Днес при препълнена зала се е провело общественото обсъждане за

...
Днес при препълнена зала се е провело общественото обсъждане за
Коментари Харесай

Един от концесионерите на софийския боклук планира инсталация за изгаряне край Павликени

Днес при претъпкана зала се е провело публичното разискване за планувана апаратура за изгаряне на боклуци край Павликени, за която. Проектът е за изгаряне на 56 тона боклук на час.

Фирмата, която предлага плана край Павликени, е " Петрургия ", благосъстоятелност на Румен Гайтански - Вълка, който е свързван с част от концесията на сметосъбирането в София и ловното стопанство " Искър ", където бяха.

Според представители на " За Земята ", взели участие в днешното разискване, има заплаха инсталацията за изгаряне на боклуци до село Върбовка да се трансформира в център за изгаряне на боклуци от цяла България. В полемиката представителите на вложителя не са дали отговор на въпросите за това какво ще се случва с пепелта след изгаряне и какви са излъчванията от нездравословни субстанции като диоксини и фурани.

" Докладът беше доста неоснователен, което опорочава целия план ", разяснява Данита Заричинова от екип Нулеви боклуци на " За Земята " след разискването.

Проектът за инсинератор не е оповестен ясно - издание е в общ план за цех за каменна вата и показан единствено като " енергоизточник " на На днешното разискване част от искащите да вземат участие не са могли да се включат заради липса на задоволително пространство в залата, само че болшинството отзиви са били срещу плана.

 Един от концесионерите на софийския отпадък възнамерява апаратура за изгаряне край Павликени
© За Земята

От " За Земята " прецизират, че още в средата на 2021 година е имало изявления за това, че Румен Гайтански ще строи цех за базалтови нишки до село Върбовка, община Павликени, защото е получил концесия за близкото находище за рандеман на индустриални материали - базалт. Тогава обаче не е споменавано за гориво от боклуци. Чрез своята компания " Грийн партнърс " той е в бизнеса с общинското сметосъбиране от години. Природозащитниците се притесняват, че обсъжданият през днешния ден отчет за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) приказва за две пещи от 211 хиляди тона годишно. Този размер надвишава планувания даже в завода за изгаряне на боклуци в София.

" Все по-честите известия за градежи на съоръжения като за изгаряне на боклуци като тази във Върбовка са признаци на дълбоки систематични проблеми, които дълги години не намират решение. Разделното събиране се случва в минимални мащаби, напряко оскъдни, в доста общини липсва, въвеждането на обективна такса боклук се отсрочва година след година, а депозитната система, която ще подкрепи събирането на чисти опаковки с изгода за хората, мъчно среща поддръжка от институциите. За сметка на това съобразителни предприемачи с бързи решения - а точно, изгаряне на боклуци в инсинератори, ТЕЦ-ове на въглища, циментови фабрики, срещат поддръжка от страна на институциите. ", споделя Данита Заричинова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР