26-ти юни е Международен ден за борба със злоупотребата и

...
26-ти юни е Международен ден за борба със злоупотребата и
Коментари Харесай

Международен ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици

26-ти юни е Международен ден за битка със злоупотребата и незаконния трафик на опиати. Наркотиците са едно от най-големите провокации на нашето време. Те са част от цивилизацията, културата и митовете, и участват в живота ни, без значение дали одобряваме съществуването им или не.Повече от една трета от наркозависимите в България в никакъв случай не са опитвали да се излекуват. 33 % от младежите до 18 години в България са употребявали най-малко един път през живота си опиат.

По данни на Националния център по наркомании у нас броят на употребяващите редовно хероин, амфетамини и кокаин, е към 20-30 хиляди. България е на пето място измежду страните от Европейски Съюз с 42 на 100 смъртност на наркозависими до 25 години.

Наркотиците " проникват " на всички места и никой, без значение от обществения си статус, обучение, материална удовлетвореност или мизерия, не е защитен от конфликт с тях. Многомилионната войска на консуматорите на дрога непрестанно пораства и което е по-страшно непрестанно се подмладява.

Повечето хора не одобряват наркотични субстанции. Но тези, които го вършат, рискуват да станат подвластни от тях и да се трансфорат в наркомани. Важно е да се знае, че наркоманията е болестно положение, провокирано от взаимоотношението на организма с психоактивното вещество /дрогата/, вследствие на което той изпитва непреодолима нужда за непрекъснат или периодически банкет на веществото

В резултат на злоупотребата се основава взаимозависимост, при която се следят следните разстройства:

- Психични - нараснала нервност и раздразнителност, заплеснатост и неспособност за съсредоточаване на вниманието, намаляване на паметта, смяна във волята /засилена във връзка с набирането или приемането на дрогата, и отслабена - за всичко останало/ и др.;

- Телесни - увреждания на нервната система, бъбреците, черния дроб, ендокринно - половата система, кожата, косата, ноктите, зъбите, настойчиво бодърствуване, загуба на сили, запек или диария, отклонения в менструалния цикъл при девойките и други

- Поведенчески - груби нарушавания в дневния режим, бягство от образователна и трудова активност, обири, загуба на остарялата другарска среда и " попадането " в среда на наркомани.

При злоупотребата с наркотични субстанции се следят и следните положения:

-Абстиненция - комплекс от разстройства на организма /спазми и болки в мускулите, изпотяване, трептене, периодично повтаряне на топли и студени талази, болки в ставите, кръста и костите, напрежение, тревога, трудно бодърствуване или кошмарни сънища и др./, които изчезват, въпреки и краткотрайно, след следващото приемане на опиата

-Толеранс - приучване на организма към даден опиат /след многократна употреба/, заради което е належащо увеличение на дозата му, за реализиране на мечтаното влияние.

Докосването до опиатите най-малко един път в живота на всеки трети възпитаник е сериозен мотив за угриженост. Друга притеснителна наклонност е все по - ранната възраст при първа приложимост. Родителите би трябвало да знаят за заплахите от използването на опиати, с цел да предпазят своите деца, защото профилактиката е по-доброто решение от лекуването.

Грешките, които най-често позволяват родителите са:

- мислят, че опиатите са привилегия единствено за " неприятните " деца, а не и за собствените;

- тормозят и малтретират детето си при подозрение, че то демонстрира интерес или към този момент протяга ръка към дрогата;

- изнасят дълги и скучни лекции по проблема;

- демонстрират податливост да проповядват, като акцентират себе си - какъв брой този недостатък им е чужд;

- редовно плашат децата си с ужасяващи, пресилени истории, свързани с консумация на дрога;

- не помнят, че опция на дрогата може да бъде някакво друго /но не натрапено/ обичано занятие.

Съществуват разнообразни стилове на образование: едни, които подсигуряват по-голяма сигурност, и други, които от време на време могат да предизвикат потреблението на дрога. Успешното образование включва поддръжка на позитивните качества и способи на държание на подрастващите, които вършат първите си стъпки към света и търсят своята еднаквост.

Ако всички хора узнаят истината за опиатите, те ще схванат, че светът без дрога подарява живот и е най - хубавото място за живеене, тъй като дрогата не е решение, тя е добре прикрита неистина, персонален контракт със гибелта, при който се отказваш от свободата на разсъдъка си непринудено, още когато подпишеш с първата призната доза.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР