Доставеното оборудване за АЕЦ Белене край Дунав Правителството отмени в

...
Доставеното оборудване за АЕЦ Белене край Дунав Правителството отмени в
Коментари Харесай

АЕЦ Белене отново е обект от национално значение


Доставеното съоръжение за АЕЦ " Белене " край Дунав

Правителството анулира в сряда основното си решение за преустановяване на плана за градеж на АЕЦ " Белене " и отнемането на статута му на обект от национално значение. Така публично министърът на енергетиката Теменужка Петкова получи картбланш да търси вложител в противоречивия план и да приготви до 31 октомври 2018 година процедура за избор на стратегически сътрудник за построяването на нуклеарната централа.

Министерският съвет на процедура анулира взетото през март 2012 година Решение №250, с което се анулират други две решения от 2005 година - за построяването на АЕЦ " Белене " и за оповестяването на плана за обект от национално значение..

От кабинета изясняват сегашните си дейности с взетото на 7 юни 2018 година от Народното събрание решение за обновяване на дейностите по търсенето на благоприятни условия за създаване на АЕЦ " Белене “ взаимно със стратегически вложител, на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите за плана АЕЦ " Белене “ в настрана планово сдружение.

Парламентът тогава даде период на Петкова до 31 октомври нуклеарният план да бъде обособен от активите на " Националната електрическа компания " и да се сътвори обособена планова компания, в която вероятно да влезе бъдещият вложител в АЕЦ " Белене " или да придобие въпросното сдружение с активите и пасивите му. Сега държавното управление разпорежда на енергийния министър в същия период също по този начин да предложи благоприятни условия за структуриране на плана.

От Петкова се чака да провежда, координира и управлява провеждането на договаряния с евентуални вложители и производители на съоръжение в опитите за обновяване на плана.

От съветската " Росатом ", чието дъщерно сдружение " Атомстройекспорт " създаде основна част от нуклеарното съоръжение за АЕЦ " Белене ", към този момент оповестиха, че са подготвени на незабавни договаряния с държавното управление за присъединяване в плана освен като реализатор, само че и като вложител.

В началото на юни по време на обичайния нуклеарен конгрес край Варна, представителят на " Росатом " Вадим Титов прикани да се изчака формулировката на парламентарното решение за плана и не пожела категорично да каже дали съветският държавен нуклеарен тръст е подготвен да стане стратегически сътрудник на " Националната електрическа компания “ или акционер в плануваната от държавното управление планова компания с активите и пасивите на АЕЦ " Белене “. Тогава той удостовери, че вид е отпущането на заем за Българиея по финансовия модел на унгарската АЕЦ " Пакш 2 “, който се връща след въвеждането в употреба на мощността от приходите ѝ.

Интерес към присъединяване в плана съобщи и Китайската държавна нуклеарна корпорация CNNC, която обаче повдигна въпроса за даването на някакви държавни гаранции за плана, каквито държавното управление на Бойко Борисов към този момент не желае да дава. Титов обаче също сподели, че ще е нужна държавната поддръжка, а и редица нуклеарни специалисти считат, че при държавна гаранция за финансирането на плана би поевтинило сегашната му цена от към 10 милиарда евро.

Предстои да се види каква процедура за избор на стратегически вложител ще създаде енергийният министър и най-много кой ще се яви в нея.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР