В четвъртък словенското правителство започна процедура за признаване на палестинска

...
В четвъртък словенското правителство започна процедура за признаване на палестинска
Коментари Харесай

И Словения мисли да признае Палестина

В четвъртък словенското държавно управление стартира процедура за признание на палестинска страна като форма на напън за преустановяване на спора в Газа - стъпка, която разгласи през март, заяви министър-председателят Роберт Голоб.

" Ужасите, които виждаме всеки ден в Газа, са неприемливи и би трябвало да спрат ", съобщи Голоб, представен от държавната платформа X. " Призовавам Израел неотложно да приключи офанзивите си против Газа и да употребява масата за договаряния ", посочи Агенция Франс Прес.

Голоб съобщи, че би желал признаването на страната му да бъде " тласък за по-бързото протичане на тези договаряния " и да форсира разговора в Организация на обединените нации за неотложно преустановяване на огъня, освобождение на заложниците и сигурност и битие на Израел посредством решение за две страни.

Съобщението пристигна в миг, когато и редица други страни - членки на Европейския съюз, сякаш обмислят да признаят палестинска страна на 21 май, съгласно репортаж на ирландския народен ефирен оператор.

Датата на признание от страна на Словения ще зависи от триумфа на напредъка в мирните договаряния, като най-късно това ще стане на 13 юни , съобщи Голоб. Ако напредъкът се форсира, Словения ще завърши процедурата по признание по-бързо, заяви Ройтерс.

Той съобщи, че решението за започване на процедура по признание съдържа упования за всички участници в спора - прогрес в мирните договаряния, освобождение на заложниците и в промяната на Палестинската власт .
 Без единодушие в Белгия за признаването на Палестина
Без единодушие в Белгия за признаването на Палестина

Брюксел ще продължи да работи по формулата за двете страни

Управляващата коалиция се съгласи единомислещо с това решение, сподели Голоб и изрази вяра, че признаването ще въодушеви и други страни да последват стъпките на Словения.

През март Испания, Ирландия, Малта и Словения обявиха, че са се съгласили да подхващат първите стъпки към признаването на палестинска страна. Според известията страните чакат гласуването на Общото заседание на Организация на обединените нации на 10 май, което може да докара до признаването на палестинците като отговарящи на изискванията за пълноправно участие в Организация на обединените нации.

От 1988 година насам 139 от 193-те страни - членки на Организация на обединените нации, са признали палестинската държавност.
 Организация на обединените нации даде зелен сигнал за Палестина
Организация на обединените нации даде зелен сигнал за Палестина

Съединени американски щати желаят гаранции за сигурността на Израел

Израел съобщи, че проектът на четирите страни съставлява " премия за тероризма ", която ще понижи възможностите за разрешаване на спора в Газа посредством договаряния.

Общото заседание на Организация на обединените нации по-рано този месец кандидатурата на Палестина да стане пълновръстен член на Организация на обединените нации, като я призна за квалифицирана да се причисли и предложи на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации " да преразгледа въпроса позитивно ".
 Любомир Кючуков: Ако казусът с Палестина не се реши, ще се роди различен Хамас
Любомир Кючуков: Ако казусът с Палестина не се реши, ще се роди различен Хамас

Дали съглашението сред Израел и Хамас ще докара до непрекъснато или краткотрайно помирение, разяснява Владимир Чуков

Събранието одобри резолюция със 143 гласа " за " и девет " срещу " , в това число Съединени американски щати и Израел, до момента в който 25 страни се въздържаха. То не дава на палестинците пълноправно участие в Организация на обединените нации, а просто ги признава за квалифицирани да се причислят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР