Населението на Украйна е намаляло с около 10 милиона души,

...
Населението на Украйна е намаляло с около 10 милиона души,
Коментари Харесай

ООН: Населението на Украйна е намаляло с 10 милиона души от началото на войната с Русия

Населението на Украйна е намаляло с към 10 милиона души, или към една четвърт, от началото на пълномащабното навлизане на Русия през 2022 година Това написа Al Jazeera, като се базира на данни на Организация на обединените нации, предава " Фокус ".

Броят на украинците, живеещи в страната, е намалял заради изселването на бежанци, срутва на раждаемостта и смъртните случаи във войната, изясни във вторник Флоранс Бауер, началник на Фонда за популацията на Организация на обединените нации за Източна Европа.

Инвазията е ускорила към този момент очевидния спад на популацията, почнал преди войната, споделят от организацията на Организация на обединените нации. Този спад на броя подхожда на наклонност, следена в огромна част от Източна Европа, само че спорът утежнява обстановката.

Най-голямото утежняване на демографията на Украйна се дължи на 6,7 милиона бежанци, които в този момент живеят в чужбина, най-вече в Европа. Смъртните случаи във войната също са значим фактор.

" Трудно е да има точни цифри, само че оценките варират към десетки хиляди жертви ", споделя Бауер.

" Раждаемостта внезапно спадна и сега е към едно дете на жена, което е едно от най-ниските равнища в света “, добави служителят на Организация на обединените нации.

Коефициент на раждаемост от 2,1 деца на жена е нужен, с цел да се поддържа устойчиво население.

Точните данни за популацията на Украйна няма да бъдат налични, до момента в който спорът не завърши и може да се организира цялостно броене, означи Бауер.

Украйна, която имаше население от над 50 милиона, когато Съветският съюз се разпадна през 1991 година, като съвсем всички свои източноевропейски и централноазиатски съседи, претърпя сериозен спад на популацията през последните години.

През 2021 година, преди съветската инвазия, страната имаше (според формалните данни) население от 40 милиона души.

Русия, в това време, с население от преди войната от над 140 милиона, също е записала спад на популацията си, откакто нахлу в Украйна.

Страната записва най-ниската си раждаемост от 1999 година през първите шест месеца на тази година; развиване, което Кремъл дефинира като " пагубно ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР