На въпроси, свързани със замърсения в Русе въздух и чистенето

...
На въпроси, свързани със замърсения в Русе въздух и чистенето
Коментари Харесай

Общо 16 са наказателните процедури срещу България в областта на екологията

На въпроси, свързани със нечистия в Русе въздух и чистенето на речните кревати, които са свързани с заплахата от наводнения приказва министърът на районното развиване Борислав Сандов по време на петъчния парламентарен надзор. Той даде и систематизирани данни за наказателните процедури на Европейския съюз, които чакат България поради нерешени въпроси в региона на екологията.

Няма проект за ръководство на речните корита

От 1 януари страната няма настоящи План за ръководство на речните корита, за управ на риска от наводнения, както Морската тактика - това разгласи министърът на екологията Борислав Сандов по време на парламентарния контро. Това произлиза от измененията в Закона за водите, които уреждат и периодите на тези стратегически документи, изясни министърът.

Държавните горски преприятия да поемат реките?

Екоминистърът осведоми от трибуната на Народното събрание, че сега в Министерство на околната среда и водите тече разискване дали да не се промени виновната институции за речните корита и дали да не бъдат поети от държавните горски предприятия. В момента за почистването им вземат решение междуведомствени комисии и стои въпросът до каква степен регионалните шефове могат да се оправят с тази отговорност. Сандов призна, че с изключение на климата, за наводненията отговорност носят освен почистващите речните кревати, а и компаниите, които се занимават с почистването на горите, които непозволено изсичат гори.

Как ще се почисти въздухът на Русе

Проблемът със нечистия от индустриални преприятия въздух на Русе ще бъде решен последователно, като първо с 1.4 млн. лева ще бъдат усъвършенствани станциите, които мерят равнището на фини прахови частици, обави още Сандов. По думите му държавното управление ще отпусне и още 15 млн. лева за разширение на мониторинговата мрежа. Инициативен комитет от Русе е изпратил отворено писмо до Министерство на околната среда и водите с рекомендации за ограничения, целящи миниминизиране на замърсяването на Русе с фини прахови частици.

По 4 процедури България сигурно ще бъде осъдена

Общо 16 са наказателните процедури против България в региона на околната срада, заключи Борислав Сандов в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР