Миналият парламент успя да приеме малко от законопроектите, свързани със

...
Миналият парламент успя да приеме малко от законопроектите, свързани със
Коментари Харесай

Свършеното и несвършеното по "стартъп законодателството", от което зависят 724 млн. евро

Миналият парламент съумя да одобри малко от законопроектите, свързани със стартъп екосистемата Следващото Народно заседание ще има основа, от която да стартира, само че и извънредно малко време Причината е, че законопроекти като този за синята карта и нов тип сдружение са обвързани със 724 млн. евро от Плана за възобновяване
" Не доста ", дава отговор Иван Василев, шеф политики и стратегическо обмисляне към Българската стартъп асоциация (BESCO), на въпроса какво направи 47-ото Народно заседание във връзка с законодателството, отнасящо се за стартъп екосистемата в България. Но " не доста " не значи нищо. Отишлият си преди месец парламент и държавно управление съумяха да одобряват някои закони, да положат основата на други. И може би най-важното: да създадат тези, от дълго време чакани за бизнесмените в България промени, част от наложителните промени, против които страната ще получи втория транш от Плана за възобновяване - 724 млн. евро.

Това може да се окаже сложна задача. Без значение дали идващият парламент ще излъчи държавно управление или не, той ще има към два месеца, с цел да одобри към 20 закона, от които зависят парите от Плана за възобновяване. Някои от тях са част от въпросното " стартъп законодателство ", чиито основи бяха положени в предходния парламент, само че останаха единствено в комисии.

" В края на предишния парламент от " Продължаваме промяната " направихме първите стъпки да си довършим работата в идващия парламент ", споделя пред " Капитал " Венеция Нецова, народен представител в предходния парламент от " Продължаваме промяната " и една от главните движещи сили по стартъп тематиките. В случая предизборният девиз на партията - " Да си довършим работата ", има смисъл, тъй като работата фактически е стартирана, само че би трябвало да бъде свършена много бързо през есента и зимата. Тя прибавя, че един метод да се влезе в периодите е, в случай че измененията в едни и същи закони минат в комплект.
Реклама Какво свърши 47...
Политически обещания и опити за модернизиране на моделите за правене на бизнес не липсваха в държавното управление на Кирил Петков, което падна жертва на първия сполучлив избор на съмнение в най-новата история на Република България.

Това, с което се отличиха държавното управление и Народното събрание, беше инициативността по отношение на подобряването на средата за развиване на българските бизнесмени. Наричаните от някои " стартъп партии " в ръководещата четворна коалиция - " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", заговориха за основополагащи политики, които да спомогнат на фирмите с висока добавена стойност.

Всъщност за тези политики има на процедура цялостен консенсус измежду всички партии - въпросът е единствено, че те рядко се приоритизират.

Един от първите способи за рационализация на политиките на държавното управление в тази посока бе разделянето на Министерството на стопанската система на Министерство на стопанската система и промишлеността и Министерство на нововъведенията и растежа. Нецова споделя, че решението е взето, тъй като за нейната партия потребностите на огромния индустриален бизнес и дребния цифров бизнес са явно разнообразни.
Реклама
В взаимната си работа с дейни играчи от екосистемата като BESCO Народното събрание сполучливо одобри две значими законодателни промени в интерес на българските новостартиращи компании. Първата бяха измененията в Закона за скъпите бумаги, с които се подвигна прагът за набиране на средства на BEAM пазара към Българската фондова борса (БФБ) на 8 млн. евро, изравнявайки се с европейския таван. Втората, която на процедура визира всеки бизнес в България, бе увеличението на прага за Данък добавена стойност на 100 хиляди лв. - двойно на досегашния предел, с искане за дерогация сумата да доближи оптимално разрешените в Европейски Съюз 166 хиляди лева през 2024 година

Към тези две законодателни достижения Иван Василев от BESCO прибавя и основаването на института INSAIT, който съгласно него ще бъде основополагащ и ще промени средата за развиване на високотехнологични компании, основаващи се на просвета в България. А резултати от тези промени се чака да се отразят удобно на цялата екосистема.

" Свидетели сме през последните години, че пазарът BEAM бележи извънреден растеж и притегля от ден на ден млади вложители, които сега държат парите си в депозити и виждат в започващи софтуерни компании опция за диверсифициране на вложенията си, както и капацитет за напредък на самите компании. Вярвам, че това ще подтиква от ден на ден компании да се извърнат към BEAM и той да бъде желано място за набиране на капитал, а високият предел на Данък добавена стойност ще бъде едно облекчение за фирмите и ще подейства стимулиращо на бизнесмените ", споделя Василев.
" Най-големият риск е безвремие. Защото светът се трансформира, а неналичието на парламент и постоянно държавно управление стопира значими измененията в законодателството. Виждаме, че ние работим добре с държавните управления и министрите, само че с цел да се случи тази смяна на стопанската система по посока промишленост с висока добавена стойност ни би трябвало работещ парламент ", споделя Иван Василев, шеф политики и стратегическо обмисляне в стартъп асоциацията BESCO Източник: Капитал...и какво остана за 48
Но други значими промени, заложени като промени и условия в Плана за възобновяване, по който страната би трябвало да получава средства от Европейски Съюз, не съумяха да бъдат осъществени и аргументите за това варират съгласно другите страни. Василев споделя пред " Капитал ", че концепциите, препоръчани от асоциацията, са надпартийни и по тази причина са били подкрепяни от множеството депутати, само че деприоритизирането им в дневния ред ги е оставило като задача за 48-ото Народно заседание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР