Най-висшият кадрови орган на съдиите у нас – Съдийската колегия

...
Най-висшият кадрови орган на съдиите у нас – Съдийската колегия
Коментари Харесай

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Най-висшият кадрови орган на съдиите у нас – Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, е дискриминирала настоящ арбитър в полза на обвиняем, неговата другарка и адвокатката му.

 

Това е станало предходната сряда – 19 юни, на съвещание на Временната комисия, която съдиите във Висш съдебен съвет сътвориха, с цел да изяснят връзките на убития при започване на годината Мартин Божанов - Нотариуса с магистрати.

Още на 5 юни Епицентър.бг съобщи за готвената невиждана провокация, при която под управлението на арбитър №1 у нас – ръководителят на Върховния касационен съд Галина Захарова, кадровиците се готвят да дадат естрада на следствия, в това число и по дело за поръчково ликвидиране, предприемач Веселин Денков, по прякор Весо Брадата, неговата приятелката – някогашната манекенка Ивайла Бакалова и адвокатката Ина Лулчева. Триото настояваше да бъде изслушано от правосъдните кадровици, с цел да повтори изнесените месеци по-рано в идентичната парламентарна анкетна комисия внушения, че всички следствия против Весо Брадата са поради отхвърли му да се подаде на рекет от групата на починалия Мартин Божанов.

Само по себе си сходно чуване от Висш съдебен съвет е безусловно неприемливо, тъй като е поискано от обвинен и неговата отбрана. Това е по този начин, тъй като изслушващите – членовете на Висш съдебен съвет, са в позиция да дефинират кариерното израстване и на тези съдии, от чиито решения зависи изходът от правосъдните каузи, по които Денков се явява в качеството си на обвинен.

Какво се е случило предходната сряда научаваме от къс протокол от съвещанието, което разкрива още по-скандални условия:

Първо. Петима от членовете на Висш съдебен съвет - ръководителят на Върховен касационен съд Галина Захарова, Олга Керелска, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Вероника Имова (в протокола не е отразено дали и петимата кадровици са били на едно мнение, само че е известно, че „ за “ са дали своят вот Захарова, Керелска и Дишева), не просто позволяват и изслушват обвинения Денков и неговата защитничка Лулчева, само че се съгласяват да изслушат и Ивайла Бакалова.

 

Някогашният модел нашумя преди три години, когато се оказа, че е предоставила на „ Антикорупционния фонд “ записи, правени със скрита камера, на които се вижда по какъв начин търси нерегламентирани способи за освобождение от следствения арест на Веселин Денков. С течение на времето се разбра, че Бакалова и АКФ манипулативно са разгласили единствено определени елементи от записите. Нещо повече - след убийството на Нотаруиса обществено притежание стана фактът, че Бакалова първа е потърсила контакт със скандалния лобист, т.е. тя е била дейната страна в опита да корумпира магистрати против свободата на заможния предприемач, който с изключение на като ресторантьор е прочут и със заложните си къщи в столицата.

Скандалното е, че самата Бакалова е била във Висш съдебен съвет още преди да е ясно дали ще бъде позволена до чуване, в случай че това не е било контрактувано подмолно от защитничката на колегата й – юрист Ина Лулчева, известна с контактите си в средите на Съюза на съдиите в България - и както споделят просветените - магистратското крило на кръга „ Капитал “.

Втората част от протокола от съвещанието на Временната комисия е даже по-скандална. В прорез с етичните правила на магистратите, болшинството от Висш съдебен съвет дискриминира и унизително отхвърля искане на настоящ арбитър. Става въпрос за арбитър Галя Георгиева от закрития Апелативен профилиран углавен съд, която е една от атакуваните в изявите на триото - Весо Брадата, Бакалова и Лулчева, настоящ магистрат. Самата Георгиева бе изслушана от анкетната парламентарна комисия, откакто против нея бяха „ изсипани “ купища клюки, внушения и неистини. Тогава Георгиева отбрани освен себе си, само че и всички останали съдии от някогашните профилирани съдилища, станали обект на внушенията и обвиняванията на триото Денков, Бакалова и Лулчева.

 

Сега се оказва, че съдии, измежду които и най-високият в йерархията, отхвърлят на техен сътрудник правото да отбрани името си. Съдия Георгиева е някогашен член на Висш съдебен съвет и в това качество е защитавала правосъдната власт от опитите за политически диктат, изключително във времето, в което правосъден министър бе прибързано пенсиониралият се провален политик и най-некадърен юрист  Христо Иванов. Всъщност, точно кардиналните позиции на Галя Георгиева може да са причина за нейното дискриминиране от правосъдните кадровици, като се има поради близостта до ССБ и Христо Иванов на Атанаска Дишева, Олга Керелска, а и на Галина Захарова, което, споделят, постоянно е било „ обществена загадка “.

Поведението на членовете на Временната комисия на Съдийската гилдия по проблема „ Нотариуса “ буди неразбиране, само че надалеч не е изненадващо.

 

Под управлението на ръководителя на Върховен касационен съд Галина Захарова въпросната комисия работи по дневен ред, спуснат от упоменатата към този момент съсловна организация – Съюз на съдиите в България, която е нещо като политическото продължение на „ Да, България “ в правосъдната система. Така излиза, че след Лозан Панов, втори подред арбитър №1 се оказва според от върхушката на политизираната магистратска организация. Малко повече от две години след началото на мандата на Захарова наподобява, че Върховен касационен съд и респективно Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет се ръководят под диктата на кръга „ Капитал “. Различното (засега) е, че Захарова не се е впуснала да политиканства като предшественика си - претърпелия злополука на политическия терен някогашен ръководител на Върховен касационен съд Лозан Панов.

 

Но и за това има време!

 

 11

 

 12

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР