Общопрактикуващият лекар доктор Гергана Николова отлага разговора ни с няколко

...
Общопрактикуващият лекар доктор Гергана Николова отлага разговора ни с няколко
Коментари Харесай

Личните лекари сами трябва да си осигуряват защитни маски

Общопрактикуващият доктор лекар Гергана Николова отсрочва диалога ни с няколко минути, тъй като се е наредила на опашка в аптека да си купи ръкавици. Когато съумяваме да беседваме, с отчаяние споделя, че е желала да си обезпечи и маски, само че продължава да няма. В същото време споделя, че всеки ден на час, час и половина би трябвало да сменя маската си.

Личните лекари би трябвало сами да се доставят със защитни средства, тъй като нито са конструкция към министерството на опазването на здравето, нито към общините. Едва откакто в България бяха регистрирани четири случая на новия ковид министър председателят Бойко Борисов се срещна с представители на текстилната промишленост. Те се ангажираха да произведат материал за ушиване на маски и защитни дрехи, само че това може да отнеме месеци, съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пред Българската национална телевизия (БНТ). На фона на това по време на брифинг тази заран началникът на щаба за битка с заболяването Венцислав Мутафчийски съобщи, че в районните здравни инспекции в страната има запас от маски, защитни дрехи и очила.

Стъпка по стъпка

Общопрактикуващите лекари (заедно със незабавните медици) са първите експерти, с които евентуално биха се срещнали инфектирани (както с ковид, по този начин и с грип). Многократно от разнообразни специалисти и представители на властта чухме, че всеки, който се е върнал от рисково място и развие признаци, би трябвало да се свърже с персоналния си доктор по телефона. В този случай пациентът би трябвало да бъде ориентиран към Спешна помощ, която да го транспортира до болница и там да му се направи проучване. Някои от персоналните лекари имат подписани контракти с медицински центрове. С тях пациентите може да се свържат, в случай че признаците се появят във вечерните часове или през почивни дни.

" Виждате, че в този момент пациентите, които са позитивни на ковид, не са били в рискова страна. Затова предлагам на всички пациенти, които са с висока температура, първо да се обадят по телефона, с цел да може най-малкото да уточним кога да дойдат, по какъв начин да се подготвят, с цел да дойдат: най-малкото да имат по една маска. Преценяваме нещата и действаме по отношение на всеки един обособен субект. Схема няма ", споделя общопрактикуващият доктор Гергана Николова.

Симптомите

Според Световната здравна организация (СЗО) най-честите признаци на COVID-19 са температура, отмалялост и суха кашлица. Някои пациенти може да имат болки, задръстване на носа, болки в гърлото и диария. Така излиза наяве, че няма разлика в признаците на новия ковид и грипа, и двете имат симптоматика на остра дихателна вирусна зараза. Затова доцент Атанас Мангъров, шеф на детското поделение в Инфекциозна болница, подчертава върху публикуваните от СЗО данни: в към 80% от случаите хората се възвръщат от болестта без да се нуждаят от лекуване. " В към 20% от случаите има клинични признаци, които могат да Ви накарат да си останете няколко дни на легло у дома и единствено в към 5% от случаите може да се стигне до животозастрашаващи положения ", добавя доцент Мангъров.

Важно е да се знае, че медикаментите може да облекчават признаците, само че не и да лекуват . Атанас Мангъров споделя още, че противогрипните препарати, като да вземем за пример " Тамифлу " и Реленца ", не оказват помощ против ковид. " Това за момента е самоограничаващо се заболяване. С какво си лекувате счупения крайник? Седите в гипс и чакате да минат два месеца! И да Ви дават хрущял от акула, запарка от охлюв, ще оздравеете, тъй като минават два месеца. Тука е същото - в най-честия случай индивидът е с пижамата в леглото и чака да му мине! ", разяснява още експертът от Инфекциозна болница.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (283)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР