Световните срещи на българските медии, организирани от БТА, са професионален

...
Световните срещи на българските медии, организирани от БТА, са професионален
Коментари Харесай

Министърът на културата Найден Тодоров: Убеден съм, че сънародниците ни зад граница успяват да се усетят като реална общност

Световните срещи на българските медии, проведени от Българска телеграфна агенция, са професионален конгрес, който е построил в годините своя престиж на доста специфична платформа, чиято цел е връзка, основаване на мрежа и определяне на взаимоотношения на съдействие сред български публицисти от целия свят. Това се показва в одобрение на служебния министър на културата към участниците в Деветнадесетата Световна среща на българските медии, която бе открита през днешния ден в Националния пресклуб на Българската телеграфна организация (БТА) в Одеса, Украйна. Форумът се организира присъствено и онлайн, а полемиките ще се проведат в три града – Одеса, Болград и Измаил, където има огромни български общности. 

„ Аз имам вяра, че с изключение на събитие за гилдията, това е национална идея, защото тя има доста значима функционалност – обезпечава опция за другарство на медиите на българите отвън България “, се отбелязва още в приветствието на министър Тодоров. 

„ Убеден съм, че с помощта на тези срещи, с скъпото водачество и медиаторство на Българската телеграфна организация, нашите сънародници в чужбина съумяват да почувстват страната и държавните институции по-близо до себе си, да се усетят като действителна общественост. Именно „ Медии и общественост “ е тематиката на актуалната Деветнадесета среща, която се организира присъствено в Одеса, Болград и Измаил. 

За това ми се желае да напомня един факт от историята – преди повече от осем десетилетия, 1938 година, видни българи от София, потомци на бесарабските българи, издават един единствен брой на вестник „ Българска Бесарабия “. В него те вършат зов да има един ден в годината, който да е отдаден на бесарабските българи. Така 29 октомври станал Ден на бесарабските българи. Но историята продължава да се написа и през днешния ден, тъй като тя не е единствено една дата и в действителност всеки ден е Ден на бесарабските българи, без значение къде по света се намират те “, написа още министърът на културата до участниците в срещата. 

Министър Тодоров показва вяра, че актуалната среща ще способства за укрепването на връзките сред всички български медии и ще подчертае смисъла на медиите като носители на културната и национална еднаквост. Според него медиите играят основна роля в поддържането на връзките сред българите по света, като дават платформа за продан на информация, хрумвания, вести, които сплотяват нашата диаспора и свързват с Родината. 

„ Приветствам всички участници в Деветнадесетата международна среща на българските медии и показвам своята признателност към уредниците от Българската телеграфна организация за техния неотклонен труд и отдаденост. Нивото на тревога в Украйна през днешния ден е по-високо от всеки път. А е известно, че една от основните цели на всяка цивилизация е да понижи ролята на насилието и страха в човешкия живот. Вярвам, че със своята ежедневна работа националният пресклуб на Българска телеграфна агенция в Одеса, в съдействие с Украинската национална осведомителна организация Укринформ, съумяват да допринесат за намаляване на тези равнища на тревога. Във времена, когато подправените вести и пропагандата ни заливат, някак да бъде по различен метод. 

Надявам се полемиките, които предстоят по тематиките „ Българите по света в медиите “, „ Знанието за жанр и език в българските медии “ и „ Науката и университетите в българските медии “ да бъдат сполучливи и плодотворни, изпълнени с градивни оферти и нови благоприятни условия за съдействие. Вярвам, че вашата работа ще продължи да играе значима роля в укрепването на българските общности по света и в съхраняването на нашите обичаи и културно завещание, а също и съхраняването на общочовешките полезности и постижения на цивилизацията “, показва още министър. 

„ Убеден съм, че Деветнадесетата среща на българските медии ще бъде още една стъпка към доближаването на българите по света и укрепването на нашата национална еднаквост, а също по този начин – още една платформа, от която да отправим апел за поддръжка на нашите украински братя и сестри за справедливата им битка за развиване “, се споделя още в неговия приветствен адрес към участниците на форума. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР