Китайски учени за първи път са открили няколкослоен графен в

...
Китайски учени за първи път са открили няколкослоен графен в
Коментари Харесай

Китайски учени са открили графен в проби, взети от лунната повърхност

Китайски учени за първи път са разкрили няколкослоен графен в проби от лунната повърхнина, взети и донесени от апарата " Чанъе-5 ", оповестява Българска телеграфна агенция.

Изследването, извършено взаимно от експерти от университета на Дзилин, Института за проучване на металите към Китайската академия на науките, Китайската лаборатория за проучване на далечния космос и Центъра за лунни проучвания и галактически стратегии към Китайската национална галактическа администрация, е оповестено в изданието " Нешънъл сайънс ривю ".

Графенът играе все по-важна роля в доста области, в това число в планетарната и галактическата просвета. Смята се, че той съставлява към 1,9 % от общия междузвезден въглерод. Характеризирането на състава и структурата на естествения графен може да даде богата информация за геоложката еволюция на родителските тела.

Изследователите употребяват специфична технология, която удостоверява, че качеството на графитния въглерод в пробите е релативно високо. Освен това се оказва, че графитният въглерод, открит в пробите, е няколкослоен графен.
 

Изследването предлага нов взор върху геоложката активност и еволюционната история на Луната. То също по този начин уголемява разбирането за комплицирания минерален състав на лунната почва и дава информация за потреблението на ресурсите на естествения сателит на Земята на място.

Специалистите допускат, че образуването на няколко пласта графен и графитен въглерод може да се дължи на развой на минерална катализа, провокиран от слънчевия вятър и ранните вулканични изригвания на Луната. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР