Казусът с градинката в столичния квартал Стрелбище, където строителната фирма

...
Казусът с градинката в столичния квартал Стрелбище, където строителната фирма
Коментари Харесай

Съдът пак забрани да се маха оградата около имот за небостъргач в Стрелбище

Казусът с градинката в столичния квартал " Стрелбище ", където строителната компания НИКМИ желае да строи 43-етажен небостъргач, става по-заплетен и от индийска сапунена драма.
Припомняме, че при започване на август тази година НИКМИ загради напълно градинката, в която обаче в действителност има няколко парцела по регулация. Освен това строителната компания унищожи намиращата се до градинката улица, която е продължение на ул. " Майор Първан Тошев " – тъй като, съгласно НИКМИ, е противозаконна, въпреки да се употребява като общинска инфраструктура от над 10 години. В средата на август дирекция " Общински строителен надзор ", ръководена от арх. Влади Калинов , издаде заповед с авансово осъществяване за махане на оградата, само че с 14-дневен период, което беше счетено за неуместно от адвокати, коментирали проблема пред Actualno.com. Сега, с второ свое решение, което може да бъде обжалвано, Административен съд-София постановява, че ажурната ограда, поставена от НИКМИ, не би трябвало да бъде премахвана!
Решението на съда (бел. ред. - по дело 9620), издадено от арбитър Луиза Христова, се опира основно на мнението на вещото лице по случая – Мария Недялкова Коцева , която получи възнаграждение от 250 лв. за експертизата. То обаче е извънредно забавно, тъй като съдът непосредствено показва кой е отговорен за създалата се обстановка. " (бел. ред. – т.е. градинката), (бел. ред. – т.е. НИКМИ) (бел. ред. – става въпрос за петицията срещу градежа в градинката, подписана от 2118 души) ", написа в претекстовете към решението.
В претекстовете да не се разреши унищожаване на оградата е посочено още, че Столична община желае махането ѝ, тъй като под градинката минават канализационен колектор и тръбопровод, като до тях няма естествен достъп, само че вещото лице е показало в експертизата си, че достъпът не е стеснен непозволено, тъй като в заграденото пространство няма ревизионни шахти и тъй като достъп може да бъде обезпечен при поискване. Отделно в заповедта на Столична община въобще не е ставало въпрос дали оградата е рискова, защото е нестабилна, каквото е мнението на вещото лице, поради което и този мотив за махането ѝ отпада. При гледането на делото въобще не е наранено съществуването на разрушена улица.
Друг забавен миг е, че съдът смята оградата, гледаща към блок 8 (бел. ред. - там, където има пешеходен проход сред улиците " Майор Първан Тошев " и " Дедеагач " ) , за погрешно сложена . Причината – противоречие с кадастралната карта, което е довело до слагане в непознат парцел. Това обаче няма никакво отношение към придвижването на коли, което е огромният проблем в този завършек на " Стрелбище " сега.
Решението на Административен съд-София може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР