Научният фестивал Ало, Космос ни напомня отново да мечтаем за

...
Научният фестивал Ало, Космос ни напомня отново да мечтаем за
Коментари Харесай

Астронавтът от НАСА и AXIOM Space Майкъл Лопез-Алегрия, който е рекордьор с 10 излитания в открития Космос, бе гост на българските ученици

Научният фестивал " Ало, Космос " ни припомня още веднъж да мечтаем за градивната мощ на науката и за Космоса. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков откри фестивала " Ало, Космос! Говори България! ".
 
Форумът събра над 1000 деца от цялата страна с интерес към науката. Специален посетител на форума беше астронавтът от НАСА и AXIOM Space Майкъл Лопез-Алегрия, който е рекордьор с 10 излитания в открития Космос и общо 67 часа и 40 минути прекарани отвън галактически транспортен съд.  По-късно денем астронавтът отговори персонално на въпросите, които най-силно вълнуват българските възпитаници.
 
Министър Цоков означи, че събитията като " Ало, Космос " демонстрират и част от нужните промени в просветителната система. " Да създадем тъй че във всеки образователен час всяко дете да се усеща по този начин както през днешния ден тук - въодушевено, стимулирано, да бъде откривател и изобретател на нови неща ", уточни той.
 
 Проф. Галин Цоков Проф. Галин Цоков Източник: Пресцентър на МОН
Проф. Цоков пожела на децата да запазят фантазиите си, тъй като даже най-смелите от тях могат да бъдат реализирани. " Можете да станете световноизвестни откриватели, да сте идващите астронавти на България, да сте положителни лекари и инженери. Запазете фантазиите си, колкото и огромни да са те, а ние – вашите учители и родители ще ви подкрепим да ги осъществите ", добави той. 
 
Голям интерес на събитието предизвика живото включване от Атлантическия океан на рекордьора на Гинес Стефан Иванов. Преди два дни българският екипаж се е отправил от Южна Норвегия, като задачата им е да прекосят напълно Северно ледовития океан и да стигнат до най-високата северна точка.
 
За научния фестивал, който се организира за четвърта поредна година, бяха готови над 40 щанда, десетки работилници и многочислени демонстрации. Децата имаха опция да вземат участие в разнообразни интерактивни прекарвания. Освен това те слушаха разнородни лекции на водещи водачи в региона на науката и технологиите.
 
" Ало, Космос " въодушевява и предизвиква младежите да изследват науката. Събитието се реализира под патронажа на МОН и е проведено от Атлантическия клуб. Гости на форума бяха още министърът на туризма Евтим Милошев, посланикът на Съединени американски щати в България Н. Пр. Кенет Мертен, заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева и президентът на Атлантическия клуб в България доктор Соломон Паси.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР