари Харесай

Улавяне на емисиите от въглероден диоксид ли ще помогне на ЕС да изпълни климатичните си цели

Усилията за хващане на излъчванията от въглероден диоксид и складирането му подземен набраха скорост в Европа през последните години. На технологията се гледа като на една добра опция за страните членки на Европейски Съюз да изпълнят климатичните си цели.

В сряда, да вземем за пример, край крайбрежията на Дания публично беше намерено оборудване за депозиране на въглерод, осъществено от консорциум от компании.

Интересът към технологията се подхранва и от увеличението на цената на така наречен въглеродни заеми, които през февруари удариха рекордните 100 евро за звук.

Учените настояват, че складирането на въглерод би трябвало внезапно да се усили, с цел да може растежът на световните температури да бъде арестуван до 2 градуса по Целзий до края на века.

Ройтерс показва серия от планове, които са планувани или към този момент са в развой по създаване в Европа.

Норвегия

" Нордърн лайтс " (Northern Lights) е взаимен план на " Екуинор " (Equinor) " ТоталЕнержи " (TotalEnergies) и " Шел " (Shell). Плановете плануват от средата на 2024 година да стартира инжектирането на по 1,5 милиона тона въглероден диоксид годишно в солен водоносен небосвод край газовото поле Трол. В взаимозависимост от търсеното потенциалът може да бъде повишен през 2026 година до 5-6 милиона тона годишно.

" Смехия " (Smeaheia) е план на " Екуинор " в Северно море с капацитет за инжектиране на до 20 милиона тона СО2 годишно от 2027-28 година Компанията има намерение да го употребява за депозиране на газове от личните си производства, както и от промишлени консуматори от Европа. Окончателното капиталово решение ще бъде взето през 2025 година

" Луна " (Luna) е план на немската " Винтерсхал Деа " (Wintershall Dea) за депозиране на до 5 милиона тона СО2 годишно в терен на 120 км западно от Берген. " Винтерсхал Деа ", която държи 60 на 100 от плана, и норвежкият й сътрудник " Кейп Омега " (Cape Omega) получиха лиценз за изследване през октомври.

" Ерай " (Errai) е взаимен план на английската " Нептюн енерджи " (Neptune Energy) и норвежката " Хоризонт енерги " (Horisont Energi) за разработка на площадка с потенциал 4-8 милиона тона СО2 годишно и градеж на терминал на брега. Германската Е.ОН (E.ON) възнамерява да се включи в плана, в случай че той получи утвърждение от Осло.
" Трюдванг " (Trudvang) е взаимен план на " Свал енерги " (Sval Energi), " Сторега " (Storegga) и " Нептун енерги " (Neptune Energi) за разработка на площадка източно от газовото поле Слейпнир с потенциал от 9 милиона тона СО2 годишно от 2029 година

Англия

" Ейкърн Си Си Ес " (Acorn CCS) е план край брега на Шотландия за създаване на складово поле с годишен потенциал 5-10 милиона тона СО2 до 2030 година В плана вземат участие с по 30 на 100 " Сторега ", " Шел " (Shell) и " Харбър енерджи " (Harbour Energy), а останалите 10 на 100 държи " Норт сий мидстрийм партнърс " (North Sea Midstream Partners).

" Вайкинг Си Си Ес " (Viking CCS) на " Харбър енерджи " е план за депозиране на до 10 милиона тона СО2 до 2030 година в изчерпаното газово поле Вайкинг в южната част на Северно море. Плановете плануват складирането да стартира с 2 милиона тона СО2 годишно от 2027 година и да се усили до 15 милиона тона СО2 годишно до 2035 година Желание да складират излъчвания там са изразили Ер Ве Е (RWE), " Филипс 66 " (Phillips 66), Ви Пи Ай (VPI) и " Уест Бъртън енерджи " (West Burton Energy).

" Нордърн индюърънс " (Northern Endurance) е партньорство, водено от Би Пи (BP), за създаване и депозиране на към 20 милиона тона СО2 под дъното на Северно море от 2030 година В плана вземат участие " Нешънъл грид " (National Grid), " Екуинор ", " Шел " и " ТоталЕнержи ", а складираните излъчвания е планувано да идват от индустриалните клъстъри в Тийссайд и Хъмбърсайд.

Нидерландия

" Портос " (Porthos), план на пристанището в Ротердам, " Газуние " (Gasunie) и държавната компания Е Бе Ен (EBN), планува складирането на 2,5 милиона тона СО2 в изчерпани нидерландски газови полета в Северно море. Вече са контрактувани и четири индустриални сътрудници - " Ер Ликид " (Air Liquide), " Еър продъктс " (Air Products), " Шел " и " ЕксънМобил ". Очакванията са планът да проработи през 2026 година

" Ел10 " (L10), план на " Нептюн енерджи ", ще складира 4-5 милиона тона СО2 в изчерпани нидерландски газови полета под дъното на Северно море взаимно с " ЕксънМобил ", " Роузууд експлорейшън " (Rosewood Exploration) и Е Бе Ен (EBN). До края на месеца планът ще кандидатства за лиценз и при позитивно решение ще проработи през 2027-28 година

Дания

" Грийнсенд " (Greensand), пилотен план на " Инеос енерджи " (INEOS Energy) и " Винтерсхал Деа ", има за цел да покаже, че складирането на СО2 под дъното на Северно море в датски води е допустимо. Първоначалният потенциал на плана, който беше публично открит в сряда, е 1,5 милиона тона годишно с вероятност да се усили до 8 милиона тона през 2030 година

" Байфрост " (Bifrost), план на " ТоталЕнержи ", има намерение да нагнетява до 3 милиона тона СО2 годишно в изчерпаното газово поле Харалд от 2027 година и да усили потенциала си до 10 милиона тона през 2030 година Проектът включва и " Йорстед " (Orsted), която ръководи подводни тръбопроводи, и датският Технически университет. Копенхаген даде през февруари два лиценза на " ТоталЕнержи " за депозиране на СО2.

Германия

Терминалът за износ на СО2 " Вилхелмсхафен " е план на " Винтерсхал Деа " за създаване на комплекс за втечняване и краткотрайно депозиране на въглероден диоксид във Вилхелмсхафен, единственото дълбоководно пристанище на Германия. Оттам СО2 ще бъде транспортиран с кораби или по тръби до непрекъснатата площадка за депозиране под дъното на Северно море. Първоначалният потенциал е 1 милион тона от 2026 година

България

ANRAV, план на частната ирландска енергийна компания " Петроселтик " (Petroceltic), има за цел да свърже оборудванията за хващане на СО2 в " Девня цимент " с изчерпаното газово поле край нос Галата южно от Варна. Очаква се той да проработи през 2028 година с потенциал от 800 000 тона годишно.

Франция

" Пикасо " (PYCASSO) има намерение да улавя СО2, изпускани от промишлените предприятия в Югозападна Франция и Северна Испания и да го складира в изчерпано газово поле в Аквитания. Проектът има за цел към 2030 година да обработва по към 1 милион тона годишно.

Италия

" Равена хъб " (Ravenna Hub) на енергийната компания " Ени " (ENI) е план за хващане и превозване на СО2 до изчерпани газови полета южно от Равена в Адриатическо море. Първата му фаза е планувана за актуалната година, а цялостният потенциал на плана е 100 000 тона годишно.

Швеция

" Слите " (Slite) е план на " Хайделберг цимент " (HeidelbergCement) и шведското му поделение " Цемента " (Cementa) на остров Йотланд в Балтийско море. Той възнамерява да улавя и обработва към 1,8 милиона тона СО2 годишно, или към 3 на 100 от всички излъчвания на Швеция, и да ги складира на няколко места под дъното на морето.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР