Времето застудява и повече случаи на бактерия човекоядец няма да

...
Времето застудява и повече случаи на бактерия човекоядец няма да
Коментари Харесай

Проф. Христова: В студа няма да има повече случаи на бактерията човекоядец

Времето става студено и повече случаи на " бактерия канибал " няма да има, съобщи в " Тази заран " проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. По думите ѝ бактерията е рядка, само че не чак толкоз.

" По-скоро болестта е рядко, само че не е единственото за нашата страна. Преди този случай със инфектираната 61-годишна жена имаше други три случая и това е всичко за тази година ", изясни Христова.

" Бактерията е тип вибрион, който се свързва с холерата, само че тук има ужасно доста типове. Голяма част от тях предизвикват гастроентерити. При тази бактерия заразяването може да стане през устата с някои морски храни, най-често стриди, или през рана. Когато ни е засегната кожата и сме в морски води, само че на местата, където се вливат реки. Другото значимо изискване е водата да е по-топла ", разясни проф. Ива Христова.

Заболяването се развива много бързо, тъй като причинителят е доста нападателен. При заразяването първо се инфектира раната и за часове бактериите навлизат в кръвта, вършат редовно заболяване и като разследване от това се образуват и тромби, които се разнасят по кръвен път.

Това запушва кръвоносните съдове, прави некроза и по тази причина при дамата са се наложили толкоз доста интервенции, с цел да се спасят всички наранени органи.

Проф. Христова посочи, че болестта не се предава от човек на човек. Лекува се с композиция от антибиотици. Важно е обаче доста бързо да се стартира лекуването.

" Това е заболяване, което е особено за август-септември и със захлаждането понижава. Според оценка на риска за целия черноморски район България е в жълтата зона – т.е. има по-малък риск ", изясни Ива Христова.

Прогнозата за идващите пет дни е, че рискът внезапно ще намалее поради захлаждането.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР