Най-старото погребение в света не е дело на човешки вид.

...
Най-старото погребение в света не е дело на човешки вид.
Коментари Харесай

Фрапиращо разкритие: Най-старото погребение в света не е дело на човешки вид!

Най-старото заравяне в света не е дело на човешки тип. Такова фрапиращо разобличаване бе направено от учени и изуми света. Палеонтолози от Южна Африка оповестиха, че са разкрили най-старото известно заравяне в света, съдържащо остатъци от дребномозъчен отдалечен родственик на хората, за който до момента се смяташе, че не е кадърен на комплицирано държание.
През 2023 година откривателите, ръководени от известния палеоантрополог Лий Бергер, оповестяват, че са разкрили няколко екземпляра от Homo naledi – хоминид от каменната епоха, който се е катерил по дърветата – заровени на към 30 метра подземен в пещерна система в „ Люлката на човечеството “ – обект на международното завещание на ЮНЕСКО покрай Йоханесбург.

„ Това са най-древните погребения, регистрирани до момента в историята на хоминините, по-ранни от доказателствата за погребения на Homo sapiens с най-малко 100 000 години “, пишат учените в серия от препринт документи, оповестени в eLife.

Откритията слагат под въпрос настоящето схващане за човешката еволюция, защото нормално се счита, че развиването на по-големи мозъци е разрешило осъществяването на комплицирани, „ осмислящи “ действия като погребването на мъртвите.

Най-старите открити до момента погребения, открити в Близкия изток и Африка, са съдържали остатъци от Homo sapiens – и са били на възраст към 100 000 години.

Фрапиращо разобличаване: Най-старото заравяне в света не е дело на човешки тип! 26.06.24 00:01 Откриха първото в света животно, което не се нуждае от О2, с цел да живее! 25.06.24 23:30 Диетата 5:2 – чудото, лекуващо диабет 25.06.24 23:00 7 зеленчука за бързо унищожаване на коремните мазнини 25.06.24 22:40 Революция в пътуването – сътвориха „ неосъществим “ мотор, предсказан от Айнщайн преди век! 25.06.24 22:10

Тези, открити в Южна Африка от Бергер, чиито предходни известия са били спорни, и неговите сътрудници откриватели, датират от най-малко 200 000 година прочие н. е.

От решаващо значение е и фактът, че те принадлежат на Homo naledi – първичен тип, намиращ се на кръстопътя сред маймуните и актуалните хора, който е имал мозък с размерите на портокал и е бил висок към 1,5 метра. С извити пръсти на ръцете и краката, с ръце, в които са се държали принадлежности, и с крайници, пригодени за вървене, откритият от Бергер тип към този момент е опровергал схващането, че еволюционният ни път е бил принципен.

 

 

Homo naledi е кръстен на пещерната система „ Изгряваща звезда “, където през 2013 година са открити първите кости.

Погребенията с овална форма в центъра на новите изследвания също са открити там по време на разкопките, почнали през 2018 година В дупките, за които откривателите настояват, че са били преднамерено изкопани и по-късно запълнени, с цел да се прикрият телата, са открити най-малко пет лица.

„ Тези открития демонстрират, че погребалните практики не са били лимитирани до H. sapiens или други хоминини с огромни размери на мозъка “, споделят откривателите.

Мястото на заравяне не е единственият знак, че Homo naledi е бил кадърен на комплицирано прочувствено и когнитивно държание, прибавят те.

Размер на мозъка

Гравюри, образуващи геометрични фигури, в това число „ груба хаштагова фигура “, са открити и върху явно целеустремено загладените повърхности на пещерен дирек наоколо.

„ Това би означавало, че хората освен не са неповторими в развиването на алегорични практики, само че може даже да не са измислили такова държание “, споделя Бергер в изявление за Агенция Франс Прес.

Мнозина се възмутиха, когато през 2015 година Бергер, чиито по-ранни открития завоюваха поддръжката на National Geographic, за първи път изрече концепцията, че Homo naledi е бил кадърен на повече, в сравнение с допуска размерът на главата му.

„ Това беше прекалено много за учените по това време. Смятаме, че всичко е обвързвано с този огромен мозък “, споделя той. „ На път сме да кажем на света, че това не е правилно. “

Макар да изискват спомагателен разбор, откритията „ трансформират разбирането ни за човешката еволюция “, пишат откривателите.

„ Погребенията, основаването на смисъл, даже „ изкуството “ може да имат доста по-сложна, динамична, нечовешка история, в сравнение с смятахме до момента “, споделя Агустин Фуентес, професор по антропология в Принстънския университет, който е съавтор на проучванията.

Карол Уорд, антрополог от университета в Мисури, който не е взел участие в проучването, съобщи, че „ в случай че тези открития се потвърдят, те ще имат доста евентуално значение “.

Уорд също по този начин посочи, че в публикацията се признава, че не може да се изключи опцията маркировките по стените да са направени от по-късни хоминини.

 

 

Източник – Science Alert/Превод:SafeNews

Още вести четете в: Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР