Инвестиционното предложение за добив и преработка на полимерни руди край

...
Инвестиционното предложение за добив и преработка на полимерни руди край
Коментари Харесай

Екоинспекция на Хасково ще спре проект за златодобив край Ивайловград

Инвестиционното предложение за рандеман и преправка на полимерни руди край село Тинтява (Ивайловград) е било оттеглено от възложителя " Тинтява Експлорейшън " АД. Това районната регионална ревизия по околна среда и води (РИОСВ - Хасково).

е подадено на 17.11.2021 година и е предвиждало рандеман и преправка на златно-сребърни руди с концесионна повърхност от 621,81 хектара по открит прийом. Той включва пробивно-взривни работи, преправка на рудата посредством флотация до приемане на концентрат, създаване на хвостохранилище, създаване и употреба на нужна съпътстваща инфраструктура - пътища, водоснабдяване, електроснабдяване, хранилища за материали, уреди и минни боклуци и други

" Откритият прийом " (информация ) е свързван с разрушение на ланшафта от изкопите и замърсяване на водите заради препаратите, употребени за промиване на рудите до " концентрат " и съпътстващите процеса боклуци, съхранявани в хвостопранилища.

РИОСВ-Хасково е поискало мнения от отраслови институции - Басейновата дирекция " Източно-Беломорски регион " - Пловдив по Закона за водите, от Изпълнителната организация по околна среда и води (ИАОС) по отношение на Наредбата за попречване на огромни повреди с рискови субстанции, както и от кметовете на Община Ивайловград и засегнатите села - Розино и Гугутка.

Постъпили са и мнения от неправителствени организации, възразяващи против плана. Възраженията са от Гражданско придвижване за битка с проведената политическа престъпност, Сдружение " Балканика " и Коалиция " Да остане природа в България ", които считат, че описаните в капиталовото предложение действия крият сериозна опасност за опазваните в предпазената зона местообитания.

Експертите по биоразнообразие към Регионална инспекция за опазване на околната среда Хасково са открили, че има възможност плануваният златодобив по открит прийом да окаже негативно влияние върху естествени местообитания, популации и местообитания на типове, предмет на запазване в предпазени зони " Родопи Източни " и " Бяла река " от европейската мрежа " Натура 2000 ". Това е формалното мнение на районната екоинспекция след разбор на предоставената информация за капиталовото предложение и на съображение Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка за съгласуемост на проекти, стратегии, планове и капиталови оферти с предмета и задачите за запазване на предпазени зони.

На 11.01.2022г. в РИОСВ-Хасково е постъпила и молба за отдръпване на ИП " Добив и преправка на полимерни руди от Находище " Розино ", повърхност " Тинтява " от възложителя " Тинтява Експлорейщън " АД.

Предвид описаните условия, РИОСВ- Хасково афишира, че ще издаде Решение за преустановяване на почналото административно произвеждане по ИП " Добив и преправка на полимерни руди от Находище " Розино ", повърхност " Тинтява ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР