Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви ново извънредно положение, съобщава

...
Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви ново извънредно положение, съобщава
Коментари Харесай

Еквадор пак обяви военно положение

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа разгласи ново изключително състояние, оповестява " Ройтерс ".

Мярката влиза в действие за седем от 24-те провинции на страната, както и в един регион от друга провинция. Причината е увеличението на броя на насилствените смъртни случаи и на други закононарушения там.

Извънредното състояние ще продължи 60 дни в провинциите Гуаяс, Ел Оро, Санта Елена, Манаби, Сукумбиос, Орелана и Лос Риос, както и в един регион на провинция Асуай, според декрет, подписан от Нобоа. През януари той разгласи, че и дефинира 22 незаконни групировки като терористични групи.
 Президентът на Еквадор с лекост печели референдума за сигурността
Президентът на Еквадор с лекост печели референдума за сигурността

Според бързо броене на гласовете от националния изборен съвет на Еквадор

Указът ще бъде импортиран в Конституционния съд. По-рано този месец съдът постанови, че предходното оповестяване на не е било задоволително обоснована, което го прави невалидно.

Силите за сигурност ще могат да влизат на частни адреси и да прихващат преписка в набелязаните провинции без авансово позволение, прецизира се в указа.

Нобоа приписва насилието - в това число на въоръжени мъже и всеобщото взимане на надзиратели в пандиза като заложници - на наркобандите, които придвижват кокаин от Колумбия и Перу през Еквадор.
 Еквадор задържа 14 души, подпомагали престъпността в страната
Еквадор задържа 14 души, подпомагали престъпността в страната

Арестуваните са съдии, юристи и служители на реда

И преди този момент той е обявявал изключително състояние, с цел да усили полицейските и военните интервенции, предопределени за битка с хилядите убийства и други закононарушения.

Правителството твърди, че насилствените смъртни случаи са намалели с 28% през първите месеци на годината в съпоставяне със същия интервал на 2023 година, само че признава, че други закононарушения, като отвличания и изнудване, са се нараснали.

Главната прокуратура проверява осем извънсъдебни убийства, за които се оповестява, че са осъществени по време на последното изключително състояние в страната, откакто правозащитни групи предизвестиха, че управляващите не подхващат стъпки за попречване на злоупотреби.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР