Борислав Борисов получи в конкурса Човек на годината 2021 на

...
Борислав Борисов получи в конкурса Човек на годината 2021 на
Коментари Харесай

Борислав Борисов, активист на 2021: Хората трябва да прогледнат, че те са стълбът за отстояване на законността

Борислав Борисов получи в състезанието " Човек на годината 2021 " на Българския хелзинкски комитет. Той е админ на гражданската група във фейсбук с името " " (SaveSinemorets). Магистър по екология и запазване на околната среда, Борисов от години проверява и разпространява случаи на противозаконни градежи край Синеморец за те да бъдат спрени. Пред " Дневник " той споделя за идеята си и за работата си.

Кога и за какво започнахте работата си против застрояването на Синеморец?

- Активната ми активност започва през 2019 година, а повода да се захвана интензивно със отбраната на Синеморец беше едно решение на Министерството за туризма - за 5 година Имаше извършен търг, спечелил участник и всичко вървеше към финала си. Това, меко казано, ме подлуди. Уникален непорочен плаж, с голям брой дюни и дом на прелестни пясъчни лилии, беше на път да се трансформира в търговски атракцион. Парадоксалното беше, че поради един дребен наем щеше директно да се засегне и предпазената околност Силистар, която е със строги рестрикции.

Изпратих писма до редица държавни институции. Никога няма да не помни отговора от екоминистерството, че. Впоследствие и Николина Ангелкова (тогава министър на туризма - бел. авт.) анулира заповедта си за отдаване чартърен. Този проблем, по този начин да се каже, беше катализаторът. Тогава повярвах, че елементарни жители могат да съборят министерска заповед.

Кой е най-фрапантният проблем, на който попаднахте през тези години?

- Трудно мога да отлича един-единствен. Гледайки по-глобално на нещата, може би това е опитът за манипулиране на данни в плана за Общ организационен проект на община Царево. Не можах да допускам на очите си, когато открих, че архиектурната компания " Форум Александрови " бе показала в плана. Това ме накара да стартира да ревизирам един по един всички плажове в общината по данни от плана и такива от кадастъра и от Министерството на туризма.

Оказа се, че общата дейна плажна повърхност на съвсем всички плажове в плана бе повишена. Не единствено мое мнение е, че всичко това бе направено с съответна цел - да се оправдае бъдещото презастрояване с обяснението, че плажовете имат потенциал за доста повече туристи. А това несъмнено не дава отговор на истината и постоянните гости на района доста добре знаят каква тълпа става през летния сезон.

Естествено, няма по какъв начин да пропусна и хотела призрак над плаж " Бутамята ". При позитивно мнение от екоинспекцията в Бургас за 3 вилни здания с изгребна яма община Царево е одобрила и позволила да се построи петзвезден СПА хотел с разгъната застроена повърхност 9 декара. (.) Това е станало със съдействието както на предходната общинска власт, по този начин и на сегашната - разрешителното за градеж е издадено по времето на предходния кмет Петко Арнаудов (който направи опит за изтриване на Природния парк " Странджа " ), само че е възобновено при сегашният - Георги Лапчев.

Тук имаме налице жестоко потъпкване на екологичното законодателство. И в случай че не бяхме създали детайлно следствие на проблема и медиите не го бяха обявили, най-вероятно хотелът щеше скоро да бъде открит.

Защо съгласно вас съумява това застрояване на естествения парк " Странджа ", който е предпазена територия?

- Поради редица аргументи. А и нарушаванията не са единствено в Странджа. Най-страшното е, че това се случва с позволението на централната власт, което пък отвързва ръцете на локалната. Говорим за " частни " дюни, за градежи непосредствено върху плажа, макар че по конституция плажовете са изключителна държавна благосъстоятелност, и така нататък Този държавен чадър, спуснат върху избрани лица, е най-мащабният проблем. Всички помнят, чиято анулация беше съществена част от предизборните обещания на първия кабинет " Борисов " през 2009 година Няма анулирани заменки, а камо ли отговорни, които да бъдат разследвани и вкарани в пандиза.

Успява и заради обстоятелството, че доста здания са издигнати в нарушаване на екологичното законодателство, само че малко са съборени след това. А това дава кураж на нарушителите да работят в прорез със закона.

Кои са главните запаси, които биха ви помогнали да опазите покрайнината на Синеморец и въобще Южното Черноморие от нови градежи?

- Основният запас изрично е волята на локалното население. Хората би трябвало да бъдат наясно, да прогледнат най-сетне, че те са главният дирек за отстояване на законността. Ако бъдат цивилен дейни и се опълчват на всяко престъпление, те ще бъдат извънредно значим коректив на локалната власт. И в никакъв случай не би трябвало да не помнят, че точно те са техни работодатели и в случай че не са удовлетворени от работата на кмет, проектант, наместник или общински консултант, могат когато и да е да изискат тяхната оставка. Спечеленият на избори мандат не им дава имунитет да бъдат несменяеми през целият период на мандата.

От извънредно значение са и обективните медии, тъй като през последните години се вижда, че ръководещите извънредно доста ги е боязън от отрицателна поява в медиите.

Природозащитници направиха и проведоха митинги в София против градежите. Как работите с тях?

- Участвал съм в петицията и съм уведомил приятелите и околните си за нея, с цел да я подпишат, в случай че считат, че се припокрива с тяхната ценностна система. Участвал съм и в два от митингите на място в Синеморец, които през последните две години не бяха по никакъв начин малко. Единият от митингите, подбудени от опита на общината да заличи единствения терен за спорт, съумя да събере близо 150 подписа единствено в границите на 24 часа. Кметската докладна бе спряна и по този начин е не се гласоподава на сесия на общинския съвет. Тогава видях вяра, че има късмет локалните да се престрашат да бъдат цивилен дейни.

Повечето от уредниците на митингите в Синеморец са ми другари и извънредно доста оценявам техните борбеност и безрезервност, тъй като доста добре знам, че това изисква ужасно доста нерви и персонално време.

А сътрудничите ли си с неправителствени организации по проблеми, свързани със Синеморец? Преди две години " Зелени закони " имаха, а последно по техен апел служебният екоминистър .

- Участвах в акцията за подаване на мнения. Лично за мен е извънредно притеснително, че компанията, изготвила плана, не носи никаква отговорност за манипулирането на данни. Тя получава пари за плана, които се заплащат от всички данъкоплатци. И в случай че няма цивилен деятели да ревизират свършената от нея работа, това може да докара до редица безобразия.

Останах със смесени усеща от ръководството на служебния екоминистър Асен Личев. Факт е, че направи някои доста значими неща, само че можеше да направи и още. Очаквам, че може да направи доста повече, в случай че има предпочитание и хъс за работа, несъмнено.

 Борислав Борисов, деятел на 2021: Хората би трябвало да прогледнат, че те са стълбът за отстояване на законността
© Борислав Борисов, Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг!

Как тези разнообразни групи хора си спомагат за общата идея на запазване на най-южното Черноморие?

- Може да ви прозвучи като черен комизъм, само че е реалност, че съм извънредно признателен на Николина Ангелкова. Тя преди време ми " драсна клечката ", което след това стана причина да се срещна със ужасно доста съзнателни и кардинални хора. Хора, с които даже и да не сме се виждали с месеци, работим прелестно, елементарно и с безусловно себераздаване. Причината е единствено една и е толкоз елементарна: любовта към природата! Просто визиите ни за бъдещето и мирогледът ни се припокриват оптимално. Най-просто казано: може да сме разнообразни като хора, само че сме идентични като индивиди.

Кои са идващите стъпки за идеята?

- Изключително значимо е да отстояваме извоюваните дребни победи и да се стремим както да се усилват, по този начин и постигнатите да не бъдат забравяни. Това е от голямо значение, с цел да виждат бъдещите деятели, че има смисъл! Искрено се надявам да доведем до дъно проблема с хотела призрак и Дирекцията за народен строителен надзор да си свърши до дъно работата.

Имам и големи очаквания към настоящето държавно управление, изключително към министерствата на околната среда, туризма и районното развиване, както и към организацията за горите. На мнение съм, че до момента в който не се решат проблемите с неналичието на общи устройствени проекти, би трябвало да бъде натрапен. Ще се борим за основаването за проект за ръководство на Природен парк " Странджа " и откровено се надявам това да стане преди приемането на Общ организационен проект на Царево. Искрено имам вяра, че нещата ще се усъвършенстват в бъдеще.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР