Съединените щати наложиха санкции на един от най-богатите хора в

...
Съединените щати наложиха санкции на един от най-богатите хора в
Коментари Харесай

Кой е Владимир Потанин, на когото САЩ наложиха санкции

Съединените щати постановиха наказания на един от най-богатите хора в Русия Владимир Потанин и съветската комерсиална банка Росбанк за усилване на натиска върху Москва, съобщи Reuters, цитирайки известие на Министерството на финансите.   Росбанк беше купена по-рано тази година от Interros, капиталов холдинг, който Владимир Потанин управлява, показва организацията и прибавя няколко обстоятелството за поставения в санкционния лист на Съединени американски щати съветски предприемач, на чиято брачна половинка и пълнолетни деца също са наложени наказания.    61-годишният Потанин е президент и максимален акционер в Nornickel - най-големият международен производител на паладий и пречистен никел.

Неговата холдингова компания Interros - която също беше глобена - има 36% от Nornickel, което го прави един от най-важните играчи на международния пазар за индустриални метали.    През 2021 година Nornickel беше най-големият производител в света на пречистен никел, употребен за производството на неръждаема стомана и значим за батериите за електрически транспортни средства. Той също по този начин извлича 10% от платината в света и 40% от паладия, който се употребява за понижаване на нездравословните излъчвания в изгорелите газове.    Син на почитан руски търговски чиновник, Потанин е получава обучение в московската елитна дипломатическа академия. Той е един от групата олигарси, придобили голямо благосъстояние, посредством поемането на скъпи държавни активи в порочния приватизационен взлом през 90-те години.    Потанин води дългогодишно съревнование с различен олигарх, Олег Дерипаска. През юли той съобщи желание за обединение на Nornickel с Rusal, следена преди този момент от Дерипаска, на стойност 60 милиарда $. През септември сподели, че договорката се отсрочва.  
 

Потанин се погрижи да остане непосредствен на президента Владимир Путин, разяснява Reuters. Той одобри да заплати санкция от 2 милиарда $, откакто Nornickel разгневи Путин, като провокира най-големия арктически петролен разлив в Русия преди две години.
След нашествието на Русия в Украйна и налагането на западни наказания против нея, Потанин прикани управляващите да не конфискуват активите на задгранични компании, напускащи страната. Той сподели, че сходна стъпка ще разбие доверието на вложителите за десетилетия и ще изолира страната, както се случи след болшевишката гражданска война от 1917 година  
 

Това не попречи на Потанин да предприеме нападателни ходове - в границите на 10 седмици след началото на войната той купи Rosbank от френския заемодател Societe Generale, закупи съветското поделение на записаната в Съединени американски щати финтех група Global Payments и купи 35% от TCS Group Holding, притежател на онлайн банка. Холдингът беше учреден от Олег Тинков, който се разгласи срещу нахлуването на Русия в Украйна и сподели, че е бил заставен от Кремъл да продаде каузи си на Потанин. 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР