Цените на някои от най-недофинансираните клинични пътеки като тези в

...
Цените на някои от най-недофинансираните клинични пътеки като тези в
Коментари Харесай

Цените на пътеките за лечението на деца ще бъдат повишени от 1 юни

Цените на някои от най-недофинансираните клинични пътеки като тези в педиатрията ще бъдат увеличени от 1 юни. Това стана ясно в петък след среща при премиера Бойко Борисов с присъединяване на Българския лекарски съюз (БЛС), шефове на лечебни заведения и здравния министър Кирил Ананиев, на която беше разисквано по какъв начин да бъдат разпределени отпуснатите в допълнение 50 млн. лв. от кабинета за лечебните заведения.

Парите бяха отпуснати за нарастване на заплатите на медицинските сестри, които стачкуват от 1 март с искане за по-достойни заплати и ще бъдат разпределени по методика на здравното министерство за субсидиране на лечебните заведения. На срещата е било решено по линия на НЗОК ще бъдат нараснали от 1 юни и цените на някои пътеки като тези за майчино и детско опазване на здравето в отговор на надигналия се протест в столичната профилирана болница за лекуване на детски заболявания.

“Някои от цените на тези клинични пътеки с десетилетия не са изменяни, не е оценен задоволително добре трудът на медицинския личен състав, който ги употребява. Заедно с БЛС ще преценим кои клинични пътеки да бъдат увеличени и с какъв брой, като ще подчертаваме върху разноските за личен състав “, сподели здравният министър Кирил Ананиев след срещата.

" На днешната намира се реализира съглашение по най-бързия метод да се премине към покачване на най-недофинансираните клинични пътеки – за бременни дами и деца. Ние заявяваме, че би трябвало да се върви по законовия път – посредством НЗОК за увеличение на цените на пътеките. Мерките, които през днешния ден се взеха, би трябвало да се трансфорат в една устойчива процедура “, сподели ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

Ананиев заяви, че здравното министерство е съвсем готово и с методиката за образуване на възнагражденията на медицинския личен състав в лечебните заведения, само че не се ангажира с съответен % нарастване на заплатите по линя на Министерство на здравеопазването, тъй като за всяка болница ще бъде друго.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР