Трябва да има привителство, стига вече с игрички – кой

...
Трябва да има привителство, стига вече с игрички – кой
Коментари Харесай

Росен Плевнелиев: Трябва да има правителство, време е за държавници

„ Трябва да има привителство, стига към този момент с игрички – кой кого ненавижда и кой на кого ще пречи и ще подлива вода. България има потребност от това политици, които да да носят отговорност. “

Така президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) формулира посланието, отправено от гласоподавателите към политическите партии с ниската интензивност в изборния ден.

По думите му, ръководещите не са имали проект за България и ясни цели, по които да се приказва – това е отвратило милиони по-умерени гласоподаватели и до урните са отишли единствено крайните, почитателите.

„ Това ще се промени, когато излезе държавно управление, което ще поеме отговорност и ще каже какво ще напрови “, уточни Плевнелиев.

Плевнелиев разяснява и изненадващия резултат на партия „ Величие “ на парламентарните избори:

„ Когато политическите елити се провалят в това да има дълготраен проект, основан на полезности и ясни стратегически цели, в тъмнината на хаоса се раждат такива неща. “

По думите му, „ това е отклоняване от демократичното развиване на страната “, това са хора, „ които не припознават демокрацията, а няккави теории на конспирацията “.

Плевнелиев счита, че България би трябвало да има държавно управление с ясна стратегия със задания и периоди – през 2025 година България да влезе в еврозоната, което „ ще промени всичко “.

„ Нещо, което предложих още преди две години в границите на „ контактната група “ – запазете разликите си, само че работете дружно по стратегически цели. Това не се случи. Омраза, еманацията на всичко, което беше популизъм, гарниран с противозаконен арест на опозиционен водач, потвърден от съда. Видяхме и това. Ако сме научим урока, можем ли да реализираме баланс, който да помогне на България да влезе в еврозоната, Шенген. “ - добави той.

" Правителство би трябвало да има и ще има “, предвижда президентът.

„ Съжалявам за фиксацията на ПП-ДБ непременно да са съпротива “, означи той, като уточни, че е нужен баланс, а не фиксация.

Той запита дали ПП-ДБ ще счупят влизането в еврозоната и Шенген, модернизацията на армията - поради желанието да са съпротива.

„ Ще пристигна ли най-сетне този баланс – по смислените неща да работим дружно? “ – добави експрезидентът.

Според него има два разновидността пред България – гръцки и хърватски:

„ При гръцкия има безпорядък, противоречения и политически елити, които не могат да заемат верните решения и да създадат устойчиви решения. Проевропейските елити се провалиха и бяха слаби. Дойдоха фашисти, комунисти, социалисти. При Ципрас нямаше вложения, половината млади гърци напуснаха. След това пристигна Мицотакис. През 2026 година ще стане същото в България. Искате ли това да се случи? В Хърватия политическият хайлайф умее да дава решения, с цел да се върви напред. Имат си и „ Величие “, имат си президент като нашия – ляв, популист и русофил, само че Хърватия влезе в еврозоната и е два пъти по-богата от България. Там се строи фабрика на „ Бентли “. "
Според него има два разновидността пред България – гръцки и хърватски:
„ Първият вид е за програмно държавно управление с цялостен мандат и договаряния. Да има политици, само че да има и стратегия. Силното държавно управление е с политици. Едно програмно държавно управление, което ще бъде подкрепено от най-малко три партии, е редно да има политици.Томислав Дончеве съвършен в усвояването на фондове – 99%, а в този момент сме на нула. Губим 40 милиарда евро, с които България може да се позлати “, сподели още Плевнелиев.

„ В това правителствоБойко Борисовне може да е министър-председател. Ще се търси поддръжката от други партии, които да поддържат програмата. Да няма задкулисие “, посочи той.

„ Вторият вид е държавно управление на малцинството. За да няма задкулисие,Бойко Борисовможе да каже, че поема отговорност и ще бъде министър-председател “, сподели още Росен Плевнелиев.

„ Знае се какво би трябвало да се направи, пристигна време за мъже, които би трябвало да го създадат. И дами. Държавници. “ – акцентира той.

Експрезидентът уточни, че въпросът е в обединяването на проевропейците – българският политически хайлайф към този момент съумява да даде това решение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР