Президентът Еманюел Макрон каза, че полицейските подкрепления в Нова Каледония

...
Президентът Еманюел Макрон каза, че полицейските подкрепления в Нова Каледония
Коментари Харесай

Макрон: Френските войски ще останат в Нова Каледония, докато е необходимо

Президентът Еманюел Макрон сподели, че полицейските подкрепления в Нова Каледония ще останат толкоз дълго, колкото е належащо, предава " Ройтерс ".

" В идващите часове и дни ще бъдат планувани огромни нови интервенции, където е належащо, и републиканският ред в неговата целокупност ще бъде възобновен, тъй като няма различен избор ", сподели Макрон по време на среща с политически и бизнес водачи в столицата Нумеа.

Пътищата на острова останаха блокирани от барикади и протестиращи в четвъртък, до момента в който поданици споделяха препоръки в обществените медии за безвредни направления за намиране на храна, бензин и медикаменти.

Макрон по-рано прелетя с хеликоптер над региони, опустошени от безредиците. Кметове от тези най-тежко наранени покрайнини се причислиха към срещата на Макрон във Върховната комисия на Франция, дружно с профренски и подкрепящи независимостта водачи.

Тъй като островът е в изключително състояние, Макрон сподели, че ще сложи в допълнение полицейско наличие от общо 3000 чиновници , даже по време на Олимпийските игри в Париж, в случай че е належащо.

" Аз персонално считам, че изключителното състояние не би трябвало да се удължава " , сподели той, добавяйки, че то ще бъде анулирано единствено когато протестиращите отстранен блокадите.

Протестиращите се притесняват, че изборната промяна, към този момент призната от законодателите в континентална Франция, ще размие гласовете на локалните канаки, които съставляват 40% от популацията на острова от 270 000 души, и ще направи по-трудно бъдещето референдумът за самостоятелност да мине.
 Безредици избухнаха в Нова Каледония поради гласоподаване във френския парламент
Безредици избухнаха в Нова Каледония поради гласоподаване във френския парламент

Предвижда се разширението на правото на глас на френските заселници

Тъй като това е конституционна промяна, тя изисква среща на двете камари на Народното събрание , с цел да бъде утвърдена и Макрон към момента не е оповестил дата за това.

Местните политически водачи на канаките, които се срещнаха с Макрон, включваха президента на държавното управление на Нова Каледония Луис Мапоу и президента на нейния Конгрес Рох Вамитан , който беше подписал Споразумението от Нумеа от 1998 година, което постави завършек на десетилетие на принуждение, като очерта пътя към постепенна автономност.

Изтичането на съглашението през 2021 година и протестът на канаките на, извършен по време на пандемията от COVID-19, от този момент сътвориха политическа невъзможност.

Преди срещата подкрепящият независимостта Фронт за национално избавление на канаците и социалистите (FLNKS) излезе с изказване, в което се споделя, че чака Макрон да направи мощно изказване , което може да " вдъхне нов живот " на разговора сред сътрудниците по съглашението.

Макрон сподели, че задачата на срещата , която включва и френски лоялни политици като Соня Бакс, е да върне всички партии на масата.

Сътрудници споделят, че Макрон няма авансово премислен проект и ще беседва с всички партии за реконструкцията след размириците, както и за политиката, само че е малко евентуално да прибърза с значимо решение.

Това може да разочарова някои локални групи, в това число FLNKS, които желаят Макрон да отсрочи изборната промяна , която съгласно Париж е нужна за възстановяване на демокрацията на острова. Споразумението от Нумеа замрази изборните описи и промяната ще разреши на още хиляди френски поданици, които са живели в Нова Каледония от 10 години, да гласоподават на провинциални избори.

FLNKS сподели, че Макрон също би трябвало да даде повече време за разискване на политическо съглашение за бъдещето на острова.

Франция анексира Нова Каледония през 1853 г . и дава на колонията статут на отвъдморска територия през 1946 година Тя е номер 3 в света по рандеман на никел, само че секторът е в рецесия и всеки пети гражданин живее под прага на бедността.

Хиляди туристи бяха блокирани от размириците, като Франция,, с цел да извадят стотици хора.
 Франция е изстреляла тестово ракета, която може да носи нуклеарен заряд, само че без бойна глава
Франция е изстреляла тестово ракета, която може да носи нуклеарен заряд, само че без бойна глава

Париж показва пред Кремъл мускули
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР