Бракониери на яйца на морски костенурки във Филипините станаха техни

...
Бракониери на яйца на морски костенурки във Филипините станаха техни
Коментари Харесай

Финансови стимули и обучение превърнаха бракониери в защитници на редки костенурки

Бракониери на яйца на морски костенурки във Филипините станаха техни бранители, заяви Ройтерс.

Въоръжен с дървена пръчка, кофа и фенерче, филипинецът Джони Манлугай търси яйца на морски костенурки по плажовете на северната провинция Ла Унион всяка вечер. За него е елементарно да откри местата за гнездене - от дете знае по какъв начин да наблюдава животните и да вземе яйцата им, които да продаде или изяде.

Но той към този момент не краде яйца. Сега Манлугай употребява познанията си, с цел да защищити застрашения тип морски костенурки " маслинова ридлея ".

" Влюбих се в това начинание ", сподели Манлугай за Ройтерс. " Преди това нямах визия, че бракониерството е незаконно, и че не можем да се храним с яйца и месо на костенурки. "

 Финансови тласъци и образование трансфораха бракониери в бранители на редки костенурки
© Reuters

Внимателно слага яйцата в кофата дружно с малко пясък от самото гнездо. Яйцата ще получи организацията за запазване на плажовете, наречена " Управление на крайбрежните подводни запаси ".

И петте типа морски костенурки, обитаващи филипинския архипелаг, са застрашени от незаконна търговия, лов и световно стопляне.

Усилията за запазване на типовете, стартирани от организацията през 2009 година, обаче трансфораха бракониерите на морски костенурки в техни бранители. С помощта на финансови тласъци и съответното образование, нужно за закрилата на животните и предпазването на яйцата им от обири, към този момент хиляди костенурки са избавени.

" Говорихме с бракониерите и се оказа, че бракониерството е било просто една от дейностите, с които да изкарват парите си, сподели Карлос Тамайо, оперативният шеф на организацията. Не са имали избор. "

Доброволците получават 20 песо за всяко яйце - четири пъти повече, в сравнение с биха спечелили от продажбата на яйцата. След това яйцата се придвижват и заравят в предпазени зони.

 Финансови тласъци и образование трансфораха бракониери в бранители на редки костенурки
© Reuters

Бившият нарушител Джеси Кабагбаг твърди, че приходите от събирането на яйца са доста скъпи за фамилията му. От октомври Кабагбаг към този момент е събрал повече от хиляда яйца.

" Спрях с бракониерството, когато по време на образование научих, че е нелегално, и че костенурките са застрашени. Сега съм в действителност горделив. Дори съседите ми правят оценка това, което върша, тъй като не е елементарно. Радвам се, че мога да допринеса за опазването на типовете. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР