Корупцията не е характерна за отделни народи, тя не е

...
Корупцията не е характерна за отделни народи, тя не е
Коментари Харесай

Франсоа Валериан: Политически лидери се опитват да представят корупцията като нещо приемливо

Корупцията не е присъща за обособени нации, тя не е въпрос на просвета или нрав. Това сподели в изявление Франсоа Валериан – ръководител на Борда на шефовете на Тransparency International. Той е експерт по тематики като противозаконни финансови потоци, политическа честност и стратегически правосъдни каузи. Има докторска степен по история.

Франсоа Валериан приказва пред бТВ за " теорията и практиката на политическата корупция “.

Той даде образец с Франция, където постоянно се е считало, че " си доста остроумен, в случай че успееш да не спазваш закона. Но французите имат шанс от началото на 90-тте години на предишния век да разполагат с задоволително самостоятелна правосъдна власт, която да проверява случаите на корупция и да осъжда на затвор корумпираните политици “.

Валериан предизвести, че има политически водачи, които се пробват да показват " корупцията като норма, като нещо задоволително, че не е проблем “.

" Борбата с корупцията не е допустима, в случай че липсва самостоятелна правосъдна власт с нужните човешки и финансови запаси, с цел да работи съответно. В България би трябвало да се одобряват още закони – като този за лобизма, да вземем за пример, и за злоупотребата със правосъдни способи против борците против корупция. Но най-важните закони са налице. Необходима е правосъдна власт, употребяваща тези закони, която да се бори същински с проведената престъпност “, безапелационен бе Франсоа Валериан.

Според показателя на " Тransparency International “ за тази година България е на близки позиции с Унгария и Румъния. Но обстановката в България е доста по-различна от тази в Унгария, акцентира Валериан. Той даде образец с показателя, измерващ чувството за корупция в последните 10 години. " България се е издигнала с 10 пункта, до момента в който в Унгария ситуацията се е влошило с 13. И това е значителната разлика сред унгарския политически режим, избрал засилен авторитаризъм, и България, която е народна власт – със своите провокации, само че стремяща се да се бори с корупцията “, акцентира гостът. Той съпостави също Украйна и Русия. " От началото на войната ситуацията в Украйна във връзка с битката с корупцията значително се е подобрило. Тук е яркият контрастност с режима на Путин, който облекчава глобите против корумпираните “, съобщи той.

И даде рецепта за почтени избори: районни преброителни центрове и локални изборни секции, които са самостоятелни от локалните политици. Това, съгласно него, може да стане благодарение на държавни чиновници, които да се командироват от други обитаеми места. " Ако има рецепта, сподели Франсоа Валериан, то тя е да се подсигурява, че претендентите не могат да повлияят на резултатите “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР