Върховният административен съд (ВАС) потвърди разпореждането на Административен съд София

...
Върховният административен съд (ВАС) потвърди разпореждането на Административен съд София
Коментари Харесай

Съдът сложи край на новата организация на движението в центъра на София

Върховният административен съд (ВАС) удостовери разпореждането на Административен съд София – град абсолютно да бъдат прекъснати дейностите на Столичната община по въвеждане на нова непрекъсната организация на придвижването по бул. „ Витоша “, бул. „ Патриарх Евтимий “ и ул. „ проф. Фритьоф Нансен “ посредством разчертаване на нова пътна маркировка, слагане на пътни знаци, преградителни уреди и така нататък

Причината е неналичието на настоящ общоприет проект за организация на придвижването за въпросния сектор, както и за цялата община. След като няма подобен и съгласно АССГ, и съгласно Върховен административен съд е налице безпричинно осъществяване на дейности по въвеждане на нова непрекъсната организация на придвижването.

Съдебният състав е открил, че не е извършена съгласувателна процедура на предварителния план на Генерален проект за организация на придвижването. Не е изпълнено и условието окончателният план на проекта да е утвърден от общинския съвет по предложение на кмета.

Върховен административен съд сочи, че фактически по изключение се позволява координиране и одобрение по реда на съответната общинска разпоредба за образуване на придвижването на независим проект за организация на движението/проект за организация и сигурност на придвижването в обитаемоте места, който отчасти не подхожда на настоящия общоприет проект за придвижване, стига да не е в несъгласие с главните му схеми. Това изключение обаче е използвано единствено когато се касае за отчасти противоречие с настоящия общоприет проект, какъвто се сподели нагоре, че няма, затова тази опция е изцяло неприложима, изясняват висшите съдии.

Последният Генерален проект на Столичната община е признат на 8 март 2012 година и интервалът му на деяние е изминал.

„ Не е налице законова норма или административен акт, въз основа на който се правят фактическите дейности, заради което същите са лишени от съображение и вярно съдът е разпоредил тяхното преустановяване “, написа Върховен административен съд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР