Службата за защита на суверенитета на Унгария започна разследване във

...
Службата за защита на суверенитета на Унгария започна разследване във
Коментари Харесай

Унгария разследва организации за чуждо влияние

Службата за отбрана на суверенитета на Унгария стартира следствие във вторник против унгарския клон на антикорупционната организация Transparency International (TI) и онлайн проверяващото корупцията издание Atlatszo.hu, оповестява " Ройтерс ".

Унгарският парламент , който да изследва и следи рисковете от политическа интервенция.

Законът, който беше подложен на критика от Европейския съюз (ЕС), Съединените щати и няколко интернационалните организации, не разрешава задграничното финансиране на партии или групи, кандидатстващи за избори, и планува санкции до три години затвор.

TI разгласява новината за следствието в изказване на уеб страницата си. Службата за отбрана на суверенитета съобщи, че следствието ѝ се основава на изказване, че организацията е взела участие в действия, финансирани от " дотации от чужбина " и че " въздействат върху решенията на електората ".
 Унгария поучава Европейски Съюз да последва образеца на Грузия със закона за задграничните сътрудници
Унгария поучава Европейски Съюз да последва образеца на Грузия със закона за задграничните сътрудници

Защитата на нечий суверенитет от нежелана непозната интервенция не била опасност, а причина за демокрацията

TI Hungary съобщи, че законът за отбрана на суверенитета " обслужва желанието на държавното управление да сплаши жителите и гражданските организации, които са сериозни към държавното управление ".

Като " организация, бореща се с корупцията, триумфът на нашата проверяваща, аналитична и правна работа и може би даже самото ни битие заплашва режима на премиера Виктор Орбан ", се споделя в него.

Atlatszo.hu е профилиран в разкриването на корупция. Заедно с няколко други новинарски издания, той подлага на критика закона за отбрана на суверенитета през декември 2023 година, заявявайки, че той " съществено лимитира свободата на печата ".

Законът беше подложен на критика от , както и от група специалисти по конституционно право от Съвета на Европа, организация за правата на индивида, които споделиха, че може да има " вцепеняващ резултат " върху свободния и либерален спор в страната.

Европейската комисия (ЕК) със закона през февруари тази година, базирайки се на капацитета му да подкопае демократичните полезности и главните права на съюза.

Орбан, който е на власт от 2010 година и с болшинство от две трети в Народното събрание, което разрешава на неговата партия " Фидес " да трансформира всяко законодателство, отхвърли обвиняванията, че е против демокрацията в Унгария след приемането на закона.
 Европейска комисия заплаши Унгария със съд поради закона ѝ за суверенитета
Европейска комисия заплаши Унгария със съд поради закона ѝ за суверенитета

Страната има два месеца, с цел да облекчи опасенията на Комисията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР