Празникът в чест на Света Петка – Петковден, се смята

...
Празникът в чест на Света Петка – Петковден, се смята
Коментари Харесай

С Петковден отбелязваме началото на зимата

Празникът в чест на Света Петка – Петковден, се счита за свършек на лятото и есента, а с това и на дейния икономически цикъл. В християнската митология Света Петка се уважава като настойничка на дамите и техните домашни действия – предене, тъкане, кроене, шиене. В региона на Тракия към Петковден са известни специфични жертвоприношения на черни кокошки, наричани Кокоша църква, Господева църква, Божи дух и други.На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се назовава на Св. Петка. Хлябът и къщата би трябвало да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната софра включва овче месо, курбан супа, яхния с праз, сарми.
 
На този ден имен ден честват Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.
 
Параскева Епиватска (по родното й място), известна в България повече като Параскева или Петка Българска (Търновска), е източноправославна светица (преподобна), живяла през Х-ХІ век. Останките ѝ са съхранявани в няколко селища в всякакви страни на Балканите, където е изключително тачена.
 
Почитана е като основна закрилница на българския народ и страна, настойничка на Молдова и на градовете Търново, Габрово, Троян, Твърдица. В Габрово годишно се организира Празник на духовната музика с присъединяване на църковни хорове от България и чужбина.
 
 Петковден - празник на Твърдица Петковден - празник на Твърдица Източник: Zonanews
Света Петка Търновска е най-популярната българска светица освен през XIII-XIV в., само че и през идващите епохи. Посветени са ѝ десетки храмове и манастири из цялата страна, както и в Северна Македония, Сърбия, Румъния, Русия и другаде. На тази светица е наречен храмът в Рупите, повдигнат от Баба Ванга. Образи и икони на св. Петка Търновска участват в българските църкви още от XIII век. 
 
Петко е българско мъжко име. То произлиза от " Параскев " или " Параскева " ( " петък ", в смисъл на подготовка за празника). Света Петка Българска е светицата – патрон на името.
 
Името се среща в няколко разновидността. Параскева и нейните производни честват или на 14 октомври  (Петковден), или на 26 юли. Познатите разновидности са: Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева; Петка, Петкан, Петкана; Пеньо, Пенчо, Пенко, Пенка; Петьо.
 
Името е публикувано в цяла България, само че също и в прилежащите страни – Гърция, Северна Македония, Сърбия, в Словения, в Словакия и други. Макар че като цяло името не е всред най-често срещаните (каквито са Иван, Димитър или Георги), в някои региони има много огромна централизация на Петковци – да вземем за пример в Ботевградския Балкан има селца и махали, където всеки втори мъж се споделя Петко.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР