На страницата на Министерство на финансите се появи нов законопроект,

...
На страницата на Министерство на финансите се появи нов законопроект,
Коментари Харесай

Еврото е близо! Появи се интересен законопроект

На страницата на Министерство на финансите се появи нов законопроект, обвързван с валутния ръб и влизането ни в еврозоната.

Това е първата стъпка за въвеждането на новата валута у нас. Документът е част от условията на Европейска комисия и на ЕЦБ за участието ни в еврозоната, а мотивът- България става пълновръстен участник в единната парична политика.

От законопрокета, който касае Българска народна банка, стават ясни няколко значими промени – за правилото на институционална самостоятелност на институцията, регламентира се отговорността за взиманите решения и се дефинира за нова роля на шефа на централната банка.

Новият закон резервира трите съществени ръководства в банката " Емисионно ", " Банково " и " Банков контрол ". Ключовото ръководство " Банков контрол " резервира функционалността си.

В новия законопроект е вписано, че ще се затегне контролът на класифицираната информация.

В документа естествено е обиден и статутът на еврото, като парична единица, както и ръководството на аварийни активи, които не са свързани с паричната политика на Евросистемата.

Надзорът над финансовите институции не се трансформира значително, тъй като Българска народна банка към този момент е част от Единния контролен механизъм от 1 октомври 2020 година консолидиран контрол. Той обаче става консолидиран- т.е. двоен – и от ЕЦБ и от Българска народна банка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР